Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Netbeheerders in Nederland: wie is mijn netbeheerder?

Een netbeheerder zorgt voor het aanleggen en onderhouden van gasleidingen en elektriciteitskabels naar uw woning. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Of zorgt voor een grotere of kleinere aansluiting wanneer u dat wilt.

gas-elektriciteit-netwerk.png

Verschil netbeheerder en energieleverancier

Sinds de liberalisering van de energiemarkt spreken we van energieleveranciers en netbeheerders. Om keuzevrijheid mogelijk te maken zijn activiteiten op de vrije energiemarkt (het produceren, verhandelen en leveren van energie) en het beheer van de energienetten van elkaar gescheiden. Een leverancier houdt zich bezig met het leveren van energie en een netbeheerder beheert één of meer energienetten en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas over dat net. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. En zorgt voor het onderhoud aan het energienetwerk. Meestal heeft u dezelfde netbeheerder voor elektriciteit en gas. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd. 

Vrije keuze energieleverancier

Sinds 1 juli 2004 is het mogelijk om zelf een leverancier te kiezen. De leverancier moet dan wel een vergunning van de ACM hebben. Via de Energievergelijker op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken van leveranciers met een eigen leveringsvergunning.

Geen vrije keuze netbeheerder

U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Het netwerk ligt immers vast. Per regio is er daarom 1 netbeheerder. Meestal heeft u dezelfde netbeheerder voor elektriciteit en gas. U verandert alleen van netbeheerder als u verhuist naar de regio van een andere netbeheerder. 

Wie is uw netbeheerder?

Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Op de website eancodeboek.nl kunt u zien wie uw netbeheerder is voor elektriciteit en gas. Met behulp van deze dienst kunt u een 'aansluiting identificatie code' (ean-code) opzoeken van een aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland. De ean-code is een code van 18 cijfers, waarmee de leverancier kan zien hoe groot de meter op het adres is en wie de netbeheerder is.

Naast netbeheerders voor energie zijn er ook netbeheerders voor water, riool, media en communicatie. Via mijnaansluiting.nl kunt u bij hen een aansluiting wijzigen, verwijderen of een nieuwe aansluiting aanvragen. Vul uw postcode in en kijk welke netbeheerders in uw regio actief zijn.

Wat zijn de tarieven van een netbeheerder?

De netbeheerkosten zitten verwerkt in uw termijnbedrag dat u elke maand aan de energieleverancier betaalt. Netbeheerkosten bestaan uit capaciteitstarief en vastrecht, aansluittarief (of periodieke aansluitvergoeding) en meettarief. Er zijn grote verschillen tussen de netbeheerkosten van de verschillende netbeheerders. Wie in het netwerkgebied van Rendo woont, is momenteel het goedkoopst uit en mensen in Westland betalen het meest. Het scheelt in 2023 ruim 100 euro op jaarbasis! Onderstaande netbeheerkosten gelden in 2023 en zijn inclusief btw (bron: ACM). Helaas kunt u niet voor een andere netbeheerder kiezen.

Netbeheerder Netbeheerkosten
elektriciteit 2023
Netbeheerkosten
gas 2023
Gewogen gemiddelde
volgens ACM
€ 341 € 218
Coteq netbeheer € 308 € 217
Liander NV € 346 € 240
Enexis Netbeheer NV

€ 326

€ 204
N.V. RENDO € 270 € 201
Stedin Netbeheer BV

€ 355

€ 207
Westland Infra
Netbeheer BV
€ 374 € 214

Lees meer over netbeheerkosten. In de energievergelijker van Gaslicht.com ziet u de netbeheerkosten van uw netbeheerder bij de prijsdetails. 

Waarvoor kunt u bij uw netbeheerder terecht?

Uw netbeheerder is het aanspreekpunt voor uw vragen over:

 • het aanvragen, wijzigen of verwijderen van uw aansluiting
 • stroomstoringen en gasstoringen
 • uw gasmeter en elektriciteitsmeter
 • de slimme meter
 • onderhoud van kabels en leidingen
 • vermoeden van energiefraude
 • terugleveren en uw aansluiting
 • vragen over en problemen met uw aansluiting

Waarvoor kunt u bij uw energieleverancier terecht?

