Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zet groen gas zoden aan de dijk?

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Groen_gas.jpgGebruikt u groen gas of heeft u geen idee? Niet heel vreemd, want meer dan een derde weet niet of hun gas grijs of groen is. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. Ook blijkt dat slechts 15 procent van de Nederlandse huishoudens een groen gascontract hebben, terwijl meer dan de helft inmiddels groene stroom heeft*. Veel mensen staan sceptisch tegenover groen gas. Is dat terecht en is gas wel duurzaam?

Groen gas

Als we het over groene energie hebben, dan wordt er meestal groene stroom mee bedoeld. Toch kunnen we via Gaslicht.com voor duurzame energiecontracten kiezen, waarbij je overstapt op groene stroom én groen gas. Door in de Energievergelijker bij 'soort stroom' groen aan te vinken en bij 'soort gas' groen, wordt een ranglijst getoond met louter duurzame energiecontracten. We hebben ook een 'TOP 5 Stroom & gas duurzaam'. Voorbeelden van energieleveranciers met zulke aanbiedingen zijn Greenchoice, Pure Energie en Qurrent.  

CO2-gecompenseerd gas 

Kiest u voor groen gas? Dan is dit meestal CO2-gecompenseerd gas. Hierbij wordt het aanbieden van grijs aardgas elders ‘goedgemaakt’ door het aanplanten van bossen. De CO2-uitstoot die door de aardgas wordt veroorzaakt, wordt hiermee volledig gecompenseerd. Alleen is die uitstoot al wel veroorzaakt. Naast dit CO2-gecompenseerd gas is er gas dat wordt verkregen uit vergisting en vergassing van biomassa.

Veel wantrouwen in groen gas

Veel Nederlanders kiezen niet voor groen gas, omdat zij de herkomst niet vertrouwen. Vaak denken consumenten dat dit geld niet goed wordt besteed. Ruim een kwart van de respondenten die geen groen gas hebben, geven aan dat zij het niet vertrouwen. 

Biogas

Gas dat duurzaam wordt opgewekt ontstaat uit het vergisten en vergassen van biomassa, organisch materiaal dat uit onder andere koeienmest bestaat. Dat gas wordt ook wel biogas genoemd. Als biomassa wordt vergist, dan breken bacteriën het organische materiaal af. Er ontstaat dan gas met methaan en koolstofdioxide. Schooltv heeft er een leuk filmpje van gemaakt: Hoe maken we biogas?

Duurder

Groen gas wordt nog op heel kleine schaal verkregen en aangeboden. In Nederland wordt per jaar ongeveer 100 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, voornamelijk door vergisting van mest, gras, groente-fruit- en tuinafval. Biogas kan volgens Groen Gas Nederland in 2020 vijf tot zeven procent bijdragen aan de doelstelling voor duurzame energie. Maar biogas kan niet zonder meer aan het openbare gasnet worden toegevoegd. Eerst moet de CO2 uit het gas worden gehaald en dat maakt de prijs zo'n tien cent per kuub hoger dan gewoon aardgas, schrijft dagblad Trouw. De energiebedrijven waren dan ook blij met het kabinetsbesluit van 19 februari dat er alsnog subsidie beschikbaar komt voor biomassa. Volgens voorzitter Medy van der Laan van Energie-Nederland zijn we alleen met de inzet van biomassa in staat de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 te halen.

Certificaten

Gelukkig is de hoeveelheid groen gas aan het stijgen volgens Vertogas, de instantie die certificaten voor hernieuwbaar gas levert. Energieleveranciers mogen alleen duurzaam of hernieuwbaar gas leveren als ze daarvoor zogenaamde 'garanties van oorsprong voor gas' hebben gekocht. De certificaten bewijzen dat het groene gas uit biomassa is geproduceerd en dat het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Het certificaat is de zogenaamde ‘garantie van oorsprong’. Een certificaat vertegenwoordigt de energiewaarde van het groene gas. Één Vertogas-certificaat staat voor 1 MWh energie uit groen gas, hetgeen vergelijkbaar is met ongeveer 100 kubieke meter aardgas.

CO2-uitstoot gas bijna dubbele van stroom

Doordat er nog veel aardgas wordt ingezet, stoten huishoudens bijna twee keer zoveel CO2 uit door gasgebruik als met stroom. 'Uiteindelijk moeten we van aardgas af en overstappen op duurzame alternatieven zoals warmte en biogas. Tot die tijd is gecompenseerd gas in combinatie met gasbesparende maatregelen een goede oplossing,' zegt Jade Oudejans van HIER klimaatbureau.

Gas vervangen door stroom

U kunt er ook voor kiezen om gas deels te vervangen door stroom. U kunt bijvoorbeeld elektrisch koken, wat steeds meer mensen doen. In 1987 had nog 49 procent van de huishoudens met een gasfornuis ook een gasoven, in 2010 was dit nog maar 12 procent. En 5 jaar geleden was voor het eerst het elektriciteitsverbruik voor koken groter dan het gasgebruik. Verwarmen kan met aardwarmte. Niet alleen in het huishouden, maar ook op de weg kunt u gas (of benzine) vervangen ddoor stroom. Denk aan  elektrische auto’s. Als u groene stroom afneemt of zelf opwekt via zonnepanelen of windmolens, en u gebruikt dit in plaats van gas, dan bent u op deze manier behoorlijk duurzaam bezig. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op uw energierekening, maar ook op de CO2-uitstoot en dus het milieu.

* Van alle elektriciteitscontracten die huishoudens hebben, is bijna zes op de tien een groene stroom contract. Dat zegt ACM in haar meest recente trendrapportage over de energiemarkt. Opmerkelijk genoeg bevat het rapport geen cijfers over groene gascontracten. De prijs voor energie is nog steeds de belangrijkste reden om te wisselen van energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 17 augustus 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.