Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Zelf energie opwekken?

Door zelf energie op te wekken bespaart u flink op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten. Op energieopwek.nl kun je per dag volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt.

energie opwekken

Zonnepanelen steeds goedkoper

Zonne-energie is de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op ruim een half miljoen huizen. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. In onderstaande grafiek heeft MileuCentraal de prijsontwikkeling in beeld gebracht.

prijsontwikkeling-zonnepanelen-milieucentraal

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4700 euro (prijs maart 2019). De btw kunt u terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt nog eens 760 euro. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6% spaarrente. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering (bron Mileu Centraal). De terugverdientijd is ongeveer 8 jaar.

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Een set van 10 panelen (3000 Wattpiek) levert jaarlijks 2600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou u daar op dit moment zo'n 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Met uw zonnepanelen spaart u dit bedrag elk jaar weer uit, want uw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. Er zit veel prijsverschil in zonnepanelen, dus net als bij energieleveranciers geldt: prijzen vergelijken loont.

Minder opwekken dan verbruiken

Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.  Het gemiddeld energieverbruik van een doorsnee huishouden is zo'n 3500 kWh per jaar. Een systeem van 10 zonnepanelen (3000 wattpiek) is in dit geval voldoende; dit wekt zo'n 2600 kWh per jaar op.

Zonnepanelen zonder eigen dak

Zonnepanelen hoeven niet per se op uw eigen dak te liggen. Er zijn steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. U kunt in zo'n project investeren en een aandeel in de panelen kopen. Er zijn verschillende manieren:

  • Lid worden van energiecoöperatie in de buurt
  • Stukjes zonnepaneel kopen via ZonnepanelenDelen
  • Investeren in zonnepanelen via DuurzaamInvesteren
  • Samen met de buurt een project opzetten

De voor- en nadelen van deze verschillende vormen van investeren in zonne-energie heeft de Consumentenbond op een rijtje gezet in een uitgebreid overzicht.

Energie van elkaar

Meeprofiteren van de zonnepanelen op het dak van de buren kan ook met energieleverancier Powerpeers. Deze marktplaats voor energie heeft als doel duurzame en zelf opgewekte energie voor iedereen mogelijk te maken. Hoe dit precies werkt, laat Powerpeers zien in een filmpje. In juli 2019 kondigt Powerpeers aan dat het zijn naam zal veranderen in die van moederbedrijf Vattenfall. Hiermee zullen de diensten van Powerpeers beschikbaar worden gemaakt voor álle Vattenfall-klanten in Nederland.

Als het aanschaffen van zonnepanelen geen optie is, biedt Vrijopnaam de mogelijkheid om een Paneelopnaam aan te schaffen. Hiermee wordt er geïnvesteerd in zonneparken en heeft u een gegarandeerde opbrengst en een mooi rendement.

Heeft u zonnepanelen geïnstalleerd?

Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

Subsidie zonnepanelen

Er is geen subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel kunt u de btw op de aanschaf en installatie terugvragen. Ook is er een salderingsregeling voor de stroom die uw zonnepanelen aan het net terugleveren. Die regeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd. Voor zonnepanelen zijn er gemeentelijke subsidieregelingen. Soms zijn er ook lokale regelingen, bij gemeenten en provincies; kijk op Energiesubsidiewijzer.nl. Daar is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Hiervoor moeten wel wat administratieve handelingen gedaan worden, maar het levert  al gauw 760 euro op bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen voor 4700 euro. Bekijk op Milieu Centraal het stappenplan hoe u de btw terugvraagt. Zie ook de veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen van de Rijksoverheid.

Zonnecollector of zonneboiler

ZonnecollectorEen zonneboiler of zonnecollector gebruikt zonne-energie voor warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi die warm water levert én uw huis verwarmt. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. 

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m² geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

zonneboilerMet een zonneboiler kunt u water opslaan en opwarmen door middel van zonne-energie. Dit water is vervolgens te gebruiken voor de douche, de vaatwasser of de verwarming. Naast een lager energieverbruik vermindert u ook de CO2 uitstoot die anders nodig was geweest voor het verwarmen van water.

U kunt tot 31 december 2020 subsidie krijgen als u een zonneboiler koopt. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3300 euro. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer 1100 euro. De exacte bedragen per zonneboiler vindt u op RVO.nl.

Besparingen zonneboiler

Een zonneboiler bespaart ongeveer de helft op uw kosten voor warm water. Hoe meer warm water u thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 180 m3 gas. Dat is 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo'n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn .Deze berekeningen zijn gemaakt door Milieu Centraal, die alles over zonneboilers op een rijtje heeft gezet.

Windenergie

WindenergieZelf energie opwekken kan ook met een windmolen op eigen dak of in eigen tuin. Het voordeel van een windmolen is dat hij dag en nacht stroom produceert zolang het voldoende waait. Het nadeel is dat de aanschafkosten en kosten voor onderhoud erg hoog zijn. Daarnaast veroorzaakt een windmolen geluidsoverlast en kunnen vogels in de wieken terechtkomen.

Als u windenergie toch wilt stimuleren, kies dan om te beginnen voor groene stroom, bij een leverancier die windstroom levert of een elektriciteitsmix met wind erin. Wilt u weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid, gebruik dan onze Energievergelijker. U kunt ook zelf investeren in windenergieprojecten of aansluiten bij een energie coöperatie. 

Over windmolens is veel discussie. MilieuCentraal heeft de standpunten over windenergie op een rij gezet. Lees ook wat de overheid zegt over windenergie op zee en windenergie op land.

WarmtepompWarmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is een alternatief voor een cv-ketel op gas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er hybride warmtepompen die werken in combinatie met een cv-ketel op gas. Maar ook volledig elektrische warmtepompen.

Tot 2021 krijgt u subsidie voor de aankoop van een warmtepomp. Het is alleen mogelijk om subsidie te krijgen als de pomp aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1000 en € 2500.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie.

Geactualiseerd: 04-08-2020


Direct naar:


Gepubliceerd: donderdag 6 januari 2011
Geactualiseerd: dinsdag 4 augustus 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie