Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nuon maakt energietarieven 2016 bekend; Essent en Eneco nog niet

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1800 kuub gaat bij Nuon volgend jaar 68 euro minder betalen. Het is voor het vierde jaar op rij dat Nuon de prijzen verlaagt. De totale energierekening van klanten met variabele energietarieven bedraagt dan zo'n 1941 euro. Ter vergelijking: wie overstapt op een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar is gemiddeld 434 euro goedkoper uit. Dat blijkt uit de berekeningen van Gaslicht.com naar aanleiding van de bekendmaking van Nuon's nieuwe energietarieven per 1 januari.

Variabele tarieven wijzigen 1 januari en 1 juli

De reguliere variabele stroom- en gastarieven van leveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Nuon is net als vorig jaar de eerste van de drie grote energieleveranciers die haar tarieven voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Essent en Eneco hebben deze prijzen nog steeds niet gepubliceerd. Naar verwachting zal dat een dezer dagen gebeuren. Op grond van de wet moeten consumenten tijdig en persoonlijk over prijsverhogingen geïnformeerd worden. Onder tijdig verstaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 2 tot 4 weken van te voren. 

Gemiddeld 68 euro goedkoper

Gaslicht.com rekende uit dat een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1800 kuub  door de wijzigingen bij Nuon circa 68 euro per jaar minder gaat betalen. Dit komt vooral door de daling van het gastarief: bijna 8 procent. Maar ook het stroomtarief daalt met circa 6 procent.

Slapers betalen teveel

Toch merken consumenten maar weinig van de vrije val waarin de energieprijzen zich al een paar jaar bevinden. Dat heeft te maken met de opbouw van de energierekening. Een groot deel bestaat uit kosten waarop men zelf geen invloed heeft zoals belastingen en netbeheerkosten. Daarnaast betalen zogeheten ‘slapers’ nog altijd te veel. Ieder jaar overstappen levert nog steeds het meeste voordeel op. Al zien we dat sommige leveranciers het verlengingsaanbod ook steeds aantrekkelijker maken. Een switch naar een verlengcontract via Gaslicht.com levert daardoor soms evenveel op als overstappen op een andere energieleverancier.

Met overstappen 434 euro besparen

Ook met deze aangekondigde daling betalen klanten voor het standaard pakket van Nuon met variabele tarieven nog 1941 euro. Ter vergelijking: bij een overstap naar een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar, betaalt u gemiddeld 1575 euro.* Als u dus over zou stappen naar zo'n actiecontract* levert dat een besparing op van zo'n 434 euro in plaats van 68 euro. De wijzigingen voor 2016 in de belastingen (gemiddeld + 40 euro) en netbeheerkosten (gemiddeld -7 euro) zijn hier nog niet in meegenomen. Deze kosten zijn bij hetzelfde verbruik bij elke energieleverancier gelijk.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.