Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energie vergelijken in Drenthe

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

In Drenthe is de standaard energieleverancier Essent. In enkele plaatsen, zoals Hoogeveen, is Engie de standaard leverancier. Sinds de energiemarkt in 2004 geliberaliseerd is, kunt u zelf uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier. Bent u nog nooit overgestapt en woonachtig in Drenthe? Dan heeft u een contract bij Essent of Engie voor de levering van gas en/of elektriciteit.

Verschillen in energieprijzen tussen aanbieders

De energieprijzen tussen verschillende leveranciers kunnen sterk variëren. De reden hiervoor is dat energieleveranciers zelf de energieprijzen mogen bepalen. Door de verschillende energieaanbieders in Drenthe te vergelijken kunt u mogelijk besparen op de jaarlijkse energierekening. 

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Drenthe

In het grootste gedeelte van Drenthe is Enexis de beheerder van het leidingennetwerk voor stroom en gas. In de omgeving rond Hoogeveen, Meppel en Coevorden is Rendo Netbeheer de beheerder van het energienetwerk. Een netbeheerder is de beheerder van alle meters stroom- en gasleidingen. Een netbeheerder is in iedere regio wettelijk bepaald. U kunt dus ook niet zelf een netbeheerder kiezen. Ook als u overstapt van energieleverancier blijft de netbeheerder hetzelfde. Een netbeheerder is wettelijk bepaald, zodat er één partij verantwoordelijk is voor het onderhoud en de aanleg van het elektriciteits- en gasnetwerk. Zo bent u er zeker van dat het licht blijft branden en uw woning verwarmd wordt.

Gasregio's afgeschaft

Per 1 januari 2020 is de gastoeslag per regio afgeschaft. Voorheen werd er een toeslag gerekend voor het gas dat via het landelijke transportnet van de Gasunie werd vervoerd. Hoe dichter u bij de het belangrijkste gaswingebied in Groningen (Slochteren) woonde, hoe lager de regiotoeslag was. Nu geldt dat in alle regio’s hetzelfde tarief wordt gehanteerd. Er wordt één prijs gehanteerd afhankelijk van het gekozen contract.

Gasregio's in Nederland: regio 4 & 8

Dubbeltarief in Drenthe

Als u slimme meter heeft, kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met een dubbeltarief betaalt u een lagere stroomprijs in de daluren en het normale, iets hogere,  tarief in de overige uren. De daluren in Drenthe zijn van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. 

Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u veel besparen. U kunt er vanuit gaan dat u voordelig uit bent wanneer meer dan de helft van uw verbruik plaatsvindt in de daluren.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.