De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon maakt energietarieven 2016 bekend; Essent en Eneco nog niet

door Jeanet Woldring

Een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1800 kuub gaat bij Nuon volgend jaar 68 euro minder betalen. Het is voor het vierde jaar op rij dat Nuon de prijzen verlaagt. De totale energierekening van klanten met variabele energietarieven bedraagt dan zo'n 1941 euro. Ter vergelijking: wie overstapt op een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar is gemiddeld 434 euro goedkoper uit. Dat blijkt uit de berekeningen van Gaslicht.com naar aanleiding van de bekendmaking van Nuon's nieuwe energietarieven per 1 januari.

Variabele tarieven wijzigen 1 januari en 1 juli

De reguliere variabele stroom- en gastarieven van leveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Nuon is net als vorig jaar de eerste van de drie grote energieleveranciers die haar tarieven voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Essent en Eneco hebben deze prijzen nog steeds niet gepubliceerd. Naar verwachting zal dat een dezer dagen gebeuren. Op grond van de wet moeten consumenten tijdig en persoonlijk over prijsverhogingen geïnformeerd worden. Onder tijdig verstaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 2 tot 4 weken van te voren. 

Gemiddeld 68 euro goedkoper

Gaslicht.com rekende uit dat een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1800 kuub  door de wijzigingen bij Nuon circa 68 euro per jaar minder gaat betalen. Dit komt vooral door de daling van het gastarief: bijna 8 procent. Maar ook het stroomtarief daalt met circa 6 procent.

Slapers betalen teveel

Toch merken consumenten maar weinig van de vrije val waarin de energieprijzen zich al een paar jaar bevinden. Dat heeft te maken met de opbouw van de energierekening. Een groot deel bestaat uit kosten waarop men zelf geen invloed heeft zoals belastingen en netbeheerkosten. Daarnaast betalen zogeheten ‘slapers’ nog altijd te veel. Ieder jaar overstappen levert nog steeds het meeste voordeel op. Al zien we dat sommige leveranciers het verlengingsaanbod ook steeds aantrekkelijker maken. Een switch naar een verlengcontract via Gaslicht.com levert daardoor soms evenveel op als overstappen op een andere energieleverancier.

Met overstappen 434 euro besparen

Ook met deze aangekondigde daling betalen klanten voor het standaard pakket van Nuon met variabele tarieven nog 1941 euro. Ter vergelijking: bij een overstap naar een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar, betaalt u gemiddeld 1575 euro.* Als u dus over zou stappen naar zo'n actiecontract* levert dat een besparing op van zo'n 434 euro in plaats van 68 euro. De wijzigingen voor 2016 in de belastingen (gemiddeld + 40 euro) en netbeheerkosten (gemiddeld -7 euro) zijn hier nog niet in meegenomen. Deze kosten zijn bij hetzelfde verbruik bij elke energieleverancier gelijk.

* Momenteel staat Nuon op de eerste plek in de Top 5 goedkoopste energiepakketten met Groen uit Nederland en Gas 1 jaar vaste actie

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie