Hoger stroomverbruik vanwege hitte?
Leestijd: 2 minutenHet stroomverbruik loopt flink op in tropisch Nederland. Dat komt voornamelijk door airco's en ventilatoren die op volle toeren draaien. Volgens Essent verbruiken we zo'n 10 procent meer stroom dan normaal. Het aantal zonnepanelen neemt echter ook flink toe. Een deel van het extra verbruik wordt daardoor geleverd door groene zonnestroom.
Hoe heter, hoe hoger het stroomverbruik
Essent zag tijdens de warme periode in juni het stroomverbruik tussen de 10 en 15 procent steeg bij een temperatuur van 33 graden. Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, ziet dezelfde stijging terug. Hij berekende dat bij elke graad boven de 20 graden het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur per dag toeneemt. Dit is berekend op basis van gegevens van hoogspanningsnetbeheerder TenneT tussen 2014 en 2018. De reden voor deze stijging kan Visser nog niet met zekerheid zeggen. Hij denkt dat het te wijten is aan het aantal koelingsapparaten in woningen.
Hoeveel stroom verbruikt een airco per dag?
Een gewone airco gebruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Consumenten laten hun airco doorgaans minstens acht uur draaien. Met de huidige stroomtarieven - 22 à 23 eurocent - komt dat op zo'n 1,80 euro aan stroomverbruik per dag.
Warme winters schelen in gasverbruik
"Het leuke is dat airconditioninggebruik gelijk oploopt met zonne-energie", zegt Visser. "Dat is natuurlijk heel fijn. Dit is een ideale correlatie." 's Nachts wordt productie overgenomen door conventionele energiecentrales. Er worden wel wat extra broeikasgassen uitgestoten, maar een warmer klimaat zou niet zorgen voor een hogere uitstoot van broeikasgassen in een heel jaar. Warme winters schelen daardoor enorm in het gasverbruik, en daar wegen de paar extra hete dagen in de zomer niet tegen op.
Te warm voor overstappen?
Ondanks dat we een hoop hete dagen achter de rug hebben, is het nog niet warm genoeg om niets te doen. Voor een korting van een paar honderd euro is het toch nooit te heet? Dit geldt ook als u zonnepanelen bezit. Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig invullen hoeveel zonnepanelen u heeft, zodat u precies kunt zien hoeveel u jaarlijks kunt besparen. Makkelijk verdiend en het is in een paar kliks geregeld!
Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.
Reacties (1)
Ben benieuwd wat voor nieuws jullie hebben
Beste meneer/mevrouw van Huis,
Dit artikel geeft u de actuele informatie die betrekking heeft op onze branche. Wilt u meer nieuws? U kunt zich altijd even inschrijven voor onze nieuwsbrief, of ons volgen op social media!
Vriendelijke groet,
Rosanneke
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...