De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoger stroomverbruik vanwege hitte?

door Maartje Sebek 1 reactie

Het stroomverbruik loopt flink op in tropisch Nederland. Dat komt voornamelijk door airco's en ventilatoren die op volle toeren draaien. Volgens Essent verbruiken we zo'n 10 procent meer stroom dan normaal. Het aantal zonnepanelen neemt echter ook flink toe. Een deel van het extra verbruik wordt daardoor geleverd door groene zonnestroom.

Hoe heter, hoe hoger het stroomverbruik

Essent zag tijdens de warme periode in juni het stroomverbruik tussen de 10 en 15 procent steeg bij een temperatuur van 33 graden. Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, ziet dezelfde stijging terug. Hij berekende dat bij elke graad boven de 20 graden het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur per dag toeneemt. Dit is berekend op basis van gegevens van hoogspanningsnetbeheerder TenneT tussen 2014 en 2018. De reden voor deze stijging kan Visser nog niet met zekerheid zeggen. Hij denkt dat het te wijten is aan het aantal koelingsapparaten in woningen. 

Hoeveel stroom verbruikt een airco per dag?

Een gewone airco gebruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Consumenten laten hun airco doorgaans minstens acht uur draaien. Met de huidige stroomtarieven - 22 à 23 eurocent - komt dat op zo'n 1,80 euro aan stroomverbruik per dag.  

Warme winters schelen in gasverbruik

"Het leuke is dat airconditioninggebruik gelijk oploopt met zonne-energie", zegt Visser. "Dat is natuurlijk heel fijn. Dit is een ideale correlatie." 's Nachts wordt productie overgenomen door conventionele energiecentrales. Er worden wel wat extra broeikasgassen uitgestoten, maar een warmer klimaat zou niet zorgen voor een hogere uitstoot van broeikasgassen in een heel jaar. Warme winters schelen daardoor enorm in het gasverbruik, en daar wegen de paar extra hete dagen in de zomer niet tegen op. 

Te warm voor overstappen?

Ondanks dat we een hoop hete dagen achter de rug hebben, is het nog niet warm genoeg om niets te doen. Voor een welkomstpremie van een paar honderd euro is het toch nooit te heet? Dit geldt ook als u zonnepanelen bezit. Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig invullen hoeveel zonnepanelen u heeft, zodat u precies kunt zien hoeveel u jaarlijks kunt besparen. Makkelijk verdiend en het is in een paar kliks geregeld!

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (1)

Geplaatst door: D. van Huis ()

Ben benieuwd wat voor nieuws jullie hebben

Opmerking van de redactie op 06-08-2019
Beste meneer/mevrouw van Huis,

Dit artikel geeft u de actuele informatie die betrekking heeft op onze branche. Wilt u meer nieuws? U kunt zich altijd even inschrijven voor onze nieuwsbrief, of ons volgen op social media!

Vriendelijke groet,

Rosanneke

Reageren

Navigatie