Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit

Leestijd: 3 minuten
door Sanne Bins

De belasting op gas in Nederland is sinds 2015 explosief gestegen. Waar consumenten in 2015 nog 23 cent per m³ aan belasting betaalden, is dat in 2025 opgelopen tot 69,95 cent per kuub. Dit komt neer op een stijging van 202,5% in tien jaar tijd. Tegelijkertijd is de energiebelasting op elektriciteit juist gedaald, van 14 cent per kWh in 2015 naar 12,28 cent per kWh in 2025 – een afname van 15%. Deze bedragen zijn inclusief btw. Dit blijkt uit een analyse van Gaslicht.com.

Forse stijging, ook gecorrigeerd voor inflatie

Hoewel de energiebelasting op gas ruim verdrievoudigd is, speelt inflatie ook een rol in deze periode. Sinds 2015 is de totale inflatie 31% geweest. Dit betekent dat de energiebelasting op gas totaal niet in lijn ligt met de inflatie.

Daling energiebelasting op stroom

Tegenover de fors gestegen gasbelasting staat een kleine daling van de belasting op elektriciteit. In theorie verlaagt dit de energierekening voor huishoudens die verduurzamen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.

[Grafiek: Energiebelasting per kWh en m3]

Huishoudens betalen de prijs voor stijgende energiebelastingen

Zowel huishoudens die niet kunnen verduurzamen als consumenten die al hebben geïnvesteerd in duurzame energie worden getroffen door de huidige belastingmaatregelen. Huurders en mensen met lage inkomens blijven afhankelijk van gas en worden geconfronteerd met hoge kosten, terwijl huishoudens met zonnepanelen door de afbouw van de salderingsregeling en invoering van terugleverkosten minder voordeel behalen.

Sanne Bins van Gaslicht.com: “Mensen zonder verduurzamingsopties betalen fors meer voor hun gasverbruik, terwijl huishoudens die wél hebben geïnvesteerd in duurzame energie nu te maken krijgen met terugleverkosten en minder financiële voordelen. Doordat beleid en vergoedingen vaak onduidelijk en laat bekend worden, groeit de onzekerheid over de betaalbaarheid van energie voor steeds meer consumenten.”

Nederland koploper in gasbelasting binnen Europa

Nederland behoort tot de landen met de hoogste belasting op gas binnen Europa. In 2025 bestaat meer dan de helft van de gasprijs uit belastingen, waarmee Nederland een van de koplopers is in de EU. In buurlanden ligt de belastingdruk aanzienlijk lager. Vergeleken met België betalen wij in Nederland 87% meer voor ons gas (inclusief belastingen). Dit betekent dat Nederlandse huishoudens, vergeleken met hun zuiderburen, fors meer kwijt zijn aan energie, wat de druk op de betaalbaarheid van energie verder vergroot.

Vooruitblik: blijft de belastingdruk stijgen?

Traditioneel heeft de Nederlandse overheid belastingen ingezet om energiegebruik te sturen, met name door hogere belastingen op gas en lagere op elektriciteit. Echter, met de recente presentatie van het Affordable Energy Action Plan door de Europese Commissie, worden lidstaten verzocht de energiebelasting te verlagen om de energiekosten voor consumenten en bedrijven te verminderen, de energiemarkt te versterken en de overgang naar duurzame energie te bevorderen. Het is uiteindelijk de vraag of het kabinet aan dit verzoek gehoor gaat geven.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 maart 2025

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reageren

Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.