De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

De slimme meter

Consumenten en kleine bedrijven krijgen de komende jaren in plaats van hun bestaande energiemeter een zogenaamde slimme meter. Dat is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik. De meter geeft de meterstanden 6 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze elke 2 maanden door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar. Halverwege 2019 heeft ruim de helft van de Nederlandse huishoudens (54 procent) een slimme meter.

Infographic-slimme meter.jpg

Wanneer krijg ik een slimme meter?Slimme meter

Sinds 2012 zijn al op kleine schaal slimme meters geplaatst. Vanaf 2015 krijgt elk huishouden een slimme meter aangeboden en halverwege 2019 hebben ruim vier miljoen huishoudens in Nederland een slimme meter. Op 31 december 2020 moet bij minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme meter zijn geïnstalleerd in plaats van een gas- of stroommeter. Dat is in Europese afspraken vastgelegd.

Uw netbeheerder biedt de energiemeters aan en stelt de planning vast. Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent, kijk dan op de website van uw netbeheerder. Cogas - Enduris - Enexis - Liander - Rendo - Stedin* - Westland infra. In het eancodeboek kunt u checken wie de netbeheerder in uw regio is.​

Slimme meter eerder aanvragen?

Wilt u niet wachten op de grootschalige uitrol en eerder een slimme meter, dan kunt u bij uw netwerkbeheerder een zogenaamde prioriteitsaanvraag indienen. Aan deze aanvraag zijn kosten verbonden: € 72,60 voor het plaatsen van een slimme elektriciteits- en gasmeter of € 67,76 voor de plaatsing van alleen een slimme elektriciteitsmeter.

Waarom een slimme meter met voorrang aanvragen?

U vraagt een slimme meter met voorrang aan als u niet op de planning van de netbeheerder wilt wachten en nu al iedere maand automatisch een verbruikskostenoverzicht van uw energieleverancier wilt ontvangen. U hoeft dan geen rekening meer te houden met het zelf doorgeven van uw meterstanden.

Waarom een slimme meter?

 • Om het netwerk in balans te houden
 • Beter inzicht in uw energieverbruik en het besparen van energie
 • Automatisch doorgeven van meterstanden
 • Nauwkeuriger energierekening, zonder geschatte meterstanden
 • Energie terugleveren zonder extra meter

Rechten en plichten bij de slimme meter

Krijgt u een aanbod om uw meter te vervangen door een slimme meter, dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden.

De slimme meter staat aan

De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. Deze meter staat aan. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:

 • een keer per jaar voor uw jaarafrekening
 • 12x per jaar voor het verbruik- en kostenoverzicht (tot 1 juli 2018 was het 6x per jaar)
 • als u overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist
 • wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet

Als de meter aan staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Schrijffouten bij het doorgeven of geschatte meterstanden op de energierekening behoren hiermee tot het verleden. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt hiermee nog makkelijker. U ontvangt standaard om de twee maanden een overzicht met daarop uw energieverbruik en indicatieve kosten van die periode. Uw netbeheerder mag de meter niet vaker lezen, tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft.

De slimme meter staat uit

De netbeheerder plaatst de meter bij u in huis, maar u laat de functie voor op afstand aflezen uitzetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand aflezen. Voor de jaarafrekening en wanneer u overstapt of verhuist, moet u zelf de meterstanden doorgeven. Ook ontvangt u geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. Let op: u kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf of u later alsnog de meter aan laat zetten. Uw netbeheerder mag hiervoor kosten in rekening brengen.

Zelf uw energieverbruik volgen. De netbeheerder plaatst de meter bij u in huis. En u laat de meter uit zetten. Maar u wilt toch graag informatie over uw energieverbruik. Dat is mogelijk zonder dat uw netbeheerder op afstand uw verbruik kan zien. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Dat kan als u bijvoorbeeld een 'in home display', mobiele telefoon of website aan uw meter koppelt. Deze informatie geeft u inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker.

De slimme meter weigeren

U heeft het recht een slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U ontvangt dan geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. En u moet zelf uw meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf voor de jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een ander energiebedrijf. Mocht u later toch besluiten deze meter aan te vragen, dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen.

Wilt u vaker dan 1x per jaar een verbruiksoverzicht, dan zult u zelf uw meterstanden moeten bijhouden. Dat kan met de Online Meterkaart op Gaslicht.com.

Inzicht in uw energieverbruik

Als de slimme meter is geplaatst, kunt u eenvoudig uw energieverbruik gaan aflezen. U krijgt inzicht in uw verbruik via:

1. Verbruikskostenoverzicht
De slimme meter is voorzien van software en geeft uw verbruiksgegevens door aan uw netbeheerder, als u toestemming heeft gegeven om uw meterstanden op afstand uit te lezen. Iedere twee maanden krijgt u dan een kosten- en verbruiksoverzicht  van uw energieleverancier. Vanaf 2018 krijgen huishoudens met een slimme meter elke maand inzicht in hun energieverbruik.

