Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Friesland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard leverancier in de provincie Friesland is energieleverancier Vattenfall. Enkele plaatsen als Leeuwarden uitgezonderd, waar Essent de standaard leverancier is. De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien mag u zelf uw energie vergelijken en een andere energieleverancier kiezen. Bent u nog nooit overgestapt, dan heeft u op dit moment een contract voor de levering van gas en/of elektriciteit bij Vattenfall of Essent.

Energieprijzen: verschillen tussen de energie aanbieders

Energieleveranciers bepalen zelf de prijzen voor stroom en gas. Er bestaan verschillen tussen de energieprijzen van alle leveranciers in Nederland.

Door de energieprijzen van alle energie aanbieders in de provincie Friesland te vergelijken via deze website, kunt u mogelijk besparen op uw jaarlijkse energierekening. 

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Friesland

Het leidingennetwerk in Friesland werd voor gas tot 2016 voornamelijk beheerd door netbeheerder Enexis en voor stroom met name door netbeheerder Liander. Met ingang van 1 januari 2016 zijn de netwerken van Enexis in Friesland en Noordoostpolder eigendom van Liander. Op Ameland wordt het gasnetwerk beheerd door netbeheerder Stedin. Het is niet mogelijk om zelf uw netbeheerder te kiezen. De netbeheerder in uw regio is wettelijk bepaald. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het uitgebreide elektriciteits- en gasnetwerk. De meters voor stroom en gas zijn ook eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder vraagt jaarlijks uw standen op en geeft deze door aan uw leverancier.

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier blijft uw netbeheerder hetzelfde. Zo bent u er dus altijd zeker van dat het licht blijft branden en uw huis verwarmd wordt.

Ameland: andere leverancier en netbeheerder

De netbeheerder voor gas op Ameland is Stedin. Ook op Ameland kunt u uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Gasregio in Friesland

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Dit was de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter je bij het gaswingebied in Groningen woonde, des te lager de regiotoeslag voor gas. Nederland was verdeeld in 10 gasregio's.

Gasregio's in Nederland: regio 4

Gasregio's afgeschaft in 2020

Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland je gas afneemt. Dat houdt in dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Friesland

Heeft u een elektriciteitsmeter met 2 telwerken, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met dit tarief betaalt u een lagere stroomprijs in de zogenoemde daluren; van 23:00u 's avonds tot 7:00u 's ochtends, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief, een iets hogere prijs per elektriciteits-eenheid.

Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u besparingen opleveren. U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Energie vergelijken en direct overstappen

In 2020 is een recordaantal mensen overgestapt van energieleverancier. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor 2020. De energieprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. 78% van de consumenten ervaren de energieprijzen als hoog of zeer hoog. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor 2022. Ondanks de (zeer) hoge prijzen, kan het toch lonen om uw huidige tarieven te vergelijken met de tarieven van de andere leveranciers. Mogelijk kunt u besparen op uw energie rekening. 

Door bovenaan deze pagina aan te geven wat uw gezinssamenstelling is, kunt u uw energie vergelijken. U kunt direct de tarieven van de  verschillende leveranciers bekijken, en deze vergelijken met uw huidige tarieven.  

Heeft u op dit moment een langlopend contract met een opzegtermijn? Maak dan gebruik van de Contractwekker.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.