ACM doet extra onderzoek naar financiële status energieleveranciers
door Sanne Bins Leestijd: 3 minuten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert in het voorjaar van 2022 een extra onderzoek uit. De toezichthouder controleert dan of energieleveranciers ook na de winter genoeg geld hebben om energie te blijven leveren aan consumenten. ACM doet ieder jaar al een controle vóór de winter. Dit jaar dus een extra controle, omdat ze naar eigen zeggen dan eerder mogelijke risico’s kunnen opmerken.
Inzicht geven in financiële positie
In het afgelopen halfjaar zijn 6 energieleveranciers failliet gegaan vanwege de extreem hoge energieprijzen. Alle 57 energieleveranciers die er nu nog zijn, moeten in maart financiële informatie opsturen aan de ACM. Blijkt uit het onderzoek dat een energieleverancier financiële problemen heeft, dan houdt ACM extra toezicht op deze leverancier. Energieleveranciers zijn ook verplicht om het te melden als ze zich zorgen maken of ze nog wel energie kunnen leveren aan hun klanten. Ook houdt de waakhond extra toezicht op energieleveranciers die in één keer een grote groep klanten hebben overgenomen van een andere leverancier die failliet ging.
Waarom doet ACM een extra controle?
Volgens de toezichthouder kunnen zij net voor de winter het beste bepalen of de energieleverancier genoeg geld heeft om de winter door te komen. In de winterperiode gebruiken we het meeste energie en verdient een energieleverancier het minste geld. Daarom vindt ACM het belangrijk om op dat moment mee te kijken. In het najaar van 2021 hebben ze deze controle met een maand vervroegd door de hoge energieprijs. In het voorjaar van 2022 doen ze een extra controle, omdat meerdere leveranciers financiële problemen hadden in de winter. Zo kunnen ze eerder zien hoe de andere leveranciers er nu financieel voor staan.
Ook dalende prijzen zijn risico
Als de energieprijzen de komende tijd juist dalen, brengt dat ook weer extra risico's met zich mee. ACM: "Energieleveranciers kunnen energie dagelijks inkopen tegen dagprijzen of kunnen er voor kiezen hun inkoop van energie voor langere tijd vast te leggen. Dit vastleggen van de inkoop van energie dempt het risico als de prijzen voor energie stijgen, maar kan ook risicovol zijn als energieprijzen sterk zouden dalen. Bij een dalende prijs zijn klanten sneller geneigd om over te stappen omdat zij bij een andere leverancier een lager tarief kunnen betalen. De energie die de leverancier dan teveel heeft ingekocht moet hij voor een lagere prijs verkopen. Bij het opzeggen van contracten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar of 5 jaar tegen een vast tarief, mogen leveranciers daarvoor wel een opzegvergoeding vragen."
Kan ACM voorkomen dat energieleveranciers failliet gaan?
ACM ConsuWijzer zegt hierover : "Wij kunnen niet voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan. Wij moeten ervoor zorgen dat niemand zonder energie komt te zitten. In het verleden heeft Nederland voor een vrije energiemarkt gekozen. Dat wil zeggen dat alle bedrijven een vergunning kunnen krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. In een vrije markt kunnen bedrijven failliet gaan."
Nieuwe energiewet
In de aankomende nieuwe energiewet wordt gekeken of de ACM meer mogelijkheden kan krijgen om strenger te kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen en bij het controleren van energieleveranciers die al een vergunning hebben. Momenteel mag de toezichthouder vanuit de wet een aantal dingen controleren. Als een bedrijf aan bepaalde eisen voldoet, moeten zij een vergunning verlenen.
Technische briefing
Op 9 februari 2022 heeft de ACM tijdens een technische briefing voor de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat uitleg gegeven over de faillissementen van energieleveranciers en de ontwikkelingen op de energiemarkt.
Lees meer: Wat gebeurt er als uw energieleverancier failliet gaat?
Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in september 2024
2 september 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Gasvoorraad ruim op tijd vol, maar gasprijs blijft instabiel: ‘Dit lijkt hét moment om een vast contract af te sluiten’
22 augustus 2024 De gasvoorraden zijn gevuld. Toch blijft het onrustig op de handelsmarkt. Hoe komt dat? Wat gaan de ...
-
ACM onderzoekt stijgende terugleverkosten en negatieve terugleververgoeding
19 augustus 2024 ACM doet opnieuw onderzoek naar terugleverkosten en teruglevergoeding. Sommige consumenten moeten ne...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in augustus 2024
1 augustus 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in juli 2024
2 juli 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...