De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk alle energiepakketten 
De energietarieven zijn incl. de btw en overheidsheffingen van 2022
Btw en overheidsheffingen:

In onze vergelijking wordt uitgegaan van het verlaagde btw-tarief van 9% dat nog tot eind 2022 geldt. Ook gaan wij nog uit van de overheidsheffingen van 2022, omdat de tarieven van 2023 nog niet definitief door de Eerste Kamer zijn aangenomen.

Ook als u overstapt gelden de voordelen van:
Deze voordelen zijn nog niet verwerkt in de getoonde bedragen.
Veelgestelde vragen:

Prijsplafond 2023

Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Het is een tijdelijke maatregel om de energierekening betaalbaarder te maken. Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers ongeacht het type energiecontract. Tot het prijsplafond betaalt iedereen een maximaal tarief voor het basisverbruik van gas en stroom. De overheid heeft dit maximale tarief voor stroom gezet op € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2900 kWh. Voor gas betekent dit een maximaal tarief van € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1200 kuub. Die tarieven zijn inclusief 21% btw en inclusief overheidsheffingen. Verbruikt u meer? Dan betaalt u daarvoor de stroom- of gasprijs conform uw energiecontract.

Voor zonnepaneelbezitters geldt dat het prijsplafond geldt voor het netto verbruik. Verbruikt u meer stroom dan u opwekt met uw zonnepanelen? Dan wordt uw jaarlijkse opwek van uw verbruik afgetrokken. Voor de resterende kWh betaalt u (tot 2900 kWh) het maximale stroomtarief van € 0,40 per kWh.

Ook met het prijsplafond blijft het belangrijk voor het juiste energiecontract te kiezen. Blijft uw verbruik onder het basisverbruik, dan zijn vooral de vaste leveringskosten, eventuele welkomstpremie, het type stroom en gas en de leverancierswaardering van belang. Verbruikt u net rond of meer dan het basisverbruik, dan is het belangrijk om ook goed naar de tarieven van het energiecontract te kijken.

Energiecompensatie

Om de energierekening eerder al omlaag te brengen heeft de overheid besloten alle huishoudens en kleinverbruikers een compensatie op de energierekening te geven van € 190 per maand voor november en december 2022.

Hoe u dit bedrag krijgt, hangt af van uw energieleverancier. U kunt dit niet zelf bepalen. Uw energieleverancier kan op 5 verschillende manieren de € 190 korting per maand aan u betalen. Bijvoorbeeld door per maand € 190 aan u over te maken of € 190 van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen.

Uw energieleverancier laat u zo snel mogelijk weten hoe u uw geld krijgt. De tegemoetkoming is niet afhankelijk van de hoogte van uw energierekening. U krijgt de tegemoetkoming ook als uw energierekening lager is dan € 190.

Vaste contracten

Op dit moment worden er geen contracten met vaste tarieven aangeboden in de markt. De overheid heeft onlangs aangekondigd dat van leveranciers verwacht wordt dat energiecontracten met vaste tarieven in ieder geval per 2023 terugkeren in de markt. Tot die tijd is het verstandig om voor het voordeligste variabele contract te kiezen.
 1. 1
  NL Windstroom Variabel
  Variabel (½ jaar) tarief Dit betreft een contract met variabele tarieven. In de huidige situatie komt het voor dat leveranciers de tarieven vaker dan de oorspronkelijke 2x per jaar aanpassen. De energieleverancier moet u 30 dagen van te voren op de hoogte brengen van prijsveranderingen. Door prijsveranderingen kan het uiteindelijke totaalbedrag afwijken. Voor de berekening van het totaalbedrag wordt het huidige tarief gehanteerd. Kosteloos opzegbaar
  8,1
  Totaal per maand
  € 143,61
  € 1723,34 per jaar
  Dit betreft een contract met variabele tarieven. In de huidige situatie komt het voor dat leveranciers de tarieven vaker dan de oorspronkelijke 2x per jaar aanpassen. De energieleverancier moet u 30 dagen van te voren op de hoogte brengen van prijsveranderingen. Door prijsveranderingen kan het uiteindelijke totaalbedrag afwijken. Voor de berekening van het totaalbedrag wordt het huidige tarief gehanteerd.
  Verbruikskosten, netbeheerkosten en belastingen zijn verrekend in dit bedrag.
  De tarieven zijn incl. het tijdelijke btw-tarief van 9%, maar exclusief de tegemoetkoming van € 190 per maand voor november en december 2022 op het termijnbedrag en het prijsplafond voor 2023.
  NL Windstroom Variabel
  Variabel (½ jaar) tarief Dit betreft een contract met variabele tarieven. In de huidige situatie komt het voor dat leveranciers de tarieven vaker dan de oorspronkelijke 2x per jaar aanpassen. De energieleverancier moet u 30 dagen van te voren op de hoogte brengen van prijsveranderingen. Door prijsveranderingen kan het uiteindelijke totaalbedrag afwijken. Voor de berekening van het totaalbedrag wordt het huidige tarief gehanteerd. Kosteloos opzegbaar
  Duurzaamheid stroom
  Groene stroom NL
  Aanmelden Dit aanbod is niet direct via Gaslicht.com af te laten sluiten. Kies voor een aanbod met een blauwe aanmeldbutton om te profiteren van onze gratis overstapservice en 6 dagen per week support.
  • Prijsdetails
  • Pakketvoorwaarden
  • Over leverancier & pakketscore 8,1
 2. Tip!