Op het overzicht vindt u de volgende informatie:
- uw verbruik,
- een indicatief kostenoverzicht,
- een vergelijking met voorgaande jaren,
- een vergelijking met andere huishoudens vergelijkbaar met het uwe.

Het kan zijn dat uw energieleverancier u nog meer informatie geeft. Hier is het energiebedrijf vrij in.

2. Energieverbruiksmanagers
Het is ook mogelijk om de slimme meter te verbinden met externe apparaten. Via een lokale poort op uw slimme meter kunt u zelf uw verbruiksgegevens uitlezen. Dit is een communicatiepoort die te vergelijken is met een telefoonstekker. Door de slimme meter via deze uitgang te verbinden met een display of programma’s op uw computer, krijgt u eenvoudig inzicht in de hoeveelheid energie die u verbruikt. Ook een onafhankelijke dienstaanbieder kan u meer inzicht geven in uw verbruik. Dit kan pas als u toestemming geeft om uw gegevens via de lokale poort te laten verwerken. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft een overzicht van de mogelijkheden op www.energieverbruiksmanagers.nl.

Privacy

Bij het uitwisselen van individuele gegevens over het energieverbruik is het van essentieel belang dat uw privacy gewaarborgd is. Daarom mag het uitlezen van gegevens van de slimme meter maar beperkt gebeuren. Uw netbeheerder krijgt geen inzicht in uw energieverbruik per apparaat. De meter wordt ook niet continu uitgelezen.

Uw netbeheerder ziet alleen uw meterstanden op de volgende momenten:

 • één keer per jaar voor uw jaarafrekening,
 • zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht,
 • als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist,
 • incidenteel wanneer dat nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

Vaker wordt de meter dus niet uitgelezen. Tenzij u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.

Slimme meter en veiligheid

Sommige mensen zijn bang dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door criminelen die op basis van de gegevens zien dat iemand lang niet thuis is, en dan gaan inbreken. Om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen stelt de overheid wettelijke eisen aan de meters die de netbeheerders ophangen. De netbeheerders nemen uitgebreide beveiligingsmaatregelen zodat onbevoegden niet bij de gegevens kunnen. Ook zorgen zij ervoor dat de gegevens niet zomaar herleid kunnen worden tot een bepaald adres of persoon.

Slimme meter en betrouwbaarheid

De energiemeters voldoen aan strenge, Europese normen. Het Agentschap Telecom Metrologie houdt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken toezicht op de onder meer nauwkeurigheid van de moderne meter. Het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerders dat meterstanden kloppen en dat de meter in huis correct en nauwkeurig werkt. Daar staat Netbeheer Nederland voor – daar kan de consument op vertrouwen.

Slimme meter niet verplicht

De slimme meter wordt niet verplicht. Als u niet wil dat uw gegevens op afstand worden uitgelezen, kan de netbeheerder deze functionaliteit uitzetten. Dan werkt de meter op dezelfde manier als de huidige energiemeter: u moet dan zelf uw meterstanden doorgeven of er komt een meteropnemer langs.

Geen extra kosten

Een slimme meter kost u niet méér dan nu een gewone meter. U betaalt straks, net als nu, jaarlijks meterhuur. De toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bepaalt wat die meterhuur mag kosten.

U betaalt ook geen installatiekosten, behalve als u:

 • deze meter wilt voordat u normaal gesproken aan de beurt zou komen;
 • eerder een slimme meter aangeboden heeft gekregen en die destijds heeft geweigerd of later heeft uitgezet, maar daarna alsnog wilt laten installeren of aanzetten.

Geld besparen

Met deze meter zelf bespaart u geen geld, maar kan het u wel makkelijker maken om geld te besparen. Het apparaat geeft namelijk inzicht in uw energieverbruik. Bovendien kan in de toekomst geld bespaard worden door slimme apparaten aan te schaffen die in contact staan met deze meter en pas aan gaan op het moment dat de energie het goedkoopst is.

Teruglevering

Als u teruglevert aan het net -bijvoorbeeld via zonnepanelen- dan kunt u met een slimme meter precies zien hoeveel er is teruggeleverd. Indien u een meter heeft met een terugdraaimeter wordt de teruggeleverde energie automatisch van uw verbruikte energie afgetrokken. In dat geval heeft u deze meter niet specifiek nodig om voordeel te hebben van uw terugleveringen.

Neem voor meer informatie over de slimme meter contact op met uw netbeheerder. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij registreert alle aansluitingen en zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Vul dan uw postcode en huisnummer in op www.eancodeboek.nl.

 * N.a.v. Kassa uitzending op 29-10-'17 laat Stedin weten:
Een aantal gasmeters uit een bepaalde productieserie van het merk Landis+Gyr voldoet niet volledig aan onze kwaliteitseisen. De meters zijn nog wel veilig en betrouwbaar en voldoen aan de gestelde Europese minimale normen. De bewuste meters met iets te korte schroefdraad worden uiteraard niet meer geplaatst. Stedin heeft het overgrote deel van de meters bij klanten al omgewisseld. Controleer hier of de meter in uw pand tot deze productieserie behoort. 

Geactualiseerd: 21-08-2019

Navigatie