Kernenergie mogelijke optie voor energiemix?
Leestijd: 2 minutenKernenergie is betaalbaar en een geschikte energiebron voor de toekomstige stroomvoorziening. Dit blijkt uit onderzoek van ENCO dat op verzoek van de Tweede Kamer is uitgevoerd. Daarnaast is kernenergie CO2-neutraal en kan het energiebronnen als wind- en zonne-energie aanvullen door de stroomvoorziening te stabiliseren. Toch zijn er instanties die andere conclusies trekken.
Kernenergie niet duurder
Per opgewekte kilowattuur lijkt kernenergie duurder dan wind- en zonne-energie. Maar zulke vergelijkingen nemen veelal niet alle kosten van wind en zon mee. Zo leveren wind- en zonne-energie stroom in pieken en dalen. Om deze verschillen op te vangen worden kosten gemaakt. Nemen we alle kosten mee, dan is kernenergie niet duurder dan wind- en zonne-energie, stelt het onderzoek.
Een andere belangrijke conclusie is dat levensduurverlenging van kerncentrales de goedkoopste manier is om CO2 te besparen. Ook goedkoper dan wind- en zonne-energie. Daar wordt wel een voorwaarde aan gesteld. Nederland moet zich dan met één of meer kerncentrales aansluiten bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales vanwege de toch al lange constructiestrijd.
De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is; veiliger dan zon en wind.
Verkeerde aannames
Het Nederlandse consultancybureau Kalavasta vindt dat ENCO verkeerde conclusies trekt. Het bureau kwam in april met precies het tegenovergestelde: kernenergie is bijna altijd duurder dan hernieuwbare stroom. Alleen als centrales continu kunnen draaien zijn kerncentrales een goede optie en dit is niet altijd mogelijk. Volgens Kalavasta doet ENCO verkeerde aannames over de prijs van duurzame stroom, de uptime van kerncentrales en gebruikt het niet de data die bij Nederland past.
Tegenstelde conclusies
De conclusie van ENCO staat haaks op de conclusie die Kalavasta trekt. Dat vindt minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat geen probleem. "Altijd als je wetenschappers aan het werk zet, zullen ze elkaar bevragen. Dat vind ik wel prima", zegt Wiebes. "Er komt uit wat eruit komt en dat is ook weer heerlijk voer voor lekker nadenken voor andere wetenschappers. Zo gaan we voort."
Nog geen concrete plannen
Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor het gebruik van kernenergie. Het kabinet gaat een marktconsultatie houden onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland. Er wordt onderzocht in welke regio’s er belangstelling is voor de realisatie van een kerncentrale. De Tweede Kamer wordt voor het Kerstreces geïnformeerd over de voortgang.
Meer weten? Lees onze recente blog over kernenergie
Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...