De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Groene stroom uit Nederland goedkoper dan grijze

door Jeanet Woldring 1 reactie

Groene stroom uit Nederland is goedkoper geworden dan grijze stroom. Dit blijkt uit onderzoek op verzoek van BNR Nieuwsradio.

Prijsvechters doken al langer met groene stroom onder de gangbare prijzen van grijze stroom en ook grote energieleveranciers als Nuon en Essent hebben zich nu daarbij aangesloten. Deze leveranciers bieden duurzame stroom aan tegen hetzelfde stroomtarief of soms ook een lager tarief dan stroom uit kolen of gascentrales.

Binnenlandse stroom lange tijd duurder

Daarbij gaat het om groene energie die binnen Nederland is opgewekt, bijvoorbeeld met windturbines in de polder of de windparken in de Noordzee. Juist binnenlandse groene stroom was lange tijd nog duurder dan grijze stroom.

Prijsdaling

Duurzame stroom daalde met name de laatste jaren hard in prijs. In 2010 was stroom met groencertificaten vaak nog aan de dure kant. Prijsvechters kochten (en kopen) daarom vooral groene certificaten voor stroom in Scandinavië, waar dankzij grootschalige aanwezigheid van waterkrachtcentrales genoeg duurzame energie beschikbaar is.

Nu is de hoeveelheid zonnecellen en windturbines in Europa sterk gestegen waardoor er meer aanbod is in groene stroom. Ook zijn windturbines een stuk groter geworden waardoor de prijs per megawattuur stroom lager uitvalt dan enkele jaren geleden.

Merendeel huishoudens groene stroom

Veel huishoudens nemen mede door de lagere prijzen nu groene stroom af. Volgens toezichthouder ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom.

Subsidie

Wel is Nederlandse groene stroom nog altijd gesubsidieerd. Bedrijven die hernieuwbare energie produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+.

Windenergie op zee duurder

In de totale kosten blijft met name windenergie op zee nog aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld energie uit een kolencentrale.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 8 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Frans Peters ()

Ik ben vorige week geswitcht naar Energieflex, maar heb nog geen mail met de bevestiging ontvangen.
Moet ik mij opnieuw aanmelden of meer geduld hebben.
mvg
Frans

Opmerking van de redactie op 14-06-2016
Het kan voorkomen dat de bevestiging in uw spambox terecht is gekomen. Indien dit niet het geval is vragen wij het graag voor u na. U kunt reageren op de bevestiging die u van Gaslicht.com heeft ontvangen, dan gaan wij het navragen bij Energieflex.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie