De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

De energiekosten door de jaren heen

door Jeanet Woldring 6 reacties

Er valt flink te besparen op de energierekening door zuiniger om te gaan met energie of door over te stappen. Toch bestaat het overgrote deel van de nota uit kosten waar we geen invloed op hebben, zoals netbeheerkosten en belastingen. Gaslicht.com bekeek hoe deze kosten zich in de afgelopen vijf jaar hebben ontwikkeld. Is het nog de moeite waard om over te stappen van energieleverancier?

Onderstaande grafiek geeft de opbouw van de gemiddelde energierekening voor 2015 weer. Bij genoemde percentages zijn we uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas per jaar. De genoemde prijs per onderdeel is het gemiddelde van de drie grote leveranciers Essent, Nuon en Eneco. De totaalprijs is exclusief de heffingskorting van € 377,33.

Energiebelasting

Energiebelasting is een overheidsheffing die u betaalt voor elke kilowatt stroom en kubieke meter gas die u verbruikt. Die tarieven zijn ieder jaar iets verhoogd. In 2010 betaalden we nog 13,26 cent per kWh en 19,39 cent per . Inmiddels betalen we 14,47 cent per kWh en 23,12 cent per m³. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor nu bijna 110 euro meer aan energiebelasting dan vijf jaar geleden.

Vermindering energiebelasting

Ter compensatie voor de energiebelasting krijgt u een vaste korting op uw energiebelasting, de vermindering energiebelasting. Ook wel heffingskorting genoemd. Dit is een vast bedrag per jaar voor een elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie. Jarenlang was dat bedrag hetzelfde. Echter afgelopen januari is het bedrag met circa 8 euro verlaagd van 385,53 euro naar 377,33 euro.

Opslag Duurzame Energie

Sinds 1 januari 2013 betaalt u naast de energiebelasting een heffing ‘Opslag Duurzame Energie’. De heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. In 2013 betaalde een gemiddeld huishouden nog een kleine tien euro meer door de heffing. Inmiddels is dat bedrag al opgelopen naar 31 euro.

Netbeheerkosten

Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit. U bent daardoor gebonden aan de netbeheerder die in uw woonplaats actief is. Toezichthouder ACM bepaalt ieder jaar de maximumtarieven omdat netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. Vervolgens bepalen de netbeheerders binnen die marges hun eigen tarieven. Als we terugkijken naar vijf jaar geleden betaalde een gemiddeld huishouden 359 euro per jaar. Op dit moment zijn we gemiddeld 401 euro kwijt.

Leveringskosten

Ook de leveringskosten, het deel van de energierekening waar we wél op kunnen besparen, zijn door de jaren heen hoger geworden. In 2010 betaalde een gemiddeld huishouden nog rond de 933 euro voor de levering van gas en stroom. Inmiddels ligt dat bedrag op zo'n 1048 euro.

Totale jaarkosten

In 2010 betaalde een gemiddeld huishouden 1416 euro voor het voordeligste energiecontract. Een gezin dat niet overstapte, betaalde toen 1761 euro voor een onbepaalde tijd contract met variabele tarieven. Op dit moment kost het voordeligste contract rond de 1761 euro. Huishoudens die niet overstappen betalen nu gemiddeld 2040 euro.

Het prijspeil van de huidige voordeligste energiecontracten is dus vergelijkbaar met de duurste contracten van vijf jaar geleden. Echter, het te behalen voordeel met een overstap is nog vrijwel hetzelfde als vijf jaar geleden. Ondanks dat de kosten door de jaren heen flink zijn gestegen, is het nog altijd aan te raden ieder jaar weer over te stappen. Zo kunt u eenvoudig tot 300 euro besparen op uw energierekening.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 10 maart 2015
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (6)

Geplaatst door: Jojo1948 ()

@ E.M.Been
Ik heb 2 jaar zonnepanelen en weet nu ongeveer wat de jaaropbrengst van mijn 15 zonnepanelen is, hoeveel zonnestroom ik direct gebruik, hoeveel zonnestroom ik ongeveer terug lever en hoeveel stroom ik in de zonneloze perioden van de leverancier betrek. Deze gegevens zullen van jaar tot jaar verschillen afhankelijk van het aantal zonne-uren. Verder heb je wel een slimme meter nodig en ook de omvormer moet je kunnen uitlezen met de computer. De energieleverancier registreert alleen de geleverde stroom en de terug geleverde zonnestroom mits je een slimme meter hebt. Heb je nog een oude meter dan draait de teller terug als er overtollige stroom aan het net wordt geleverd en is dat lastig bij te houden. Stedin heeft al vanaf 2012 alle woningen met zonnepanelen van een gratis slimme meter voorzien.

Geplaatst door: E.M. Been ()

Bedankt Jojo voor je reactie. Ik begrijp eruit dat dus niet is te zeggen wat ik precies moet betalen als ik volledit voorzie in mijn energiebehoefte aan stroon en dus kan ik ook niet zien wat die zonnepanelen exact besparen per jaar.

Geplaatst door: Jojo1948 ()

@E.M.Been
U moet zich realiseren dat zonnepanelen op zonnige dagen meer zonnestroom (terug)leveren dan u zelf verbruikt en dat op zonloze dagen u altijd stroom van uw (netwerk)leverancier nodig heeft. Gekoppeld aan het verbruik zijn de stroomkosten, de energiebelasting en de opslag duurzame energie. De teruggave energiebelasting en de netwerkkosten worden berekend op basis het aantal dagen van uw contract. De energiebelasting krijgt u volledig terug en de netwerkkosten moet u betalen. Levert u meer zonnestroom terug dan uw afname is dan krijgt u voor de meer geleverde zonnestroom een lagere vergoeding. Na verrekening van kosten, belastingen en toeslagen betaalt u over het eindbedrag 21% BTW

Geplaatst door: E.M.Been ()

Stel ik gebruik 3500 kw per jaar. Als ik zoveel zonnepanelen op mijn dak zet, dat ik 3500 kw per jaar aan stroom zelf opwek en gebruik, welke kosten moet ik dan nog betalen aan de energie maatschappij.
(gas uiteraard niet meegerekend).

Opmerking van de redactie op 18-03-2015
Stel u wekt precies evenveel op dan dat u verbruikt, dan wordt voor het elektriciteitsgedeelte van de energierekening nog vaste leveringskosten en netbeheerkosten in rekening gebracht.
Geplaatst door: j.de jong ()

belastingen
Betalen we nog steeds btw over energiebelasting?
Dat zie ik nooit meer op mijn afschrift, zo ja ziekelijke
regering toch?

Opmerking van de redactie op 19-03-2015
Het klopt dat er btw over energiebelasting wordt geheven. U ziet dit vaak niet specifiek terug omdat een leverancier onderaan de streep in één keer over alle posten btw rekent. In 2015 betaalt u (afgerond) 12 cent per kWh energiebelasting + 21% btw = 14 cent per kWh. Ook over bijvoorbeeld benzineaccijns betaalt u 21% btw. Zie ook http://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting.
Geplaatst door: Henk van der Woerd ()

Die "tot 300 euro" geldt inderdaad voor huishoudens die nu een per maand opzegbaar contract hebben en die dus al langer dan een jaar geleden of nooit zijn overgestapt. Als je jaarlijks wilt besparen op de kosten moet je elk jaar weer overstappen, want alleen dan krijg je de korting van een nieuwe leverancier. Bij een meerjarig contract krijg je maar eens in die meerdere jaren een korting.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie