Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Korting, loyaliteitsbonus en cashback: wat is het verschil en hoe profiteer je ervan?

door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Veel energieleveranciers bieden nieuwe klanten op dit moment een zogeheten actiekorting, loyaliteitsbonus of cashback aan. Onduidelijk, al die verschillende termen. Dat is zonde, want door hier gebruik van te maken, kun je jaarlijks veel geld besparen! Daarom leggen wij je uit wat deze termen betekenen, en nog belangrijker: hoe je hiervan kunt profiteren. 

1. Wat is een loyaliteitsbonus en waarom krijg je die?

Alle energieleveranciers willen jou graag als nieuwe klant binnenhalen. Op Gaslicht.com concurreren ze met elkaar door scherpe tarieven en kortingen aan te bieden. Sinds 1 juni 2023 worden die kortingen “loyaliteitsbonus” genoemd. Deze korting krijg je als beloning wanneer je het hele energiecontract hebt uitgezeten, dus wanneer je loyaal blijft. Op Gaslicht.com vind je actiepakketten van alle leveranciers. Wij maken een Top 5 hoogste kortingen en een Top 5 voordeligste actiepakketten. Bij ons heten alle soorten korting gewoon “korting”. Wij vermelden naast elke korting de voorwaarden. Wel zo duidelijk.

2. Wanneer krijg ik de bonus en van wie?

Dat verschilt, want je krijgt de korting niet van Gaslicht.com, maar van je energieleverancier. Je krijgt de loyaliteitsbonus aan het einde van je contract, zolang je het energiecontract niet voortijdig opzegt. De meeste leveranciers verrekenen de korting met je jaarafrekening. Bij sommige variabele contracten krijg je elke maand korting op je termijnbedrag.

3. Wie bepaalt hoe hoog de korting is?

Dat bepalen energieleveranciers zelf. Ze mogen de bonus ook op elk moment aanpassen. Het kan dus gebeuren dat de aantrekkelijke korting die je gisteren zag, nu niet meer beschikbaar is. Of dat je vandaag juist een hogere bonus kunt krijgen. Soms passen energieleveranciers zelfs meerdere keren per dag de hoogte van de korting aan, bijvoorbeeld omdat een concurrent op die dag ook net zijn korting heeft verhoogd. Als je een gunstige korting ziet, is het dus slim om snel toe te happen voordat deze weg is.

4. Is de hoogste bonus voor mij ook het beste?

Dat is lang niet altijd zo. Een pakket met een flinke bonus kan door hoge tarieven best duurder zijn dan een pakket zonder korting. En een korting van 100 euro bij een contract van 2 jaar levert je maar 50 euro korting per jaar op. Dan is een éénjarig contract met een cashback van 100 euro interessanter. Na een jaar kun je namelijk weer overstappen en kom je opnieuw in aanmerking voor een korting. Het beste kun je gewoon even onze energievergelijker invullen. Dan bekijken we wat aan hand van jouw persoonlijke situatie (woonplaats, verbruik etc.) het voordeligste pakket is en houden we met al deze zaken rekening.

5. Kan ik ergens anders een betere korting krijgen?

Nee, energieleveranciers bieden op hun eigen website bijna nooit interessante aanbiedingen. Op Gaslicht.com bieden ze de hoogste kortingen, zodat ze hoog in de vergelijker komen te staan.

6. Bieden alle energieleveranciers kortingen?

Nee, sommige leveranciers kiezen er bewust voor om af en toe geen korting te geven. Zij bieden dan bijvoorbeeld juist lage actietarieven voor gas en stroom. Ook dat kan voor jou interessant en voordelig zijn. Doordat de tarieven namelijk lager zijn, kan het termijnbedrag lager uitvallen dan bij een leverancier met een hoge bonus. Ook zijn er energieleveranciers die én een hoge bonus geven én een aantrekkelijk actietarief bieden. Zij verschijnen uiteraard hoog op de ranglijst.

7. Wanneer moet ik de bonus terugbetalen?

Heb je na 1 juni 2023 een contract afgesloten en zeg je dat binnen 6 maanden op of stap je binnen 6 maanden over naar een andere energieleverancier? Dan heeft je energieleverancier je loyaliteitsbonus vermoedelijk nog niet uitbetaald. Dit doet de leverancier meestal pas na een jaar. Als je voortijdig overstapt of je contract opzegt, heb je hier ook geen recht meer op, zelfs bij een vast contract van drie jaar. Je houdt je dan namelijk niet aan het contract. Als je je contract voor 1 juni 2023 hebt afgesloten, moet je het welkomstcadeau of de welkomstpremie terugbetalen als je binnen een jaar overstapt of je contract opzegt. Let hier dus goed op!

Je hoeft de korting overigens niet terug te betalen als je energieleverancier een onredelijke voorwaarde heeft opgenomen in de algemene voorwaarden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt in deze gevallen voorwaarden onredelijk. Het bedrag dat je terug moet betalen is nooit hoger dan de korting.

Het verschil tussen actiekorting, loyaliteitsbonus & cashback
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 11 augustus 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (1)

Geplaatst door: N. Lamers ()

Vorig jaar juni heb ik via uw website een jaarcontract (ingangsdatum 9 spet.'22) afgesloten bij Innova met een welkomstpremie van €820,00.
Deze week de eindafrekening ontvangen waarbij de premie ad €820,00 niet is verrekend.
Betalingen en incasso's zijn allemaal netjes en zonder problemen betaald.
Wat moet ik doen?
Ter informatie, het Innova klantnummer 2402042

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.