 • uw energierekening
 • meterstanden
 • wijzigingen in uw persoonlijke gegevens
 • overstappen
 • het doorgeven van een verhuizing
 • terugleveren en het aanpassen van uw contract
 • terugleveren en salderen
 • de prijs voor de levering van energie en de netwerkkosten
 • de grootte van uw aansluiting
 • tips voor het besparen van energie
 • kosten- en verbruiksoverzichten 
 • groene of grijze energie
 • achterstanden en betalingsregelingen

Splitsingswet

Om er zeker van te zijn dat in Nederland het licht blijft branden en het gas blijft stromen, heeft het ministerie in 2008 de Wet Onafhankelijk Netbeheer (ook wel de Splitsingswet) ingevoerd. Energiebedrijven moeten op grond van deze wet hun netbedrijven splitsen van de productie- en leveringstak. Delta, Eneco en Essent gingen in eerste instantie tegen de wet in beroep. Uiteindelijk kozen Essent en Nuon (nu Vattenfall) ervoor vrijwillig het productie- en leveringsbedrijf te splitsen. Delta en Eneco streden tot eind 2015 tegen gedwongen splitsing. Beide bedrijven ontvingen een splitsingsgebod van de Autoriteit Consument & Markt. Eneco moest gesplitst zijn voor 1 februari 2017 en Delta voor 1 juli 2017. Per 13 juni 2017 zijn de Zeeuwse energienetwerken onderdeel van de Stedin Groep onder de naam Enduris. Daarmee voldoet ook PZEM (voorheen Delta) als laatste energiebedrijf in Nederland aan de splitsingswet.

Samenwerking energieleverancier en netbeheerder

U maakt een keuze uit verschillende energieleveranciers en u kiest de gewenste soort stroom en/of gas. Vervolgens levert de netbeheerder de energie bij u thuis af. De netbeheerkosten van elektriciteit zijn voor iedereen gelijk, ongeacht of de stroom over 10 of 200 km wordt getransporteerd. Voor gas was dat tot 2020 niet het geval. Hoe verder u van het gasveld in Groningen af woonde, hoe duurder het vervoer en hoe hoger de regiotoeslag. Per 1 januari 2020 is de regiotoeslag afgeschaft. 

Overzicht netbeheerders

netbeheerder-2022-electriciteitnetbeheerder-2022-gas


Op 1 januari 2022 is Enduris samengegaan met Stedin. Vanaf die datum voeren ze in de provincies Zeeland, Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland gezamenlijk netbeheeractiviteiten uit, onder de naam Stedin. (bron: Netbeheer Nederland) 

Landelijk storingsnummer netbeheerders

De gezamenlijke netbeheerders hebben een landelijk storingsnummer: 0800-9009. Iedereen kan dit nummer bellen bij een onderbreking in de elektriciteitslevering en gaslevering. Ook wanneer u een gaslucht ruikt, kunt u het landelijk storingsnummer bellen.

Wie is de beheerder van het hoogspanningsnet? 

TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Het bedrijf transporteert elektriciteit over het hoogspanningsnetwerk in Nederland en grote delen van Duitsland. Daarbij verbinden ze producenten van elektriciteit met regionale netwerken die de stroom bij u thuis brengt.

Wie is de beheerder van het gastransportnet?

Gas Transport Services (GTS) is de eigenaar en beheerder van het landelijk gastransportnet in Nederland. Zij vervoert het aardgas en is het netwerkbedrijf van de Nederlandse Gasunie, opgericht in 2004. GTS beheert het landelijke netwerk van gaspijpleidingen in Nederland en lost storingen op. 

Gasregio's afgeschaft in 2020

Van 2005 tot 2020  gold een toeslag op de kubieke meterprijs voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie. De regiotoeslag was het bedrag dat u moest betalen voor het transport van gas. Hoe verder u van het gasveld in Groningen af woonde, hoe duurder het vervoer en hoe hoger de regiotoeslag. Nederland was verdeeld in 10 regio's. De bijbehorende regiotoeslagen van de betreffende energieleveranciers per gasprofiel waren verwerkt in de gasprijzen op onze vergelijkingssite. Aan de hand van uw verbruik en uw regio, werd uw gasprofiel en uw regiotoeslag berekend. Onder meer om die reden moest u uw postcode invoeren bij de Energievergelijker. 

Sinds 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland u gas afneemt.  Dit betekent dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Investeringsplannen uitbreiding energienet

Sinds 2020 publiceren alle netbeheerders elke twee jaar een investeringsplan. Hierin worden de uitbreidings- en vervangingsinvesteringen voor de elektriciteits- en gasnetten voor de komende jaren opgenomen. Op 18 oktober 2023 werd de grootste verbouwing van het energiesysteem tot nu toe aangekoningd: tot en met 2026 lopen de jaarlijkse investeringen op tot ruim 8 miljard euro. De uitbreiding van het energienet moet hiermee fors versneld worden, zodat het net in de toekomst ook de toenemende vraag naar transportcapaciteit aankan.  

Klacht over netbeheerder?

Bent u niet tevreden over uw netbeheerder? Heeft uw netbeheerder u bijvoorbeeld niet op tijd informatie gegeven? Of niet op tijd werkzaamheden uitgevoerd? Of werkt uw aansluiting op het elektriciteitsnet niet goed? Neem dan contact op met uw netbeheerder. Gebruik de voorbeeldbrief van ACM ConsuWijzer: 

Geactualiseerd: dinsdag 7 november 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com, eerst in Voorthuizen, nu vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie