REB op groene stroom verdwijnt
Leestijd: 2 minuten
Economische Zaken gaat de ecotaks-korting (Regulerende EnergieBelasting) voor groene stroom afschaffen.
Het voordeel voor groene-stroomgebruikers, dat nu nog 2,9 eurocent per kWh bedraagt, wordt op 1 juli 2004 verlaagd tot 1,5 eurocent per kWh en op 1 januari 2005 helemaal afgeschaft.
Deze bezuiniging is een van de vele maatregelen die het ministerie van Economische Zaken op zijn begroting heeft opgenomen. Het kabinet verwacht echter dat deze ingreep geen effect heeft op de uiteindelijke prijs van groene stroom. De bovengenoemde korting wordt namelijk opgevangen door een verhoging van de MEP-subsidies.
De MEP (Wet Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) regelt een subsidie voor producenten van groene stroom die daardoor hun elektriciteit voordeliger op de markt kunnen aanbieden. Door het afschaffen van de korting op de REB voor groene stroom én door de goedkopere regeling voor binnenlandse producenten hoopt de regering de zogeheten ‘buitenlandlek’ te dichten.
De vroegere korting op REB was namelijk ook toegankelijk voor buitenlandse producenten van groene stroom. Terwijl de MEP alleen bestemd is voor binnenlandse producenten. Dit houdt in dat energiebedrijven die groene stroom verkopen die nu uit het buitenland afkomstig is, mogelijk wel de prijs van dit producten op termijn zullen moeten verhogen. Structureel zal het schrappen van de REB-korting de overheid een bezuiniging van 120 miljoen euro opleveren.
De overheid zal de energiebelasting niet langer ‘regulerend’ noemen. Ook had minister Brinkhorst van EZ al aangekondigd dat ook grootverbruikers met een verbruik dat boven de 10 miljoen kWh of 10 miljoen m3 gas ligt, ook over dat topverbruik energiebelasting gaan betalen. Een uitzondering blijft bestaan voor grote bedrijven die aan energieconvenanten meedoen.
Het uitgangspunt van het beleid is om te bevorderen dat de Nederlandse industrie tot de meest duurzame van de Europese Unie wordt, volgens de toelichting op de begroting. In het in 2004 uit te brengen Energierapport zal EZ hierop nader ingaan.
bron: Energiemanagement.net
Laatste nieuws
-
Vast contract biedt zekerheid bij einde prijsplafond
7 december 2023 Het prijsplafond verdwijnt per 1 januari. De ACM adviseert om een vast contract af te sluiten, als u...
-
Is uw energiecontract winterklaar?
1 december 2023 Is uw energiecontract winterklaar? Het prijsplafond verdwijnt, de netbeheerkosten stijgen en de ener...
-
Gaslicht.com uitgeroepen tot Website van het Jaar 2023!
23 november 2023
-
Wees stijgende prijzen voor, zet nu uw energietarieven vast
14 november 2023 De energieprijzen kunnen elk moment stijgen. Daarnaast stopt het prijsplafond volgend jaar. Sluit da...
-
Betaal niet te veel voor energie
9 november 2023 De winter komt eraan, internationale spanningen kunnen de tarieven opdrijven en het prijsplafond sto...