Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kernenergie mogelijke optie voor energiemix?

door Maartje Sebek

KerncentraleBorssele.jpgKernenergie is betaalbaar en een geschikte energiebron voor de toekomstige stroomvoorziening. Dit blijkt uit onderzoek van ENCO dat op verzoek van de Tweede Kamer is uitgevoerd. Daarnaast is kernenergie CO2-neutraal en kan het energiebronnen als wind- en zonne-energie aanvullen door de stroomvoorziening te stabiliseren. Toch zijn er instanties die andere conclusies trekken. 

Kernenergie niet duurder

Per opgewekte kilowattuur lijkt kernenergie duurder dan wind- en zonne-energie. Maar zulke vergelijkingen nemen veelal niet alle kosten van wind en zon mee. Zo leveren wind- en zonne-energie stroom in pieken en dalen. Om deze verschillen op te vangen worden kosten gemaakt. Nemen we alle kosten mee, dan is kernenergie niet duurder dan wind- en zonne-energie, stelt het onderzoek.

Een andere belangrijke conclusie is dat levensduurverlenging van kerncentrales de goedkoopste manier is om CO2 te besparen. Ook goedkoper dan wind- en zonne-energie. Daar wordt wel een voorwaarde aan gesteld. Nederland moet zich dan met één of meer kerncentrales aansluiten bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales vanwege de toch al lange constructiestrijd. 

De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is; veiliger dan zon en wind.

Verkeerde aannames

Het Nederlandse consultancybureau Kalavasta vindt dat ENCO verkeerde conclusies trekt. Het bureau kwam in april met precies het tegenovergestelde: kernenergie is bijna altijd duurder dan hernieuwbare stroom. Alleen als centrales continu kunnen draaien zijn kerncentrales een goede optie en dit is niet altijd mogelijk. Volgens Kalavasta doet ENCO verkeerde aannames over de prijs van duurzame stroom, de uptime van kerncentrales en gebruikt het niet de data die bij Nederland past. 

Tegenstelde conclusies

De conclusie van ENCO staat haaks op de conclusie die Kalavasta trekt. Dat vindt minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat geen probleem. "Altijd als je wetenschappers aan het werk zet, zullen ze elkaar bevragen. Dat vind ik wel prima", zegt Wiebes. "Er komt uit wat eruit komt en dat is ook weer heerlijk voer voor lekker nadenken voor andere wetenschappers. Zo gaan we voort."

Nog geen concrete plannen

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor het gebruik van kernenergie. Het kabinet gaat een marktconsultatie houden onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland. Er wordt onderzocht in welke regio’s er belangstelling is voor de realisatie van een kerncentrale. De Tweede Kamer wordt voor het Kerstreces geïnformeerd over de voortgang.

Meer weten? Lees onze recente blog over kernenergie

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie