Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Netbeheerders gas en elektriciteit

Een netbeheerder registreert alle aansluitingen en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Selecteer uw provincie:

 • Drenthe
 • Flevoland
 • Friesland
 • Gelderland
 • Groningen
 • Limburg
 • Noord-Brabant
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Utrecht
 • Zeeland
 • Zuid-Holland

  Verschil netbeheerder en energieleverancier

  Sinds de liberalisering van de energiemarkt spreken we van energieleveranciers en netbeheerders. De levering en transport van energie zijn namelijk gesplitst. Een leverancier houdt zich bezig met het leveren van energie en een netbeheerder beheert één of meer energienetten en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas over dat net. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd.

  Vrije keuze in energieleverancier

  Sinds 1 juli 2004 is het mogelijk om zelf een leverancier te kiezen. De leverancier moet dan wel een vergunning van de ACM hebben. Via de EnergieWijzer op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken van  leveranciers met een eigen leveringsvergunning.

  Geen vrije keuze in netbeheerder

  U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Het netwerk ligt immers vast. In Nederland ligt een uitgebreidNetbeheerders - hoogspanningsmast elektriciteitsnetwerk en gasnetwerk. Per regio is er één netbeheerder voor elektriciteit en één voor gas. Vaak is dit hetzelfde bedrijf.

  Goed om te weten: Enexis en Liander hebben met ingang van 1 januari 2016 netwerken geruild. Daarmee zijn de netwerken van Enexis in Friesland en Noordoostpolder eigendom van netbeheerder Liander. Het netwerkgebied in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant (Endinet) is daarmee nu eigendom van Enexis. Het voordeel voor klanten is dat ze één netbeheerder voor gas en stroom hebben.
  Ruilverkaveling-netwerk Liander-Enexis-Endinet1-1-2016.jpgRuilverkaveling-stroomnetwerk-Enexis-Liander-Endinet.jpg

Liander is per 1 januari 2016 de grootste netbeheerder van Nederland. Enexis bezit 31% (incl. Endinet) en Stedin 25%. Enduris (voorheen Delta) heeft 3%, terwijl Cogas (per 1-9-2017 Coteq), Rendo en Westland ieder 1% van alle aansluitingen elektriciteit en gas in handen hebben.

Aansluitingen-gas-stroom_1-1-2016.jpg

Splitsingswet

Om er zeker van te zijn dat in Nederland het licht blijft branden en het gas blijft stromen, heeft het ministerie in 2008 de Wet Onafhankelijk Netbeheer (ook wel de Splitsingswet) ingevoerd. Energiebedrijven moeten op grond van deze wet hun netbedrijven splitsen van de productie- en leveringstak. Delta, Eneco en Essent gingen in eerste instantie tegen de wet in beroep. Uiteindelijk kozen Essent en Nuon ervoor vrijwillig het productie- en leveringsbedrijf te splitsen. Delta en Eneco streden tot december 2015 tegen gedwongen splitsing. In december 2015 ontvingen beide bedrijven een splitsingsgebod van de Autoriteit Consument & Markt. Eneco moest gesplitst zijn voor 1 februari 2017 en Delta voor 1 juli 2017. Op 23 februari 2017 hebben de aandeelhouders van DELTA N.V hun goedkeuring gegeven aan de verkoop van DELTA. Per 1 maart draagt de N.V. een nieuwe naam: PZEM (de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij). Per 13 juni 2017 zijn de Zeeuwse energienetwerken onderdeel van de Stedin Groep. Met de verkoop voldoet nu ook PZEM (voorheen Delta) als laatste energiebedrijf in Nederland aan de splitsingswet.

Netbeheerder-gas-2017(2).jpgNetbeheerders-elektriciteit-2017.jpg
klik op afbeelding voor vergroting

Landelijk storingsnummer netbeheerders

De gezamenlijke netbeheerders hebben een landelijk storingsnummer: 0800-9009. Iedereen kan dit nummer bellen bij een onderbreking in de elektriciteitslevering en gaslevering. Ook wanneer u een gaslucht ruikt, kunt u het landelijk storingsnummer bellen.0800-9009.jpg

Samenwerking energieleverancier en netbeheerder

U maakt een keuze uit verschillende energieleveranciers en u kiest de gewenste soort stroom, bijvoorbeeld grijze stroom of groene stroom. Vervolgens levert de netbeheerder de stroom bij u thuis af. De netbeheerkosten van elektriciteit zijn voor iedereen gelijk, ongeacht of de stroom over 10 of 200 km wordt getransporteerd.

Op de website van ACM vindt u een overzicht van alle netbeheerders. Ook kunt u zien welke netbeheerder in uw regio werkt. Of raadpleeg het EAN Codeboek. Met behulp van deze dienst kunt u een 'aansluiting identificatie code' (eancode) opzoeken van een aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland.

Wat is Tennet?

TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Het bedrijf transporteert elektriciteit over het hoogspanningsnetwerk in Nederland en grote delen van Duitsland. Daarbij verbinden ze producenten van elektriciteit met regionale netwerken die de stroom bij u thuis brengt.

Transport van gas

Het aardgas wordt in Nederland gewonnen in de Noordzee, Slochteren en nog wat kleine gasvelden. In de toekomst zal er steeds meer gas uit het buitenland komen. In juli 2004 is Gas Transport Services B.V. (GTS) opgericht als landelijk netbeheerder aardgas.

Sinds 1 januari 2005 geldt een toeslag op de kubieke meterprijs voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie.

De regiotoeslag is het bedrag dat u moet betalen voor het transport van gas. Gas in Nederland komt voor het grootste deel uit Groningen. Vanuit Groningen moet het gas worden vervoerd naar huishoudens in heel Nederland. Voor dat vervoer moet u betalen. Hoe verder u van Groningen af woont, hoe duurder het vervoer wordt en dus ook de regiotoeslag. 

Daarnaast speelt uw jaarlijkse verbruik en uw gasmeter eenRegiokaart gas rol bij de prijsbepaling. Verbruikt u minder dan 5000 m³ per jaar en heeft u een gasmeter kleiner dan of gelijk aan G6, dan valt u onder gasprofiel 1 (G1). Bij een verbruik groter dan 5000 m³ of een gasmeter groter dan G6, dan valt u onder gasprofiel 2 (G2).

De regiotoeslag is een onderdeel van het leveringstarief en energieleveranciers mogen de hoogte van de regiotoeslag zelf bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert de leveringskosten en kijkt of ze niet te hoog zijn. Overigens schrappen steeds meer energieleveranciers de gasregiotoeslag. In plaats daarvan kiezen ze voor één standaard gastoeslag in het hele land. Inmiddels hanteren 11 energieleveranciers al zo’n standaard toeslag, ongeacht waar je woont in Nederland (peildatum 10-7-'17). Regiotoeslag mag niet apart in rekening worden gebracht. Het mag wel onderdeel zijn van het leveringstarief.

Bent u ontevreden over de hoogte van de regiotoeslag, dan kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Houd er dan wel rekening mee dat andere tarieven dan misschien weer hoger liggen.
 
Nederland is verdeeld in 10 regio's. De bijbehorende regiotoeslagen van de betreffende energieleveranciers per gasprofiel zijn verwerkt in de gasprijzen op onze vergelijkingssite. Aan de hand van uw verbruik en uw regio, wordt uw gasprofiel en uw regiotoeslag berekend. Om die reden moet u uw postcode invoeren bij de energievergelijker

Geactualiseerd: 16-05-2018

Navigatie