Genomineerd voor 2022!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 Disk Edition (t.w.v. 500 euro)
  • Een bioscoopabonnement voor een jaar (t.w.v. 200 euro) voor Vue of Pathé
  • Smartwatch (Apple SE, Samsung Galaxy Watch5 of vergelijkbaar t.w.v. 300 euro)
  • Tweehonderd euro shoptegoed
  • 2x Instax Mini met fotopapier
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Prijsplafond energie: hoe werkt dat nou precies?

Vanaf 1 januari 2023  gaan we voor een deel van ons verbruik een maximumtarief betalen voor gas en stroom. Dat is bekendgemaakt op Prinsjesdag. Hoe werkt dit zogeheten prijsplafond en voor wie geldt het? 

Prijsplafond

Wat houdt het prijsplafond in?

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een tijdelijk prijsplafond aangekondigd voor gas en stroom. Deze maatregel moet verlichting bieden voor de energierekening. Men denkt aan een prijsplafond van € 1,50 voor een kuub gas en € 0,70 voor een kilowattuur stroom. Daar zit echter wel een limiet aan. Het is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden. De overheid gaat vooralsnog uit van 1200 kuub gas en 2400 kilowattuur stroom per jaar. 

Je zou het kunnen zien als een basisverbruik, vergelijkbaar met een verbruiksbundel bij een mobiel abonnement. Voor het verbruik binnen de bundel betaalt u een vastgesteld maximumtarief. Verbruikt u energie 'buiten de bundel' dan is dat duurder. Daarvoor betaalt u de dan geldende tarieven van uw contract en die kunnen een heel stuk hoger liggen. De korting die een gemiddeld huishouden krijgt, wordt nu geschat op € 2280 per jaar. De overheid houdt nog wel een stevige slag om de arm. Als de ontwikkeling van de prijs meevalt, kan het prijsplafond lager uitvallen, maar voor gas zal het niet beneden de € 1,20 per kuub komen. Er is nog veel onzekerheid over de exacte invulling.

nieuwsbericht-prijsplafond-infographic-v2.png

Wanneer gaat het prijsplafond in?

Het prijsplafond betreft een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 moet ingaan en tot het einde van het jaar doorloopt. De komende weken wordt er nog gekeken naar de mogelijkheid om ook in november en december al een oplossing te bieden voor de betaalbaarheid van de energierekening.

Voor wie gaat het prijsplafond gelden?

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Het gaat om aansluitingen die stroom en gas leveren op adressen die zijn bedoeld om te wonen, werken of verblijven. Het prijsplafond geldt alleen als uw tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. Op dit moment geldt er (nog) geen prijsplafond voor stadswarmte. 

Verbruikt u minder dan een gemiddeld huishouden?

Iedereen die minder verbruikt dan 1200 kuub gas en 2400 kWh per jaar, betaalt volgend jaar maximaal € 290 per maand bij bovengenoemde prijsplafonds. Zit u al onder dat maandbedrag, dan verandert er niets. Maar wordt u geconfronteerd met torenhoge termijnbedragen van € 700 of € 900 per maand, dan gaat u er flink op vooruit. Wat het prijsplafond precies betekent voor uw energierekening moet nog worden uitgewerkt. Zowel het maximumtarief als de volumes van het basisverbruik zijn nog niet definitief vastgesteld.

Heeft u een vast contract met een laag vastgesteld tarief?

Bent u een van de gelukkigen die nog een vast contract heeft met tarieven die onder de € 1,50  per kuub gas en onder € 0,70 per kWh stroom liggen, dan blijft uw energierekening wat-ie is tot het moment dat uw contract afloopt. Daarna krijgt u waarschijnlijk een contract met een variabel tarief en betaalt u dus ook de marktprijs voor alle energie die u meer verbruikt dan het gemiddelde.

Waarom is gekozen voor de limiet van 1200 kuub en 2400 kWh? 

Het is de inzet van het kabinet dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt, als ze blijvend energie besparen. Door de limiet (volumegrens of basisverbruik) blijft de prikkel om energie te besparen aanwezig. Dat blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren, zo redeneert de overheid.

Kan ik mijn termijnbedrag nu al verlagen?

Energieleveranciers adviseren daarmee te wachten. Naar eigen zeggen werken ze er hard aan om klanten voor 1 november een persoonlijk advies te geven over het termijnbedrag. Daarin houden ze rekening met het prijsplafond, de nieuwe overheidsheffingen en het verbruik tot nu toe. Wat betreft die overheidsheffingen: wanneer het prijsplafond een feit is, gaat de voorgestelde verlaging van de energiebelasting niet door. Ook de btw gaat terug van 9% naar 21%.

Uitwerking

Het kabinet geeft aan dat het verder uitwerken van de precieze details van een prijsplafond de hoogste prioriteit heeft. Men is daarvoor in overleg met onder andere energiebedrijven en sociale partners. Wij houden u hier op de hoogte!

banner-wvhj-2022.png


Geactualiseerd: vrijdag 23 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie