Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Meer energiecontracten afsluitbaar met tarieven onder prijsplafond

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Het aantal leveranciers dat vaste contracten aanbiedt neemt weer toe en er zijn meer leveranciers die met hun prijzen voor gas en/of elektriciteit onder het prijsplafond zitten. Er zijn ook meer leveranciers actief op prijsvergelijkingswebsites volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wat valt er te kiezen op de prijsvergelijker van Gaslicht.com?

Inzicht in prijsverschillen en overstappen

De ACM schat sinds februari elke maand de kosten die consumenten voor nieuwe energiecontracten betalen. Dat gebeurt via de  Monitor Consumentenmarkt Energie. Daarnaast geeft de monitor inzicht in de markt door bijvoorbeeld het overstapgedrag van klanten weer te geven. De toezichthouder wil meer inzicht geven in prijsverschillen. Dat kan ervoor zorgen dat meer klanten op zoek gaan naar een goedkoper energiecontract en overstappen. ACM: "Dit is goed voor de concurrentie tussen de leveranciers en dus goed voor de energiemarkt."

Geen prijsvergelijker

De monitor is geen prijsvergelijker en u kunt er geen contract afsluiten. Ze passen de monitor namelijk slechts 1 keer per maand aan. U kunt uw individuele verbruik niet invullen, zoals op de energievergelijker van Gaslicht.com bijvoorbeeld. Ook wordt geen rekening gehouden met kwaliteitskenmerken zoals telefonische bereikbaarheid van de klantenservice. Met zaken als salderingsregeling, kortingen, warmtetarieven, contracten met dynamische tarieven, blokverwarming en zakelijke contracten wordt evenmin rekening gehouden.

Nu ook kosten per kWh/m³

Een mooie aanvulling vinden wij dat in de maart monitor ook de energiekosten per contract per kilowattuur (kWh) stroom en per kubieke meter (m³) gas worden opgenomen. Daarbij kunnen de filters gebruikt worden voor het type contract. Zo zien we € 1,46 per m³ gas en € 0,45 per kWh stroom als laagste prijs voor een jaarcontract die nieuwe klanten op 1 maart konden afsluiten. Voor een vast contract voor 6 maanden was Oxxio het voordeligst met respectievelijk € 1,50 per m³ en € 0,44 per kWh. Dat is voor gas en stroom dus nog steeds boven het prijsplafond. Voor variabel zien we Budget Energie al onder het prijsplafond met een gasprijs van € 1,39 en een stroomprijs van € 0,42. Dit was de situatie op 1 maart. Maar op Gaslicht.com, waar de tarieven dagelijks geactualiseerd worden, zien we al een véél gunstiger beeld. De concurrentie tussen de energieleveranciers komt goed op gang!

Advies: jaar vastzetten

Op de energievergelijker van Gaslicht.com zien we in een week tijd dat de tarieven behoorlijk gedaald zijn. En nog belangrijker: meer vaste contracten en ook meer leveranciers met prijzen onder het prijsplafond. Was Budget  Energie de eerste leverancier die met variabele prijzen onder het prijsplafond dook, nu  doen ze hetzelfde met vaste tarieven. Voor een jaarcontract betaal je € 1,39 voor gas en € 0,39 voor stroom! Dat is super gunstig want daarmee koop je zekerheid voor een jaar. 

"Als je in april vastzet voor een jaar, heb je in ieder geval zekerheid over de prijs tot en met de volgende winter," zei Ben Woldring tegen RTL Z. Het prijsplafond eindigt immers aan het eind van dit jaar en we weten niet wat er komende winter gaat gebeuren. Veel hangt ook af van de oorlog in Oekraïne. filter-toon-kosten.PNG

Behalve Budget Energie biedt ook Mega een jaarcontract aan. Greenchoice en Oxxio bieden scherpe vaste tarieven voor een halfjaarcontract, terwijl Budget Energie nog steeds de allerlaagste tarieven heeft voor een variabel contract. Wilt u op onze prijsvergelijker de laagste kosten per kilowattuur en per kubieke meter weten? Gebruik dan de filters in de vergelijker bij 'Toon kosten' 

Meer contracten afsluitbaar op Gaslicht.com

De ACM stelt dat er ook meer leveranciers actief zijn op prijsvergelijkingswebsites. Dat klopt, momenteel valt er gelukkig weer heel wat te kiezen. Afhankelijk van uw verbruik en woonadres kunt u momenteel kiezen uit 11 afsluitbare contracten. Wel geldt voor sommige pakketten: op is op! Het mooie van vaste prijscontracten is dat u een jaar lang verzekerd bent van een vaste prijs, dus ook nog na 31 december wannneer het prijsplafond stopt. Bovendien heeft u nu nog niet te maken met een hoge opzegvergoeding wanneer het contract voortijdig wordt opgezegd. 

Nieuwe regels opzegvergoeding in 2023

Nu moeten klanten nog 50 euro boete betalen om een gascontract voortijdig op te zeggen, en nog eens 50 euro voor stroom als je een halfjaarcontract of jaarcontract voortijdig afbreekt. Waarschijnlijk vanaf april wordt die opzegvergoeding hoger. Wie dan een nieuw contract afsluit en dat eerder wil opzeggen, moet het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd betalen aan de energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 21 juli 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ineke Groeneweg ()

Dag Jeanet.
Leuk om jouw foto ook hier te zien staan.
Ik wil graag op de hoogte blijven. Ik ben nu bij Energie direct en die zie ik niet voorbijkomen. Ik denk dat ik moet overstappen….
Veel succes met jullie bedrijf
Groetjes Ineke ( Kantens)

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.