Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Ik wil graag zonnepanelen...

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Stel: u wilt zonnepanelen. U krijgt dan te maken met veel termen die belangrijk zijn, maar vaak onbekend. Of u heeft al zonnepanelen, maar weet niet zo goed waar u recht op heeft. We leggen u de belangrijkste termen uit waar u mee te maken krijgt.

Het lijkt voor veel consumenten de ideale manier van stroom opwekken: wat zonnepanelen op het dak en dan zelf energie opwekken. Maar als de zon fel schijnt, bent u misschien wel aan het werk, en verbruikt u niet alle stroom. En juist als het ’s avonds donker wordt, begint u weer met verbruiken – terwijl u al geen stroom meer opwekt in het donker.

Terugleveren
Stroom die u niet direct verbruikt, levert u terug aan het netwerk. Dit terugleveren mag u onbeperkt doen, en hoeft u niets voor te betalen. Sterker nog: voor stroom die u teruglevert, betalen leveranciers vaak een bepaald bedrag. Soms is dit een minimale vergoeding, soms is dit de kale prijs die u betaalt voor uw stroom. De kale prijs is dan de prijs zonder energiebelasting. Er zijn ook leveranciers die hier (nog) geen vergoeding voor betalen.

Salderen
Mocht u echter stroom die u teruglevert, ook gelijk weer verbruiken, dan gelden er andere regels. U mag namelijk per 1 juli tot 5000 kWh salderen. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld 3000 kWh opwekt en teruglevert, deze 3000 kWh ook weer kosteloos van het net mag gebruiken.

Dit is voor u als consument voordeliger dan een vergoeding voor uw opgewekte stroom krijgen: u hoeft bij salderen namelijk ook geen energiebelasting te betalen over wat u van uw energieleverancier afneemt. Op die manier kan de besparing al snel fors oplopen.

Het is wettelijk bepaald dat u in ieder geval tot 5000 kWh mag salderen. Er zijn leveranciers die echter nog verder gaan. Zo hebben Atoomstroom en Greenchoice geen salderingslimiet meer: mocht u meer dan 5000kWh terugleveren èn verbruiken, dan kan u dit tegen elkaar wegstrepen.

Greenchoice zonnepanelen
Greenchoice bood onlangs zonnepanelen aan aan klanten, waarbij Greenchoice zonnepanelen installeert op de daken van consumenten. Hierbij moeten klanten aan een aantal voorwaarden voldoen: een klant moet in ieder geval een koopwoning hebben, met een schuin dak dat groot genoeg is en zoveel mogelijk op het zuiden ligt.

De zonnepanelen blijven de eerste 20 jaar eigendom van Greenchoice, waarbij u 20 jaar lang een vaste prijs betaalt voor iedere kilowattuur die u rechtstreeks gebruikt, namelijk 23 cent. Wat u teruglevert, krijgt u geen vergoeding voor. Voor de overige levering van stroom en gas bent u dan vrij of bij Greenchoice, of bij een andere leverancier klant te worden.

Mocht een klant binnen de 20 jaar van het contract verhuizen, dan kan hij ervoor kiezen de zonnepanelen mee te verkopen met het huis, of de zonnepanelen mee te verhuizen. De kosten van de verhuizing zijn dan echter wel voor de klant.

Wie betaalt wat
Wat een leverancier betaalt als terugleververgoeding, verschilt per leverancier en pakket. Sommige leveranciers betalen een vooraf vastgesteld bedrag, andere leveranciers zullen de kale leveringsprijs vergoeden. Wat een leverancier voor u kan betekenen, kan u altijd navragen bij de leverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.