Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Harde sancties bij falende energiebedrijven

Leestijd: 2 minuten

Liberalisering van de energiemarkt leidt tot lage prijzen, een schoner milieu en concurrentiekracht. Wel is strenge regelgeving noodzakelijk, vindt minister Brinkhorst van Economische Zaken. In een ingezonden brief aan de Volkskrant dreigt hij, als uiterste middel het netwerk van netbeheerders af te pakken.

Brinkhorst reageerde op de onrust die in augustus ontstond toen een stroomtekort dreigde én vanwege het faillissement van  EnergyXS. Dit faillissement zorgde voor grote opschudding in de energiewereld. Volgens Brinkhorst is dit een verschijnsel dat hoort bij een vrije markt. Hij vindt het wel belangrijk om te kijken hoe een pas vrije energiemarkt daar mee omgaat. Berichten dat bedrijven misbruik maken van de situatie laat hij onderzoeken. Indien nodig zal hij de regels daaromtrent aanscherpen.

Energiebedrijven die er een potje van maken, moeten er rekening mee houden dat de minister hard ingrijpt. Hij kondigde vrijdag aan dat hij in geval van wanbeheer het economisch eigendom en het beheer van de netten van het falende bedrijf afpakt. Waarschijnlijkst wordt  het beheer dan overgeheveld naar Tennet. Ook gaan de boetes voor falende energiebedrijven omhoog. DTe, de toezichthouder voor de energiemarkt, kan een boete opleggen van maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf.

De minister verdedigt nog steeds een vrije energiemarkt, maar geeft wel aan dat via aanvullende wetgeving de leveringszekerheid van elektriciteit moet worden gegarandeerd. Verder constateert hij dat het aantal storingen, in tegenstelling tot vele geruchten, niet sterk is gestegen, maar dat het wel langer duurt totdat de mankementen zijn verholpen. Brinkhorst zegt toe daar wat aan te zullen gaan doen, zonder specifiek aan te geven aan welke maatregelen hij denkt.

Brinkhorst vindt dat Nederland actief moet meewerken aan het realiseren van een geliberaliseerde Europese energiemarkt. Hij is ook van mening dat er meer ruimte moet komen voor keuzevrijheid en aan marktpartijen. De overheid blijft daar wel een belangrijke rol in spelen. Behalve voor Nederland wil Brinkhorst ook in Europees verband verdere afspraken die de levering van energie veilig stellen. Zo moet er Europees onderzoek komen naar de voorzieningszekerheid op langere termijn. Ook moet het investeringsklimaat zodanig zijn dat leveranciers gestimuleerd blijven te investeren in nieuwe centrales.

(Bron: De Volkskrant)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie