Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Optimizers zonnepanelen: wat is de beste keuze?

Bij de aanleg van zonnepanelen komt meer kijken dan alleen de helling van het dak, het benodigde aantal en type zonnepanelen en systemen met optimizers, zonnepanelen en omvormers. U heeft ook omvormers en mogelijk optimizers nodig. In dit artikel leest u wat dat zijn en waar u uit kunt kiezen.

Ga snel naar:

optimizers zonnepanelen

Wat zijn omvormers en optimizers?

Zonder omvormer kunt u de opgewekte stroom niet gebruiken. Omvormers zetten de gelijkstroom van uw zonnepanelen om in wisselstroom die u in uw woning kunt gebruiken. Meestal wordt er gekozen voor omvormers met een iets kleiner vermogen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten omvormers, onder meer stringomvormers en micro-omvormers.

Centrale omvormer

Hoe werken systemen met optimizers, zonnepanelen en omvormers? Bij een stringomvormer - ook wel centrale omvormers genoemd - zijn alle panelen aan elkaar gekoppeld en is de set zonnepanelen zo rendabel als de zwakste schakel van het systeem. Als een paneel in de schaduw ligt en, bijvoorbeeld, maar 50% van het maximale rendement behaalt, geldt dit ook voor de panelen die wel in de zon liggen. Daarom wordt er op daken met veel schaduw vaak gekozen voor micro-omvormers of optimizers.

Micro-omvormers en optimizers: wat is het verschil?  

Zowel micro-omvormers als optimizers zorgen ervoor dat elk zonnepaneel apart werkt. Optimizers leveren de gelijkspanning per paneel afzonderlijk aan de centrale omvormer. Micro-omvormers zetten de gelijkstroom van elk afzonderlijk zonnepaneel meteen om in wisselstroom en sturen die direct door naar de meterkast. Bij micro-omvormers heeft u dus geen centrale omvormer meer nodig, bij optimizers wel. Aan de andere kant heeft u bij micro-omvormers meer bekabeling nodig op het dak.

micro-omvormer-0.png

Seriegeschakeld systeem

Welk systeem u nodig heeft, hangt onder meer af van uw dak. In onze vergelijker vindt u complete pakketten met zonnepanelen én omvormers/optimizers. Bij een dak met weinig schaduw kunt u kiezen voor een seriegeschakeld systeem, waarbij alle panelen met elkaar verbonden zijn en aangesloten worden op de centrale omvormer. U heeft dan relatief weinig kabels en connectoren nodig en daardoor ontstaat er minder weerstand. Dat leidt tot minder verlies.

Parallelgeschakeld systeem

Een parallelgeschakeld systeem is beter als er schaduw op uw dak valt. U kunt dan kiezen voor zonnepanelen met optimizers of micro-omvormers. Als een paneel in de schaduw ligt, beïnvloedt dit de opbrengst van het totale systeem minder, omdat een micro-omvormer of optimizer ervoor zorgt dat één zonnepaneel de opbrengst van de andere panelen niet beïnvloedt. Een ander voordeel is dat op zichzelf staande zonnepanelen veiliger zijn bij schade, defecten en blikseminslag.

Vlamboog 

Als gelijkstroom door de kabels gaat, kan dit in sommige gevallen leiden tot een zogeheten vlamboog en kan er brand ontstaan. Bij wisselstroom is dit niet het geval. Dit is een groot pluspunt van micro-omvormers. Deze zetten de gelijkstroom meteen om in wisselstroom waardoor u geen risico loopt op een vlamboog. Als u optimizers heeft, gaat er wel gelijkstroom door de kabels, en dat kan soms misgaan.

Kosten

Parallelgeschakelde systemen, dus met micro-omvormers of optimizers, zijn duurder dan seriegeschakelde systemen. Als u veel schaduw heeft, behaalt u met een parallelgeschakeld systeem echter een hogere opbrengst, wat weer geld oplevert. Ook hebben micro-omvormers en optimizers een langere levensduur dan een centrale omvormer. Micro-omvormers en optimizers zijn ongeveer even duur.

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Wat voor u de beste optie is, hangt af van meerdere factoren. Elk dak is anders en ook andere zaken, zoals schaduwvorming door bomen en schoorstenen, spelen een rol. De erkende installateurs van Zonnepanelen Zonder Gedoe kunnen u helpen om te bepalen hoeveel panelen u nodig heeft en wat voor omvormers of optimizers er in uw specifieke situatie nodig zijn. Wij regelen de aanleg van zonnepanelen van A tot Z. Vul onze vergelijker in voor een vrijblijvende offerte.

Geactualiseerd: zaterdag 20 april 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.