  • Al binnen 4 tot 5 jaar terugverdiend
   Momenteel historisch snelle terugverdientijd!

   De terugverdientijd van 4 tot 5 jaar is gebaseerd op een realistisch stroomtarief van 25 tot 32 cent per kWh.

   Het goedkoopste stroomtarief van energieleveranciers op Gaslicht.com is momenteel 58,44 cent per kWh (incl. 21% btw). In dat geval zou de terugverdientijd zelfs slechts 2,7 jaar zijn!

   De terugverdientijd is altijd afhankelijk van het gekozen zonnepaneel en omstandigheden zoals bijvoorbeeld de dakligging en salderingsregeling.

  • Historisch snelle terugverdientijd
  • Maandelijkse afbetaling mogelijk
   Maandelijkse afbetaling is mogelijk
   op basis van een lening bij onze partner.
  Vanaf € 5614,51
  10 zonnepanelen
  Zonnepanelen bekijken
 3. Nieuw!
  Vergelijken met uw huidige energietarieven?
  Ondanks de hoge tarieven kunt u mogelijk nog steeds veel geld besparen door over te stappen.

De stroomvergelijker

Middels onze stroomvergelijker kunt u gemakkelijk stroom vergelijken en de controle nemen over uw energierekening. Vul uw postcode en geschatte jaarverbruik in en u krijgt meteen een overzicht van energieleveranciers te zien. Zo kunt u direct alle stroompakketten vergelijken en de onderlinge verschillen zien tussen stroomleveranciers. Onze service is volledig onafhankelijk en gratis. 

Het goedkoopste stroompakket eerst

De stroomvergelijker vergelijkt alle pakketten met elkaar en rekent op basis van het ingevoerde verbruik uit wat het best passende pakket is. Standaard laten wij het goedkoopste pakket zien in de vergelijker, tenzij u de resultaten sorteert op onder andere waarderingscijfers of leveranciers. Zo heeft u de regie volledig zelf in de hand. Alle resultaten van de vergelijker zijn all-in tarieven. Dat voorkomt verassingen achteraf. 

Volledig onafhankelijk stroom vergelijken

Ook bij het vergelijken van stroom kan voor 100% vertrouwd worden op de onafhankelijkheid van Gaslicht.com. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet al jaren onderzoek naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van energievergelijkers. Al vanaf het eerste onderzoek in 2004 wordt onze site getoetst en voldoet onze energie vergelijkingssite ruimschoots aan de eisen van transparantie, correctheid, onafhankelijkheid, volledigheid en duurzaamheid.

Overstappen van energieleverancier

Na het maken van een vergelijking kunt u gemakkelijk via Gaslicht.com overstappen. Wij regelen namelijk de volledige overstap van uw huidige energieleverancier naar de nieuwe. Als u een energiepakket heeft gekozen kunt u via ons aanmeldformulier een contract aanvragen bij een energieleverancier. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen, omdat de nieuwe energieleverancier dit voor u doet. En dat zonder een moment zonder energie te zitten. De leverancier verwerkt de aanvraag en stuurt u binnen enkele dagen een bevestiging op. U heeft dus uw complete energie overstap binnen een paar minuten geregeld!

Navigatie