De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Slimme thermostaten vergelijken

Slimme thermostaten helpen u om energie te besparen. En ze bieden gemak doordat ze uw leefpatroon herkennen en op afstand bedienbaar zijn. Welke thermostaat bij u past hangt af van uw wensen en woonsituatie. Waar moet u op letten bij het kiezen van een slimme thermostaat?

Energiecontract + slimme thermostaat: is dat slim?

Wilt u graag een slimme thermostaat, dan is het voordeliger een los exemplaar te kopen. Want een 'gratis tablet, thermostaat of cadeaubon bij je energiecontract betaal je zelf'

anna-slimme-thermostaat.jpgnest-unit.pngtado.jpgsmarthome.jpg

Alleen Eneco (TOON) biedt momenteel nog een slimme thermostaat aan in combinatie met een energiecontract. Voorheen waren er meer energieleveranciers bij wie je een slimme thermostaat 'kreeg'. 

Toon van Eneco is ook te gebruiken zonder energiecontract van Eneco, maar dan worden uw kosten getoond tegen de gemiddelde marktprijs voor stroom en gas. Toon kan namelijk geen koppeling maken met uw contract. U ontvangt dan ook geen automatische meldingen als u meer verbruikt dan ingeschat, omdat uw termijnbedrag niet bekend is. 

Kosten van de slimme thermostaat

Voor een slimme thermostaat betaalt u een aanschafbedrag, maandelijkse abonnementskosten of een combinatie van beide. Als u kiest voor een meerjarig energiecontract krijgt u de slimme thermostaat vaak gratis en betaalt u alleen maandelijkse abonnementskosten. Een slimme thermostaat via een abonnement is op lange termijn duurder dan een slimme thermostaat waarvoor u alleen eenmalige aanschafkosten betaalt.

Soorten thermostaten

Er is de laatste jaren steeds meer keus in het aanbod van slimme thermostaten zónder energiecontract. Let bij de keuze ook op eventuele extra kosten voor benodigdheden zoals wifi-versterkers, slimme stekkers en installatiekosten door een monteur. Welke thermostaat bij u past hangt af van uw wensen en woonsituatie.

Keuzehulp voor slimme thermostaat

1. Heeft u een vast dag- en nacht ritme? 
Dan kan een zelfprogrammerende thermostaat handig zijn. Deze 'leert' op welke tijden u afwezig bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. 

2. Heeft u wisselende werktijden?
Een thermostaat die u met een smartphone kunt bedienen is in dat geval handig.

3. Vergeet u vaak om de verwarming uit te zetten als u weggaat?
Sommige thermostaten kunnen met bewegingssensors of via uw mobiele telefoon waarnemen of u thuis bent. 

4. Wilt u kamers los van elkaar kunnen verwarmen?
Dan is een thermostaat met regeling per kamer interessant.

5. Wilt u direct zien hoeveel energie u bespaart?
Kies dan voor een slimme thermostaat die inzicht geeft  in uw gas- en elektriciteitsverbruik.

Toepasbaarheid van de slimme thermostaat

In de meeste woningen is een slimme thermostaat mogelijk. Ook als u al een wat oudere cv-ketel heeft. Maar soms heeft u beperkte keuze. Zo zijn niet alle slimme thermostaten geschikt voor woningen met stadsverwarming. Ook als u vloerverwarming of een warmtepomp heeft kunt u geen gebruik maken van sommige slimme thermostaten.

De meeste slimme thermostaten maken gebruik van de zogeheten OpenTherm-techniek. Daarbij blijft de cv-ketel aan en wordt de ruimte op temperatuur gehouden. Het alternatief is dat de cv-ketel uitgaat als de gewenste temperatuur bereikt is en weer aanslaat als de temperatuur in de ruimte daalt (aan/uit principe). Dit kost relatief meer energie. 

Privacy van de slimme thermostaat

Een slimme thermostaat slaat gegevens over uw energieverbruik op. Sommige slimme thermostaten doen dat op de thermostaat zelf, dus in uw huis. Maar er zijn ook thermostaten die uw verbruiksgegevens online bewaren, buiten uw huis. Daar zijn uit privacyoogpunt meer risico’s aan verbonden.

Bediening van de slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn handmatig te bedienen in uw woning, maar ook via een app op uw smartphone of tablet. Zo kunt u bijvoorbeeld onderweg naar huis de verwarming alvast een graadje hoger zetten. Vaak kunt u profielen instellen voor verschillende gezinsleden. Ook kunt u met een slimme thermostaat bijvoorbeeld scenario’s maken voor als u op vakantie bent.

Mogelijkheden slimme thermostaat

De meeste slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat wil zeggen dat ze uw leefpatroon onthouden en daar het energieverbruik op afstemmen. Een slimme thermostaat met een bewegings- of lichtdetector schakelt de verwarming uit als u niet langer in de ruimte bent. Sommige slimme thermostaten zoals de NEST kunnen daarbij bewegingen van mensen onderscheiden van huisdieren. Geo-fencing houdt in dat de slimme thermostaat een connectie legt met uw smartphone. Bent u in de buurt, dan gaat de verwarming aan. Gaat u weg, dan slaat de verwarming weer uit. Geo-fencing is vooral praktisch voor mensen met stabiele verbruikspatronen en wanneer alle bewoners geo-fencing activeren op hun smartphone. Sommige slimme thermostaten bieden u de mogelijkheid om via domotica koppelingen ook bijvoorbeeld uw verlichting en rookmelders te bedienen.

Inzicht met slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt u om uw woning efficiënt te verwarmen. Zo bespaart u op uw stroom- en gaskosten. Sommige slimme thermostaten bieden u inzicht in uw stroom- en gasverbruik. Hierdoor kunt u nog bewuster uw energieverbruik verminderen.

Energiebesparing tot 20 procent?

Alle makers van slimme thermostaten zeggen dat u er energie mee kunt besparen. Besparingen kunnen oplopen tot ruim 20 procent wordt beweerd. Is dat zo? Milieucentraal zegt: de slimme thermostaat is zo slim als de luie consument.  In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22 procent besparen aan gas voor verwarming.

Gaat u zelf al zuinig met uw verwarming om? Of is uw woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Belangrijke bespaarfuncties

Om energie te besparen zijn er 2 functies die slimme thermostaten altijd zouden moeten hebben. Volgens Milieu Centraal besparen ze samen zo’n 3 procent op uw verwarmingskosten.
1. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om uw woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
2. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Uw cv-ketel verwarmt dan efficiënter.

Overzicht slimme thermostaten

Bekijk een handig overzicht van slimme thermostaten op Milieu Centraal.

Slimme thermostaten onderzoek

Bekijk onderzoek van Kassa en Gaslicht.com naar het nut en de kosten van de slimme thermostaat (2014).

Geactualiseerd: 05-08-2020


Gepubliceerd: zondag 16 november 2014
Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie