De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nieuwe website voor energiebesparing

Maandag 21 maart 2005 heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken de nieuwe website consument-en-energie gelanceerd. De website is een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Ministerie van Economische Zaken.

“De nieuwe website is nodig om consumenten onafhankelijke en betrouwbare informatie te verschaffen over energiebesparing, duurzame energie en de keuze van een energieleverancier”, aldus Brinkhorst bij de opening. Tegelijkertijd is de campagne ´Meten is weten´ van start gegaan, met als doel de mogelijkheden van energiebesparing beter bekend te maken. Er komt een digitale energiemeter op de markt, die stroomverbruik van apparaten aangeeft.

Het doel van de website consument-en-energie is dat consumenten geïnformeerd worden over hun mogelijkheden om energie te besparen en duurzame energie toe te passen. Uit marktonderzoek blijkt dat consumenten over het algemeen weinig actieve kennis hebben over mogelijkheden om te besparen. De website past interactieve technieken toe. Consumenten kunnen advies krijgen dat is afgestemd op hun eigen wensen en woonsituatie. Minister Brinkhorst is van mening dat consumenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de besparingsdoelen van het energiebeleid. Consumenten dienen dan wel te beschikken over betrouwbare informatie over energie in het dagelijks leven. EZ wil dat de consument keuzevrijheid heeft en in staat is zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen over zijn energie(gebruik). Om dit te kunnen doen biedt EZ de consument via deze site helderheid, zodat hij weet wat er mogelijk is en een keuze heeft hoe hij zijn energiegebruik inricht.

De actie ´Meten is weten´ van Milieu Centraal heeft ook als doel besparingsmogelijkheden beter bekend te maken. Met een digitale energiemeter kunnen consumenten het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten vaststellen. De kennis van consumenten over hoeveel stroom een apparaat gebruikt is over het algemeen beperkt. Huishoudens krijgen slechts één keer per jaar een afrekening van het elektriciteitsverbruik. Deze rekening is niet uitgesplitst naar apparaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zichtbaar maken van het concrete energieverbruik van apparaten mensen kan stimuleren om te besparen. ‘Meten is weten’ krijgt de vorm van een estafette. Een deelnemer geeft na drie weken de energiemeter door aan een volgende deelnemer. Milieu Centraal nodigt andere partijen uit, zoals gemeenten, om de actie te ondersteunen.
 
Bron: www.minez.nl/

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 7 april 2005
Geactualiseerd: donderdag 28 februari 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie