Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Netbeheerders gas en elektriciteit

Een netbeheerder registreert alle aansluitingen en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Selecteer uw provincie:

Verschil netbeheerder en energieleverancier

Sinds de liberalisering van de energiemarkt spreken we van energieleveranciers en netbeheerders. Om keuzevrijheid mogelijk te maken zijn activiteiten op de vrije energiemarkt (het produceren, verhandelen en leveren van energie) en het beheer van de energienetten van elkaar gescheiden. Een leverancier houdt zichNetbeheerders - hoogspanningsmast bezig met het leveren van energie en een netbeheerder beheert één of meer energienetten en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas over dat net. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. En zorgt voor het onderhoud aan het energienetwerk. Meestal heeft u dezelfde netbeheerder voor elektriciteit en gas. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd.

Vrije keuze energieleverancier

Sinds 1 juli 2004 is het mogelijk om zelf een leverancier te kiezen. De leverancier moet dan wel een vergunning van de ACM hebben. Via de Energievergelijker op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken van leveranciers met een eigen leveringsvergunning.

Geen vrije keuze netbeheerder

U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Het netwerk ligt immers vast. En het is te duur om nog een tweede energienetwerk aan te leggen. Per regio is er daarom 1 netbeheerder. U verandert alleen van netbeheerder als u verhuist naar de regio van een andere netbeheerder. 

Wie is uw netbeheerder?

Op de website eancodeboek.nl kunt u zien wie uw netbeheerder is. Met behulp van deze dienst kunt u een 'aansluiting identificatie code' (ean-code) opzoeken van een aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland. De ean-code is een code van 18 cijfers, waarmee de leverancier kan zien hoe groot de meter op het adres is en wie de netbeheerder is.

Goed om te weten: Enexis en Liander hebben in 2016 netwerken geruild. Daarmee zijn de netwerken van Enexis in Friesland en Noordoostpolder eigendom van  Liander. Het netwerkgebied in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant (Endinet) is daarmee nu eigendom van Enexis. Het voordeel voor klanten is dat ze één netbeheerder voor gas en stroom hebben.

Ruilverkaveling-netwerk Liander-Enexis-Endinet1-1-2016.jpgRuilverkaveling-stroomnetwerk-Enexis-Liander-Endinet.jpg

Waarvoor kunt u bij uw netbeheerder terecht?

Uw netbeheerder is het aanspreekpunt voor uw vragen over:

  • het aanvragen, wijzigen, verplaatsen of verwijderen van uw aansluiting
  • storingen
  • meldingen van een vermoeden van energiefraude
  •  technische vragen over uw gas- en elektriciteitsmeter
  • plaatsing van de slimme meter
  • welke gegevens de netbeheerder krijgt van de slimme meter
  • privacy en de slimme meter
  • onderhoud kabels en meters
  • het doorgeven dat u gaat terugleveren. Uw netbeheerder moet rekening kunnen houden met teruglevering om het netwerk in balans te houden.

Splitsingswet

Om er zeker van te zijn dat in Nederland het licht blijft branden en het gas blijft stromen, heeft het ministerie in 2008 de Wet Onafhankelijk Netbeheer (ook wel de Splitsingswet) ingevoerd. Energiebedrijven moeten op grond van deze wet hun netbedrijven splitsen van de productie- en leveringstak. Delta, Eneco en Essent gingen in eerste instantie tegen de wet in beroep. Uiteindelijk kozen Essent en Nuon (nu Vattenfall) ervoor vrijwillig het productie- en leveringsbedrijf te splitsen. Delta en Eneco streden tot eind 2015 tegen gedwongen splitsing. Beide bedrijven ontvingen een splitsingsgebod van de Autoriteit Consument & Markt. Eneco moest gesplitst zijn voor 1 februari 2017 en Delta voor 1 juli 2017. Per 13 juni 2017 zijn de Zeeuwse energienetwerken onderdeel van de Stedin Groep onder de naam Enduris. Daarmee voldoet ook PZEM (voorheen Delta) als laatste energiebedrijf in Nederland aan de splitsingswet.

Samenwerking energieleverancier en netbeheerder

U maakt een keuze uit verschillende energieleveranciers en u kiest de gewenste soort stroom en/of gas. Vervolgens levert de netbeheerder de energie bij u thuis af. De netbeheerkosten van elektriciteit zijn voor iedereen gelijk, ongeacht of de stroom over 10 of 200 km wordt getransporteerd. Voor gas is dat niet het geval. Hoe verder u van het gasveld in Groningen af woont, hoe duurder het vervoer en hoe hoger de regiotoeslag. Per 1 januari 2020 wordt de regiotoeslag afgeschaft. 

Overzicht netbeheerders

In 2021 zijn er 7 verschillende netbeheerders die het energienet in hun regio verzorgen, evenveel als in 2019. Liander, Enexis en Stedin zijn de grootste netbeheerders.

netbeheerders-elektriciteit-2019.PNGnetbeheerders-gas-2019.PNG

klik op afbeelding voor vergroting (bron: Netbeheer Nederland)

Landelijk storingsnummer netbeheerders

0800-9009.jpgDe gezamenlijke netbeheerders hebben een landelijk storingsnummer: 0800-9009. Iedereen kan dit nummer bellen bij een onderbreking in de elektriciteitslevering en gaslevering. Ook wanneer u een gaslucht ruikt, kunt u het landelijk storingsnummer bellen.

Wie is Tennet?

TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Het bedrijf transporteert elektriciteit over het hoogspanningsnetwerk in Nederland en grote delen van Duitsland. Daarbij verbinden ze producenten van elektriciteit met regionale netwerken die de stroom bij u thuis brengt.

Transport van gas

Het aardgas wordt in Nederland gewonnen in de Noordzee, Slochteren en nog wat kleine gasvelden. In de toekomst zal er steeds meer gas uit het buitenland komen. In juli 2004 is Gas Transport Services B.V. (GTS) opgericht als landelijk netbeheerder aardgas. GTS is onder meer verantwoordelijk voor het beheer, de werking en de ontwikkeling van het gastransportnet.

Regiotoeslag gas

Regiokaart gasVan 2005 tot 2020  gold een toeslag op de kubieke meterprijs voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie. De regiotoeslag was het bedrag dat u moest betalen voor het transport van gas. Hoe verder u van het gasveld in Groningen af woonde, hoe duurder het vervoer en hoe hoger de regiotoeslag.

Nederland was verdeeld in 10 regio's. De bijbehorende regiotoeslagen van de betreffende energieleveranciers per gasprofiel waren verwerkt in de gasprijzen op onze vergelijkingssite. Aan de hand van uw verbruik en uw regio, werd uw gasprofiel en uw regiotoeslag berekend. Onder meer om die reden moest u uw postcode invoeren bij de Energievergelijker

Gasregio's afgeschaft in 2020

Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland u gas afneemt.  Dit betekent dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Geactualiseerd: 29-01-2021


Direct naar:


Gepubliceerd: dinsdag 27 april 2010
Geactualiseerd: vrijdag 29 januari 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie