Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geboorte van TenneT-dochters EnerQ en CertiQ op 1 juli 2003.

Leestijd: 2 minuten


Per 1 juli 2003 gaat de nieuwe MEP-regeling van start. MEP staat voor milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie en is een subsidieregeling voor de opwekking van duurzame en milieuhygiënisch verantwoorde elektriciteit in Nederland. De MEP is van toepassing op wind, biomassa, zon of waterkracht, klimaatneutrale installaties en op warmtekrachtkoppeling.

TenneT, de landelijk netbeheerder, system-operator en de beheerder van de Nederlandse groencertificaten, heeft opdracht gekregen de MEP-regeling uit te voeren. Daartoe zijn de TenneT-dochter-ondernemingen EnerQ en CertiQ opgericht.

Producenten die deze opgewekte elektriciteit op een net zetten of rechtstreeks aan een installatie leveren, kunnen subsidie aanvragen bij EnerQ. De MEP-regeling heeft tot doel genoemde installaties op een rendabele wijze te kunnen exploiteren.

De MEP-regeling heeft tevens consequenties voor dochteronderneming Groencertificatenbeheer bv. Deze organisatie krijgt een grotere klantenkring omdat er ook ruim 2000 WKK-producenten (WKK=warmtekrachtkoppeling) bijkomen. De organisatie zal per 1 juli aanstaande verder gaan onder de naam CertiQ. Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van de MEP-subsidie van EnerQ is dat een producent staat geregistreerd bij CertiQ.

De regelingen met subsidiebedragen en de uitvoeringsregelgeving zullen zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd in de staatscourant. Nadat de regelingen gepubliceerd zijn, zal TenneT of één van haar dochterondernemingen de betrokken doelgroepen nader informeren met detailinformatie omtrent procedures en voorwaarden.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.