De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wie is de goedkoopste energieleverancier van 2023?

De goedkoopste energieleverancier van 2023 is ... Was het maar zo eenvoudig! Wie de goedkoopste energieleverancier is hangt af van uw verbruik en persoonlijke situatie. Wij leggen u graag uit hoe u de goedkoopste energieleverancier vindt.

goedkoopste energieleverancier

Hoe vindt u de goedkoopste energieleverancier?

Vul uw gegevens in en vergelijk energieleveranciers op prijs en kwaliteit. Het contract van de goedkoopste energieleverancier dat u via ons kunt aanvragen, komt altijd bovenaan te staan. Via Gaslicht.com is goedkope energie zo geregeld. U kunt energiecontracten met elkaar vergelijken, en ook afsluiten. Sinds vorig jaar zijn er veel leveranciers die hun tarieven niet meer aanleveren vanwege de risico’s die zij lopen als er veel nieuwe klanten bij komen waar zij dan voor moeten inkopen. Hierdoor ziet u op dit moment een beperkt aantal energieleveranciers in onze energievergelijker naar wie u kunt overstappen. 

Geen vaste contracten, wel modelcontracten

Energieleveranciers bieden op dit moment vrijwel alleen variabele contracten aan. Een variabel contract is een contract zonder vaste looptijd en met tarieven die per maand, kwartaal of halfjaar kunnen veranderen. Er zijn nog steeds bijna geen contracten met vaste tarieven en een bepaalde looptijd. Dit komt doordat de energieprijzen zo hoog zijn, ook al zijn de gasprijzen de afgelopen weken fors gedaald. En omdat onzeker is hoe de prijzen zich ontwikkelen. De Autoriteit Consument & Markt verplicht energieleveranciers in 2023 wel weer vaste contracten aan te bieden. 

Energieleveranciers zijn ook verplicht een modelcontract aan te bieden. Dit is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Dat betekent dat de energieleverancier de prijzen kan verhogen of verlagen. Maar ook dat u op elk moment kunt overstappen. Let op! Modelcontracten zijn heel duur. 

Eind december 2022 liepen de tarieven van energieleveranciers steeds verder uiteen. Voor wie een nieuw contract afsluit in januari 2023, loopt dat verschil op tot wel 25 procent. De prijsverhogingen die sommige aanbieders per 1 januari doorvoerden zijn fors. Doordat de groothandelsprijzen sinds de Russische inval in Oekraïne alle kanten opgaan, gebeurt dat ook met de consumentenprijzen. Hoewel de prijzen op de termijnmarkt voor gas dalen, zijn ze historisch gezien nog steeds heel hoog.

Ben Woldring desgevraagd tegen Nu.nl: "Sommige partijen rekenen nu meer dan 3 euro per kuub gas, dat is meer dan twee keer het prijsplafond, en dat is al dubbel zo hoog als we gewend waren. Vooral vooral 'de grote drie' rekenen forse tarieven. Er zijn echter ook leveranciers bij wie de prijzen wel 25 procent lager zijn."

Vergelijken loont, ondanks prijsplafond

De goedkoopste energieleverancier komt altijd als eerste uit de energievergelijker. Maar wie vandaag de goedkoopste is, hoeft dat morgen niet meer te zijn. Hoe komt dat? Energieleveranciers besteden veel geld aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Met scherpe actietarieven en hoge welkomstpremies proberen ze zo hoog mogelijk in ranking van goedkoopste energiepakketten te komen. Hoeveel de besparing is kan per dag verschillen vanwege de hevige concurrentie tussen energieleveranciers onderling. Vergelijken loont, ondanks de invoering van het prijsplafond. Tussen de verschillende energieleveranciers zitten nog altijd grote verschillen. Zeker nu sinds 18 januari Budget Energie als eerste energieleverancier met zijn tarieven onder het energieplafond zit.

Bent u al klant bij de goedkoopste energieleverancier?

Als uw huidige leverancier bij de goedkoopste energiepakketten staat, betekent het niet dat u op dit moment profiteert van de getoonde kortingen. Na afloop van het vaste contract bij uw huidige energieleverancier wordt het automatisch omgezet naar een contract met variabele tarieven. Dit zijn doorgaans hogere tarieven. De acties op Gaslicht.com worden door de energieleveranciers alleen aangeboden aan overstappers via Gaslicht.com. Daarom loont het elk jaar om te vergelijken en desgewenst over te stappen. Daarmee dwingt u energiebedrijven om te concurreren. Dat leidt tot betere dienstverlening en concurrerende prijzen.

Persoonlijke voorkeuren

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de prijs de belangrijkste reden is om over te stappen. Het is immers bekend dat u met overstappen veel geld kunt besparen. Let echter niet alleen op de tarieven als u overstapt, maar let vooral ook voor welke periode een bepaald tarief geldt. Vindt u naast de laagste prijs duurzame energie belangrijk of heeft u specifieke wensen? Geen probleem! Met de filters in onze energievergelijker vindt u een energiecontract dat precies bij u past.

Zo kunt u aangeven of u de voorkeur geeft aan groene stroom alleen uit Nederland, vaste of variabele tarieven en de looptijd van uw contract. Onze energievergelijker zet automatisch de goedkoopste energieleverancier bovenaan die voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren. Zo vindt u alsnog de goedkoopste energieleverancier, maar dan een die aansluit op uw specifieke wensen. Voor iedereen verschilt het immers wie de beste energieleverancier is. 

De goedkoopste energieleverancier voor u!

U weet nu dat er verschillende factoren zijn die meespelen om de goedkoopste energieleverancier van 2023 te kunnen aanwijzen. Het is geheel afhankelijk van uw verbruik en wensen. Gaslicht.com kan u helpen met het vinden van de goedkoopste energieleverancier. Vul simpelweg uw gegevens in onze energievergelijker. De energievergelijker toont u dan de goedkoopste energieleverancier voor uw situatie. Eenvoudiger kan niet! En uit de Energiemonitor 2022 van de ACM blijkt dat consumenten in grote mate tevreden zijn over de verwerking van hun overstap.

Hulp nodig?

Mocht u toch nog vragen hebben of er niet helemaal uitkomen wie de goedkoopste energieleverancier voor u is, dan kunt u altijd contact opnemen via 0342-411350. Of WhatsApp ons op 06 444 09 555. Onze energie-experts van de servicedesk zitten klaar om al uw vragen te beantwoorden. 

Geactualiseerd: maandag 23 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie