De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Haaien op groene stroom

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

Het dak van het oceanium in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp wordt een zonne-energiecentrale. De haaien, zeehonden, pinguins en andere dieren zwemmen vanaf eind 2003 in aquaria, waarvan de apparatuur door Nederlands grootste zonnecentrale wordt aangedreven. Doel van het project Sunport Blijdorp is ook om bezoekers kennis te laten maken met deze duurzame manier van elektriciteitsopwekking. In de dierentuin wordt daarom een educatief programma over zonne-energie opgezet

De intitiatiefnemers hebben dat donderdag laten weten. ENECO Energie heeft het project Sunport Blijdorp bedacht en met de gemeente Rotterdam en de dierentuin uitgewerkt. Siemens Nederland maakt de zonnepanelen voor het 5000 vierkante meter grote dak. De zonne-energiecentrale levert 325.000 kilowattuur elektriciteit per jaar, genoeg om honderd huishoudens te voorzien.

Het dak gaat 3,9 miljoen euro kosten. Dit betekent wel een investering van € 12 per kWh, ofwel, het project verdient zich in ca 30 jaar terug. Het is dus vooral een PR-project. Overigens wordt een groot deel van de kostprijs veroorzaakt door energiekosten bij de fabrikage. Dat zal wel geen groene energie zijn.

ENECO betaalt 47 procent van het bedrag. Novem subsidieert 33 procent, terwijl de gemeente Rotterdam 12 procent, de provincie Zuid-Holland 6 procent en Blijdorp 2 procent in de kosten bijdragen. De centrale wordt eigendom van de diergaarde.

Bron: ANP, 2003-05-02

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 22 mei 2003
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie