Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Slimme thermostaten vergelijken

Slimme thermostaten helpen u om energie te besparen. En ze bieden gemak en comfort doordat ze uw leefpatroon herkennen en op afstand bedienbaar zijn. Enkele energieleveranciers bieden klanten een slimme thermostaat, gratis of met korting bij een energiecontract. Gaslicht.com heeft de belangrijkste eigenschappen, mogelijkheden en kosten in kaart gebracht. Zo kunt u eenvoudig slimme thermostaten vergelijken en een keuze maken, met of zonder energiecontract. Wilt u graag een slimme thermostaat, dan is het voordeliger een los exemplaar te kopen. Want een 'gratis tablet, thermostaat of cadeaubon bij je energiecontract betaal je zelf'

Contract en de slimme thermostaat

De energieleveranciers Eneco (TOON), Essent (NEST en Honeywell), de Nederlandse Energie Maatschappij (ANNA) en Delta (Delta Comfort Wijzer) bieden een slimme thermostaat aan. Sinds eind 2016 biedt ENGIE de NEST ook aan, maar is er in 2017 alweer mee gestopt. Nuon had voorheen de E-manager, maar deze is per 15 september 2015 uitgefaseerd en vervangen door een gratis app om controle te houden op het energieverbruik.

Om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken, moet u meestal klant zijn of worden bij een energieleverancier. Vaak geldt een minimale contractsduur. Na afloop kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. De slimme thermostaat blijft dan functioneren, mits u het eventuele abonnementstarief blijft betalen. Zo kun je Toon van Eneco ook gebruiken zonder energiecontract van Eneco, maar dan worden uw kosten getoond tegen de gemiddelde marktprijs voor stroom en gas. Toon kan namelijk geen koppeling maken met uw contract. U ontvangt dan ook geen automatische meldingen als u meer verbruikt dan ingeschat, omdat zij uw termijnbedrag niet weten. 

De slimme thermostaten van Essent (Honeywell en NEST), de Nederlandse Energie Maatschappij (ANNA), Eneco (Toon) en Delta zijn ook los te koop. Bij Delta moet je klant zijn of worden en wordt de thermostaat nooit je eigendom.

Slimme thermostaten Anna
NLE
Honeywell
Essent
Honeywell_lyric_t6.jpg
Nest
Essent
Delta

DELTA-slimmethermostaat.jpg
Toon
Eneco

Gratis bij energiecontract 5 jaar in bruikleen bij 5-jarig contract nee nee bij 4-jarig contract
 Los te koop ja ja ja ja ja

Kosten van de slimme thermostaat

Voor een slimme thermostaat betaalt u een aanschafbedrag, maandelijkse abonnementskosten of een combinatie van beide. Als u kiest voor een contract met een langere contracttermijn krijgt u de slimme thermostaat vaak gratis en betaalt u alleen maandelijkse abonnementskosten (niet bij Essent en ENGIE). Een slimme thermostaat via een abonnement is op lange termijn duurder dan een slimme thermostaat waarvoor u alleen eenmalige aanschafkosten betaalt. Er is steeds meer keus in het aanbod van slimme thermostaten zonder energiecontract. Let bij de keuze ook op eventuele extra kosten voor benodigdheden zoals wifi-versterkers en slimme stekkers. De installatiekosten door een erkend monteur bedragen doorgaans tussen € 60 en € 85.

Toepasbaarheid van de slimme thermostaat

In de meeste woningen is een slimme thermostaat mogelijk. Ook als u al een wat oudere cv-ketel heeft. Maar soms heeft u beperkte keuze. Zo zijn niet alle slimme thermostaten geschikt voor woningen met stadsverwarming. Ook als u vloerverwarming of een warmtepomp heeft kunt u geen gebruik maken van alle slimme thermostaten.

De meeste slimme thermostaten maken gebruik van de zogeheten OpenTherm-techniek. Daarbij blijft de cv-ketel aan en wordt de ruimte op temperatuur gehouden. Het alternatief is dat de cv-ketel uitgaat als de gewenste temperatuur bereikt is en weer aanslaat als de temperatuur in de ruimte daalt (aan/uit principe). Dit kost relatief meer energie. De 3e generatie Nest-thermostaat ondersteunt het Open Therm-protocol (november 2015). Voorheen werkte Nest alleen met een aan/uit-systeem.

 Slimme thermostaten  Anna
NL-Energie
Honeywell
Essent
Honeywell_lyric_t6.jpg
NEST
Essent 
Delta

Toon
Eneco
 stadsverwarming  ja  ja  ja nee  nee, CV nodig
 vloerverwarming  ja  ja  ja nee  ja
 warmtepompen  ja  ja  ja nee, CV nodig  ja, met Elgapomp
 zonnepanelen  ja  nee  ja, zonneboiler ja, met module  ja, met module

Privacy van de slimme thermostaat

Een slimme thermostaat slaat gegevens over uw energieverbruik op. Sommige slimme thermostaten doen dat op de thermostaat zelf, dus in uw huis. Maar er zijn ook thermostaten die uw verbruiksgegevens online bewaren, buiten uw huis. Daar zijn uit privacyoogpunt meer risico’s aan verbonden.

 Slimme thermostaten Anna
Honeywell
NEST
DELTA
Toon
privacy op apparaat online opslag online opslag online opslag op apparaat

Bediening van de slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn handmatig te bedienen in uw woning, maar ook via een app op uw smarthpone of tablet. Zo kunt u bijvoorbeeld onderweg naar huis de verwarming alvast een graadje hoger zetten. Vaak kunt u profielen instellen voor verschillende gezinsleden. Ook kunt u met een slimme thermostaat bijvoorbeeld scenario’s maken voor als u op vakantie bent.

Mogelijkheden slimme thermostaat

De meeste slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat wil zeggen dat ze uw leefpatroon onthouden en daar het energieverbruik op afstemmen. Een slimme thermostaat met een bewegings- of lichtdetector schakelt de verwarming uit als u niet langer in de ruimte bent. Sommige slimme thermostaten zoals de NEST kunnen daarbij bewegingen van mensen onderscheiden van huisdieren. Geo-fencing houdt in dat de slimme thermostaat een connectie legt met uw smartphone. Bent u in de buurt, dan gaat de verwarming aan. Gaat u weg, dan slaat de verwarming weer uit. Geo-fencing is vooral praktisch voor mensen met stabiele verbruikspatronen en wanneer alle bewoners geo-fencing activeren op hun smartphone. Sommige slimme thermostaten bieden u de mogelijkheid om via domotica koppelingen ook bijvoorbeeld uw verlichting en rookmelders te bedienen.

Slimme thermostaten Anna
Honeywell
Honeywell_lyric_t6.jpg
NEST
DELTA
Toon
 zelflerend vermogen  ja  nee  ja nee  ja
 weer monitoring  ja  nee  ja nee  ja
 aanwezigheidsdetectie
(geo-fencing)
 ja  nee  ja nee  nee
 bewegingsdetector  ja  ja  ja ja  nee
 lichtdetector  nee  ja  ja nee  nee
 luchtvochtigheid  nee  nee  ja nee  nee

Inzicht met slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt u om uw woning efficiënt te verwarmen. Zo bespaart u op uw stroom- en gaskosten. Sommige slimme thermostaten bieden u inzicht in uw stroom- en gasverbruik. Hierdoor kunt u nog bewuster uw energieverbruik verminderen.

Slimme thermostaten Anna
Honeywell
NEST
Delta
Toon
 direct inzicht in stroomverbruik  nee  nee  nee ja  ja
 direct inzicht in gasverbruik  nee  nee  nee ja  ja
 direct inzicht in warmteverbruik (indicatief)  nee  nee  ja nee  nee

Energiebesparing tot 20 procent?

Alle makers van slimme thermostaten zeggen dat u er energie mee kunt besparen. Besparingen kunnen oplopen tot ruim 20 procent, wordt beweerd. Is dat zo? Milieucentraal zegt: de slimme thermostaat is zo slim als de luie consument. Als je de thermostaat niet slim instelt, dan bespaar je ook niet.

Volgens Milieucentraal krijg je de meeste hulp van een thermostaat die de verwarming per vertrek kan regelen en die de verwarming vanzelf laag zet als je niet aanwezig bent of bent gaan slapen. Iemand die niet op zijn stookgedrag let, kan tot 600 euro per jaar besparen. De meeste mensen letten al wel op hun stookgedrag. Dan zijn de besparingen minder groot, maar is 150 euro per jaar nog altijd mogelijk volgens de milieuorganisatie. 'Wie heel consequent zijn thermostaat regelt, kan dit bedrag ook besparen zonder slimme thermostaat. En wie in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis woont, bespaart vermoedelijk minder dan 100 euro per jaar.'

Wat betaalt u bij aanschaf thermostaat i.c.m. energiecontract?

1. TOON € 0 installatiekosten en € 4,50 per maand
2. ANNA € 70 installatiekosten en 3,99 per maand (4,99 voor niet-klanten)
3. NEST € 79 installatiekosten; bij ENGIE is installatie gratis
4. DELTA € 249 eenmalig en € 0 per maand

Wat bent u kwijt na 5 jaar?

Bij TOON en ANNA betaalt u elke maand abonnementskosten. Dan staat na vijf jaar de teller op:
1. NEST € 79  installatiekosten
2. TOON € 270  (€ 4,50 per maand)
3. ANNA € 309,40 (€ 70 voor installatie en 3,99 per maand)
4. DELTA € 249 eenmalig

En wat kost het als u niet overstapt?

Bij sommige thermostaten zit u vast een aan energiecontract van 3, 4 of 5 jaar. Al die tijd kunt u dus niet overstappen en daardoor loopt u in ieder geval de jaarlijkse overstapbonus mis, opgeteld zo'n 750 euro voor 5 jaar niet jaarlijks overstappen. Wilt u dus flexibiliteit qua energiecontract en toch graag een slimme thermostaat, dan is het raadzaam een los exemplaar te kopen.

Slimme thermostaten bij VARA Kassa

Bekijk hier de Kassa uitzending van 6 december waarin Kassa samen met Gaslicht.com op onderzoek ging naar het nut en de kosten van de slimme thermostaat.

Geactualiseerd: 30-08-2018

Navigatie