De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Zekerheid door 40 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd
 • Inclusief installatie op uw dak

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Het gebruik van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee: een lagere energierekening doordat u een deel van het energieverbruik zelf opwekt en een relatief korte terugverdientijd. Maar het verkleint ook uw ecologische voetafdruk en zorgt voor een hogere woningwaarde. Om de opbrengst en de levensduur van zonnepanelen te optimaliseren, is het belangrijk ze af en toe te reinigen. Controleer daarom regelmatig of de panelen nog voldoende schoon zijn. Zo voorkomt u dat u onnodig opwekvermogen misloopt als de panelen erg vies zijn.

zonnepanelen schoonmaken

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van uw zonnepanelen is belangrijk om de volgende redenen:

Verlengen levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 40 jaar. Daarmee zijn zonnepanelen een duurzame investering, die zichzelf (bijna) altijd terugverdienen. Om het maximale uit de investering voor uw zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk meegaan. Het goed onderhouden en schoonmaken van zonnepanelen zorgt ervoor dat u de levensduur actief verlengt. Vervuiling kan op lange termijn het slijtageproces namelijk versnellen. Zo tast vogelpoep dat te lang op de panelen blijft zitten de beschermlagen aan en veroorzaakt doffe plekken.

Optimaliseren rendement

Vervuiling op zonnepanelen heeft niet alleen invloed op de levensduur, maar ook op het rendement; vuile zonnepanelen wekken minder energie op dan schone zonnepanelen. Dit werkt op zijn beurt weer door in de terugverdientijd. Gemiddeld leveren schone zonnepanelen 2 à 3% meer duurzame energie op dan vuile exemplaren. Zonnepanelen reinigen is dus niet alleen fijn voor het aangezicht, maar ook voor de portemonnee!

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Omdat in Nederland relatief veel regen valt, spoelen de meeste zonnepanelen in Nederland frequent schoon. Daarom is het vaak voldoende om eens in de vijf jaar de zonnepanelen te reinigen. Het beste moment voor het schoonmaken van zonnepanelen is aan het begin van de lente. De maanden mei, juni en juli bevatten namelijk de meeste zonuren. Door in maart uw zonnepanelen schoon te maken, zorgt u dat ze optimaal presteren in de volgende zes maanden. Van april tot en met september behalen zonnepanelen namelijk de hoogste opbrengst. 

Zelf doen of uitbesteden?

Een deel van de vuiligheid op zonnepanelen spoelt bij een regenbui weer weg. Maar in periodes zonder neerslag en bij hardnekkige vuilresten is het een goed idee om de zonnepanelen te reinigen. Controleer daarom een paar keer per jaar de status van uw zonnepanelen. Als u de zonnepanelen moet schoonmaken, kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen. Een andere optie is uw zonnepanelen te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van beide keuzes voor u op een rijtje.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Voordelen:

 • Geen arbeidskosten

Nadelen:

 • Risico op schade aan de zonnepanelen bij het gebruik van verkeerde materialen, producten en/of schoonmaaktechnieken
 • Investeringen voor aangepaste schoonmaakmaterialen zoals telescoopreiniger en osmosewater wanneer u geen water uit een regenton kunt gebruiken
 • Zonnepanelen zijn vaak lastig te bereiken; valgevaar

Zonnepanelen laten reinigen door professional

Voordelen:

 • Geen investering in aangepast schoonmaakmateriaal
 • Geen valgevaar
 • Grondige check van de zonnepanelen op schade of defecten
 • Zeker van een correcte uitvoering van de werkzaamheden
 • Geen risico op beschadiging van de zonnepanelen

Nadelen:

 • Arbeidskosten
 • Afspraak maken en thuis blijven

Tips voor zelf reinigen zonnepanelen

Gaat u zelf uw zonnepanelen schoonmaken? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waarmee u van tevoren rekening moet houden. In verband met de veiligheid moet u bijvoorbeeld eerst het systeem helemaal uitschakelen voordat u start met schoonmaken van de zonnepanelen. Laat ook de bedrading zitten. Als de zonnepanelen zich op een schuin dak bevinden, is het verstandig om een goede valbescherming toe te passen. Bij zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk dat u niet op de panelen gaat staan of zitten, omdat ze hierdoor kunnen beschadigen.

Materialen schoonmaken zonnepanelen

Plan het reinigen van uw zonnepanelen niet op een hele zonnige dag. Als het water te snel droogt, ontstaan er kringen of vlekken. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement. Het beste is daarom om de schoonmaakwerkzaamheden op een bewolkte dag of vroeg in de ochtend te plannen. Haal om te beginnen het droge afval, zoals bladeren en takjes weg. Vervolgens kunt u met een zachte borstel of doek aan de slag voor het aangekoekte vuil. Voor hardnekkig vuil kunt u het beste een spons gebruiken. Gebruik geen schuurspons of hogedrukreiniger; deze kunnen het glas beschadigen of zorgen dat er water tussen de cellen en het glas komt. Bij moeilijk bereikbare zonnepanelen kunt u een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer gebruiken. Andere opties zijn een uitschuifbare wisser of een (normale) waterspuit.

Gedemineraliseerd water

Zorg verder voor gedemineraliseerd water (osmosewater) bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Dit water bevat geen kalk, waardoor het water geen strepen achterlaat en er geen kalk in het glas kan branden. Een schoonmaakmiddel is vaak niet nodig. Als de zonnepanelen sterk vervuild zijn, gebruik dan een biologisch schoonmaakmiddel of een speciale zonnepanelenreiniger. Normale schoonmaakmiddelen kunnen de beschermingslaag van de zonnepanelen aantasten.

Tarief reinigen zonnepanelen

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf. De kosten hiervoor lopen uiteen. Sommige bedrijven rekenen een vaste prijs die gebaseerd is op het aantal te reinigen zonnepanelen. Andere organisaties werken met een startprijs plus een prijs per zonnepaneel. De gemiddelde prijs voor het schoonmaken van zonnepanelen op een gemiddelde woning ligt tussen de € 50 en € 150. De exacte tarieven hangen af van verschillende factoren:

 • het aantal zonnepanelen op uw dak
 • de bereikbaarheid van de zonnepanelen
 • de professionaliteit van het bedrijf dat u kiest
 • eventuele voorrijkosten

Voor bedrijven met een groot aantal zonnepanelen of zonneparken gelden andere prijzen. In deze gevallen stellen schoonmaakbedrijven vaak een specifieke offerte op voor de schoonmaak van de zonnepanelen.

Meer informatie over zonnepanelen


Zonnepanelen kopen


Zonnepanelen leveranciers


Kosten en opbrengsten

Rendement zonnepanelen | Btw teruggave zonnepanelenSubsidie zonnepanelen 2021


Terugleveren & Salderen

Terugleververgoeding | Tot wanneer zonnepanelen salderen? 


Geactualiseerd: donderdag 2 december 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Navigatie