Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zelf energie opwekken? Wat kan ik kiezen?

Door zelf energie op te wekken bespaart u flink op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten.

Ga snel naar:

Zonnepanelen duurder geworden

Zonne-energie is de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels heeft nu ongeveer 1 van de 5 huishoudens zonnepanelen. Nederland is koploper in Europa met zonne-energie. Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd wel weer duurder geworden. In onderstaande grafiek heeft MileuCentraal de prijsontwikkeling in beeld gebracht.

zonnepanelen-milieucentraal-0.png

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 6800 euro, inclusief installatie. U gaat meteen besparen op uw energierekening door de groene stroom die u zelf opwekt. Als u zelf voldoende zonnepanelen heeft, hoeft u minder dure stroom van het net te gebruiken. Daardoor is de aanschaf van panelen nu ook sneller terugverdiend dan in voorgaande jaren.

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Een set van 10 panelen (3000 Wattpiek) levert jaarlijks 2600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou u daar op dit moment zo'n 1040 euro voor betalen (prijsplafondtarief). Met uw zonnepanelen spaart u dit bedrag elk jaar weer uit, want uw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. Er zit veel prijsverschil in zonnepanelen, dus net als bij energieleveranciers vergelijken geldt: prijzen vergelijken loont. 

Minder opwekken dan verbruiken

Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.  Het gemiddeld energieverbruik van een doorsnee huishouden is zo'n 3500 kWh per jaar. Een systeem van 10 zonnepanelen (3000 wattpiek) is in dit geval voldoende; dit wekt zo'n 2600 kWh per jaar op.

Zonnepanelen zonder eigen dak

Zonnepanelen hoeven niet per se op uw eigen dak te liggen. Er zijn steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. U kunt in zo'n project investeren en een aandeel in de panelen kopen. Er zijn verschillende manieren:

  • Lid worden van energiecoöperatie in de buurt
  • Stukjes zonnepaneel kopen via ZonnepanelenDelen
  • Investeren in zonnepanelen via DuurzaamInvesteren
  • Samen met de buurt een project opzetten

Energie van elkaar

Meeprofiteren van de zonnepanelen op het dak van de buren kan ook met energieleverancier Powerpeers. Deze marktplaats voor energie heeft als doel duurzame en zelf opgewekte energie voor iedereen mogelijk te maken. Als het aanschaffen van zonnepanelen geen optie is, biedt Vrijopnaam de mogelijkheid om een Paneelopnaam aan te schaffen. Hiermee wordt er geïnvesteerd in zonneparken en heeft u een gegarandeerde opbrengst en een mooi rendement.

Heeft u zonnepanelen geïnstalleerd?

Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

Subsidie zonnepanelen

Er is geen subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel kunt u de btw op de aanschaf en installatie terugvragen. Ook is er een salderingsregeling voor de stroom die uw zonnepanelen aan het net terugleveren. Die regeling wordt vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd. Voor zonnepanelen zijn er gemeentelijke subsidieregelingen. Soms zijn er ook lokale regelingen, bij gemeenten en provincies; kijk op Energiesubsidiewijzer.nl. Daar is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies.btw-nultarief-zonnepanelen-2023.PNG

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u helaas niet meer de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Het kabinet heeft besloten vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen af te schaffen. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Door de btw te verlagen van 21% naar 0% hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt hen en de Belastingdienst werk. Ook hoopt het kabinet dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen. Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023.

Zonnecollector of zonneboiler

Een zonneboiler of zonnecollector gebruikt zonne-energie voor warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi die warm water levert én uw huis verwarmt. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Zonnecollector

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m² geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

Met een zonneboiler kunt u water opslaan en opwarmen door middel van zonne-energie. Dit water is vervolgens te gebruiken voor de douche, de vaatwasser of de verwarming. Naast een lager energieverbruik vermindert u ook de CO2-uitstoot die anders nodig was geweest voor het verwarmen van water.

U kunt tot 2030 subsidie krijgen als u een zonneboiler koopt, dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). De subsidie voor een boiler voor een 4-persoons huishouden is ongeveer 1500 euro. De exacte bedragen per zonneboiler vindt u op RVO.nl.

Besparingen zonneboiler

Een zonneboiler bespaart ongeveer de helft op uw kosten voor warm water. Hoe meer warm water u thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 180 m3 gas. Dat is 180 euro per jaar aan gaskosten*. Daarvan blijft zo'n 160 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voorzonneboiler een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn. Deze berekeningen zijn gemaakt door Milieu Centraal, die alles over zonneboilers op een rijtje heeft gezet.

*Voor het berekenen van besparing over de lange termijn rekent Milieu Centraal met de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. 

Windenergie

Zelf energie opwekken kan ook met een windmolen op eigen dak of in eigen tuin. Het voordeel van een windmolen is dat hij dag en nacht stroom produceert zolang het voldoende waait. Het nadeel is dat de aanschafkosten en kosten voor onderhoud erg hoog zijn. Daarnaast veroorzaakt een windmolen geluidsoverlast en kunnen vogels in de wieken terechtkomen.Windenergie

Als u windenergie toch wilt stimuleren, kies dan om te beginnen voor groene stroom, bij een leverancier die windstroom levert of een elektriciteitsmix met wind erin. Wilt u weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid, gebruik dan onze Energievergelijker. U kunt ook zelf investeren in windenergieprojecten of aansluiten bij een energie coöperatie. 

Over windmolens is veel discussie. MilieuCentraal heeft de standpunten over windenergie op een rij gezet. Lees ook wat de overheid zegt over windenergie op zee en windenergie op land.

WarmtepompWarmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is een alternatief voor een cv-ketel op gas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er hybride warmtepompen die werken in combinatie met een cv-ketel op gas. Maar ook volledig elektrische warmtepompen.

Tot 2030 krijgt u subsidie voor de aankoop van een warmtepomp (ISDE). Het is alleen mogelijk om subsidie te krijgen als de pomp aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag begint bij 500 euro, maar kan flink oplopen.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt bovendien een vast subsidiebedrag van 3325 euro en voor een elektrische kookplaat van 400 euro. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot 2030. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. 

Het aantal aanvragen voor 2023 blijkt fors hoger dan verwacht. Dat geldt vooral voor warmtepompen  Tot en met 23 september is al voor meer dan 333 miljoen euro subsidie aangevraagd: ruim 144 miljoen euro voor isolatie, ruim 142 miljoen euro voor warmtepompen en 7,4 miljoen euro voor zonneboilers. Daarom is het budget van de subsidieregeling ISDE per direct met 210 miljoen euro verhoogd.

Huishoudens en bedrijven kunnen in 2024 opnieuw subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie opnieuw beschikbaar gesteld. Het budget is verhoogd naar 600 miljoen euro. 

Geactualiseerd: woensdag 27 september 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.