Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Huishoudens gebruiken geen Russisch gas

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Naar aanleiding van de vliegramp met toestel MH17 ontvangen we veel vragen over de herkomst van ons gas. Een deel van de mensen geeft aan liever geen energie te ontvangen afkomstig uit Rusland. Ter geruststelling: Nederlandse huishoudens stoken laagcalorisch gas dat voor honderd procent afkomstig is uit Groningen.

Russisch gas ongeschikt voor huishoudens 

Het afgelopen jaar hebben we circa 4 miljard kubieke meter aardgas geïmporteerd uit Rusland. Dat is ongeveer 5 procent van onze portfolio van bijna 84 miljard kubieke meter, zo liet woordvoerder Anton Buijs van GasTerra ons desgevraagd weten. "Dit gas is niet bestemd voor Nederlandse huishoudens, omdat het hoogcalorisch gas is. Nederlandse huishoudens stoken laagcalorisch gas dat voor honderd procent afkomstig is uit het Groningenveld."

Nederlandse fornuizen werken niet op ander gas

Toen gas in Groningen werd gevonden, werden alle gastoestellen in Nederland op laagcalorisch gas afgestemd. Dat is aardgas dat relatief veel stikstof bevat, waardoor de verbrandingswaarde lager is dan bij andere soorten aardgas. Onze gasfornuizen en verwarmingsketels werken simpelweg niet op ander gas dan Gronings gas.

Buijs legt verder uit dat het hoogcalorisch gas dat geïmporteerd wordt uit Noorwegen en Rusland met name aan industriële bedrijven verkocht wordt als brandstof of als grondstof voor de chemische industrie en geëxploreerd naar andere Europese landen. Dat geldt ook voor het hoogcalorisch gas dat GasTerra inkoopt uit de kleinere Nederlandse velden.

Update 25-7-2014:
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie