De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Zelf energie opwekken?

zelf-energie-opwekken.pngDoor zelf energie te produceren bespaart u flink op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent van hun energiekosten.
Op energieopwek.nl kun je per dag volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt.

Zonnepanelen: prijs en opbrengst

Zonne-energie is de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen: inmiddels liggen ze op ruim een half miljoen huizen. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijsdaling wel iets afvlakt volgens MileuCentraal.

prijsontwikkeling-zonnepanelen-0.PNG

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4400 euro (prijs augustus 2017). De btw kunt u terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt nog eens 750 euro. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6%  spaarrente. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering (bron Mileu Centraal).

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Een set van 10 panelen (2700 Wattpiek) levert jaarlijks 2360 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou u daar op dit moment 470 euro voor betalen. Met uw zonnepanelen spaart u dit bedrag elk jaar weer uit, want uw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. 

Minder opwekken dan verbruiken

Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.  Het gemiddeld energieverbruik van een doorsnee huishouden is zo'n 3500 kWh per jaar. Een systeem van 11 zonnepanelen (2600 wattpiek) is in dit geval voldoende; dit wekt zo'n 2475 kWh per jaar op.

Op eigen dak of niet?

Wie een eigen dak heeft, kan hierop zonnepanelen plaatsen. Wie zijn dak deelt, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VVE) zonnepanelen plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale financiële opbrengst uit de zonnepanelen halen. Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk zonnepanelen heeft op het dak van bijvoorbeeld een school of sporthal. 

Energie van elkaar

Meeprofiteren van de zonnepanelen op het dak van de buren kan ook met de nieuwe energieleverancier powerpeers. Deze marktplaats voor energie heeft als doel duurzame en zelf opgewekte energie voor iedereen mogelijk te maken. Hoe dit precies werkt, laat powerpeers zien in een filmpje.

Als het aanschaffen van zonnepanelen geen optie is, biedt Vrijopnaam de mogelijkheid om een Paneelopnaam aan te schaffen. Hiermee wordt er geïnvesteerd in zonneparken en heeft u een gegarandeerde opbrengst van 230 kWh per Paneelopnaam.

Heeft u zonnepanelen geïnstalleerd?

Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

Subsidieregeling zonnepanelen

Voor zonnepanelen zijn er gemeentelijke subsidieregelingen. Sommige gemeenten geven subsidie aan consumenten voor de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers. Op de website Energiesubsidiewijzer.nl staat voor welke gemeenten dit geldt. Er is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Hiervoor moeten wel wat administratieve handelingen gedaan worden, maar het levert  al gauw 750 euro op bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen voor 4400 euro. Bekijk op Milieu Centraal het stappenplan hoe u de btw terugvraagt. Zie ook de veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen van de Rijksoverheid.

Zonnecollector of zonneboiler

zonnecollector.pngEen zonneboiler of zonnecollector gebruikt zonne-energie voor warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi die warm water levert én uw huis verwarmt. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. 

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m² geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

zonneboiler.pngMet een zonneboiler kunt u water opslaan en opwarmen door middel van zonne-energie. Dit water is vervolgens te gebruiken voor de douche, de vaatwasser of de verwarming. Naast een lager energieverbruik vermindert u ook de CO2 uitstoot die anders nodig was geweest voor het verwarmen van water.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Het bedrag hangt af van het type zonneboiler en ligt in 2018 globaal tussen de 500 en 1500 euro. De exacte bedragen per zonneboiler vindt u op RVO.nl. De ISDE is per 1 januari 2018 aangepast. Zo is het budget voor 2018 verhoogd van € 90 miljoen naar € 100 miljoen euro.

Besparingen en kosten zonneboiler

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m² en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo'n zonneboiler is ongeveer 1500 euro (bedrag voor 2017). Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Een zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op uw kosten voor warm water. Hoe meer warm water u thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 250 m3 gas en 450 kg CO2-uitstoot. Deze berekeningen zijn gemaakt door Milieu Centraal, die alles over zonneboilers op een rijtje heeft gezet.

Windenergie

zelf-energie-opwekken-windmolen-dak.pngZelf energie opwekken kan ook met een windmolen op eigen dak of in eigen tuin. Het voordeel van een windmolen is dat hij dag en nacht stroom produceert zolang het voldoende waait. Het nadeel is dat de aanschafkosten en kosten voor onderhoud erg hoog zijn. Daarnaast veroorzaakt een windmolen geluidsoverlast en kunnen vogels in de wieken terechtkomen.

Als u windenergie toch wilt stimuleren, kies dan om te beginnen voor groene stroom, bij een leverancier die windstroom levert of een elektriciteitsmix met wind erin. Wilt u weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid, gebruik dan onze Energievergelijker. U kunt ook zelf investeren in windenergieprojecten of aansluiten bij een energie coöperatie. 

Windtegoed

Bijvoorbeeld bij Qurrent kunt u windtegoeden kopen. Hiermee wordt er geïnvesteerd in windmolens en heeft u een gegarandeerde opbrengst van 250 kWh per windtegoed. Ook leveranciers als Pure Energie en Greenchoice hebben vergelijkbare initiatieven. Op basis van de huidige tarieven zullen hier geen grote besparingen mee behaald worden. Het voordeel is momenteel hooguit een tientje per jaar. Doe dit dus niet voor het financiële voordeel, maar voor de duurzame bijdrage. 

Het is ook mogelijk om bij een lokale vereniging of coöperatie lid te worden en te investeren in windmolens of zonneparken. Hier kan geld worden ingelegd dat gebruikt wordt voor aanschaf en onderhoud van windmolens. Vervolgens wordt op de ledenvergadering het uit te keren rendement vastgesteld. Dit kan gezien worden als een vorm van beleggen. Het voordeel van deze constructie is dat je niet vastzit aan een energieleverancier. 

Over windmolens is veel discussie. MilieuCentraal heeft de standpunten over windenergie op een rij gezet. Lees ook wat de overheid zegt over windenergie op zee en windenergie op land.

Warmtepomp

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort warmtepomp.pngkoelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt stroom, daardoor zal uw stroomgebruik toenemen. Daar staat tegenover dat u veel minder (of geen) gas gebruikt. Uw CO2-uitstoot voor verwarming daalt met bijna de helft als u een hybride warmtepomp neemt, en nog meer als uw stroom van de zon of de wind komt. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp. 

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. In 2018 is er € 100 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie.

De ISDE is per 1 januari 2018 aangepast. Aanvragen kan vanaf 1 januari 2018  tot en met 31 december 2018. RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

Geactualiseerd: 26-07-2018

Navigatie