De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Aandeel duurzame energie groeit langzaam

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Nederlanders gebruiken steeds meer groene stroom. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 2008 bestond ons energieverbruik ongeveer voor 3,4 procent uit duurzame energie, in 2009 werd dit 4%. Deze stijging is met name te danken aan biomassa en windenergie, waarbij de bijdrage van biomassa het grootst is. Zonne-energie en energie uit warmtepompen zijn maar beperkt verantwoordelijk voor de stijging van het gebruik van duurzame energie.

Subsidies werken stimulerend
De stijgende lijn in duurzaam energieverbruik is niet altijd zo sterk geweest; vanaf 1990 tot en met 2003 groeide het verbruik van duurzame energie nog geen procent. Daarna versnelde deze groei met een toename van gemiddeld 0,4 procentpunt per jaar. De subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) heeft hieraan bijgedragen.Minder wind, meer windenergie.

Minder wind, meer windenergie
Ruim 1 procent van het energieverbruik was in 2009 afkomstig van Nederlandse windmolens. Ondanks dat het minder hard waaide dan het jaar ervoor, produceerden deze molens ongeveer 10 procent meer energie. Dit wordt verklaard door het feit dat er nieuwere en grotere windmolens in gebruik werden genomen.

Biomassa draagt steeds meer bij
Toch is biomassa de grootste voorziener van duurzame energie; dit aandeel groeide van 2,1% in 2008 naar 2,5% in 2009. Deze stijging kwam met name door de toenemende hoeveelheid biomassa die werd meegestookt in grote elektriciteitscentrales en het stijgende verbruik van biobrandstoffen voor het wegverkeer. Hiernaast nam ook het verbruik van overige biomassa toe.

Toekomstbeeld
De Nederlandse overheid streeft voor 2020 naar een percentage van 20 procent duurzame energie in het binnenlands energieverbruik. Als we in dit tempo doorgaan, zal dit niet lukken. Er dient dus sneller meer gebruik gemaakt moeten worden van groene energie om deze doelstelling te behalen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 29 april 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie