De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Besparen op stookkosten met de slimme thermostaat?

door Jeanet Woldring

Gemiddeld 69 procent van het gas dat u verbruikt, gaat op aan het verwarmen van uw woning. Met een slimme thermostaat zijn die stookkosten terug te dringen. Al zitten er wat addertjes onder het gras. Anniek van der Wolk van Gaslicht.com vertelt wat u moet weten over de slimme thermostaat.

Slimme thermostaten zijn de opvolgers van de analoge of digitale thermostaat. Kenmerkend voor een slimme thermostaat is het zelflerende vermogen. "De thermostaat onthoudt bijvoorbeeld wanneer u thuis bent en hoe hoog u ‘s avonds de verwarming graag hebt staan. Dat hoeft u dus niet steeds opnieuw in te stellen”, vertelt Anniek.

Daarnaast bieden de slimme thermostaten veel handige opties die het leven comfortabeler maken. Zo kunt u bijvoorbeeld onderweg naar huis alvast de verwarming aanzetten via uw smartphone. Dankzij een lichtdetector, bewegingsdetector of geofencing gaat de verwarming automatisch uit als u een kamer of het huis verlaat. En als het buiten vriest, weet de thermostaat dat de kachel een graadje hoger moet. "De opties en mogelijkheden variëren per slimme thermostaat”, vertelt Anniek. Op Slimme thermostaten vergelijken ontdekt u alle belangrijke verschillen.

Stookkosten met 160 euro omlaag

Eén van de belangrijkste beloftes van de slimme thermostaat is dat u er energie mee bespaart. Volgens de fabrikanten kunt u uw stookkosten met 20 tot 25 procent terugdringen. "Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op een besparing van 160 euro per jaar. Al zal niet iedereen dat halen. Als uw woning al goed geïsoleerd is of als u al heel bewust omgaat met energie, ligt de besparing waarschijnlijk lager.”

Daar komt bij, legt Anniek uit, dat een slimme thermostaat niet uit zichzelf energie bespaart. U moet zelf aan de slag met de thermostaat om de voordelen ten volle te benutten. "Bovendien kunnen de meeste slimme thermostaten niet communiceren met slimme meters. Ze bieden daardoor nog geen inzicht in uw stroom- en gasverbruik. Waarschijnlijk komen er modellen op de markt die dat wel kunnen. Dan wordt het ook makkelijker om energie te besparen met een slimme thermostaat.”

Zelf kopen is voordeliger dan huren
In de afgelopen twee jaar is het aantal slimme thermostaten snel gestegen. Energieleveranciers als NLE (Anna), Eneco (Toon) en EON (EnergieAssistent) hebben allemaal hun 'eigen' slimme thermostaat. Inmiddels is Anna ook los verkrijgbaar. Daarnaast duiken ook andere bedrijven op deze nieuwe markt. Zo kwam internetgigant Google met de Nest die Essent als enige energieleverancier in Nederland mag aanbieden. Andere beschikbare modellen zijn de Nefit Easy, Honeywell Evohome, Thermosmart en Netatmo.

Als u een slimme thermostaat in huis wilt halen, zijn er twee mogelijkheden. De thermostaten van energieleveranciers huurt u. ,,De thermostaat is gratis. In ruil daarvoor blijft u een aantal jaar klant van de energieleverancier. Bovendien betaalt u bij de meesten een paar euro abonnementskosten per maand”, legt Anniek uit.

Een andere optie is om zelf een thermostaat te kopen bij bijvoorbeeld een elektronicazaak of op internet via een slimme thermostaten vergelijker. De prijs van deze thermostaten varieert sterk. Tussen de goedkoopste (Netatmo) en de duurste slimme thermostaat (Honeywell en Anna) zit op dit moment 120 euro verschil. "Op de lange termijn is het voordeliger om zelf een slimme thermostaat te kopen. U kunt dan elk jaar blijven overstappen naar de energieleverancier met de meest aantrekkelijke welkomstbonus (gemiddeld 150 euro) en scherpste tarieven voor gas en stroom.”

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 21 januari 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie