De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

In 2017 tien procent van het aardgas groen

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

In 2017 kan tien procent van het aardgas groen zijn. Twee miljoen gezinnen kunnen dan elk jaar volledig groen stoken door groen gas.  Dat staat in het adviesrapport van EnergieTransitie, een denktank van energie-experts.
 
Minister Van der Hoeven nam het rapport 19 december 2007 in ontvangst. Ze is blij met het advies, want groen gas kan helpen bij het halen van 25 procent van de doelstellingen van het kabinet voor CO2-emissiereductie. Bovendien biedt het produceren van groen gas ruimte voor innovatie.

Wat is groen gas?
Groen gas bestaat net als aardgas voornamelijk uit methaan en wordt gemaakt van restmaterialen zoals mest, rioolslib en gft. De energie-experts verwachten dat over tien jaar twee miljoen gezinnen elk jaar volledig groen kunnen stoken door groen gas. Maar dan moet er nog wel wat gebeuren. De kwaliteit is niet hetzelfde: de productie van groen gas is onregelmatiger dan aardgas. Het verloopt nu via kleine decentrale vergistingsinstallaties. Het netwerk is nog niet aangepast voor de toestroom van groen gas. 

Duurzame variant duurder
Ook kost de duurzame variant nog altijd meer dan aardgas. Dat komt doordat de productie nu nog verloopt via kleine decentrale vergistingsinstallaties en nog niet op grote schaal. Er is nog meer onderzoek nodig naar de bouw van grote installaties. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de bouw van vergistingsinstallaties via  de nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energie. GasUnie werkt aan een certificeringssysteem voor groen gas, zodat de randvoorwaarden voor een kwalitatieve productie zijn gewaarborgd.

Imago
De minister vindt het nu zaak dat geldverschaffers hun kapitaal ook in groen gas-projecten steken. Daarnaast kan het imago van groen gas beter. Velen denken nu nog aan afvalverwerking en willen zo’n installatie niet in hun achtertuin of op hun mooie bedrijventerrein. Van der Hoeven: "Daar moeten we echt doorheen breken: het gaat om een verantwoorde, moderne innovatieve bedrijfstak. Een gemeente moet zich straks schamen als ie nog geen groen gasfabriek in huis heeft.”

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021


Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie