Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Minister maakt afbouw salderingsregeling bekend

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Minister Wiebes heeft op 30 maart details van de nieuwe salderingsregeling bekendgemaakt. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. Wat houdt dit precies in en zijn zonnepanelen op uw dak nog wel een goede investering?

Eind oktober 2019 werd bekend dat de salderingsregeling gaat veranderen. Nu heeft de minister in een Kamerbrief details bekend over het wetsvoorstel. 

Salderingspercentage daalt minder snel dan verwacht  

Met ingang van 2023 mag u nog maar een percentage van de stroom die u heeft teruggeleverd in mindering brengen op de stroom die u heeft verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan eerst verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot  0%.

Afbouw percentage 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031

 Indicatief (okt. 2019)

 100%   89%   78%  76%  56%   45%   34%  23%   11%  0%
 Definitief (mrt. 2020)  100%  91%  82%  73%  64%  55%  46%  37%  28%  0%

Het afbouwvoorstel heeft geen effect op de stroom die u zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarvoor betaalt u nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die u zelf niet nodig heeft en teruglevert aan het net.

Redelijke terugleververgoeding -> minimaal 80% van het leveringstarief 

Voor het deel van de stroom die u zelf heeft opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvangt u een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80% van het leveringstarief exclusief belastingen. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. Momenteel is de hoogte en de berekening van de 'redelijke vergoeding' niet in wetgeving geregeld. Er bestaan nu grote verschillen in terugleververgoedingen zoals in ons overzicht saldering en terugleververgoeding is te zien. Als u zelf stroom opwekt, dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond saldering en teruglevering voordat u een nieuw energiecontract afsluit. 

Terugverdientijd wijzigt

Huishoudens die nu al zonnepanelen hebben, zullen deze volgens het kabinet binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Voor consumenten die na 2021 panelen aanschaffen, kan de terugverdientijd oplopen tot 9 jaar.

Wat zeggen experts?

Vereniging Eigen Huis is positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimumterugleververgoeding komt. Ook Energie-Nederland steunt het voorstel, maar heeft grote bezwaren tegen de gekozen voorkeursvariant. Ze voorzien veel onrust bij zonnepaneelbezitters, omdat de regeling voor een complexe energienota zou zorgen. Naar hun mening wordt het controleren met de eigen meterstanden 'onnavolgbaar'.

zonnepanelen-kopen-milieucentraal.PNG
Klik op afbeelding voor vergroting

Een goede investering, ook na 2023

Milieu Centraal noemt zonnepanelen op je dak een goede investering. "En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd."

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 16 mei 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Gerben Hoeksma ()

Het is nogal wiedes, dat je over stroom, die in je eigen huisinstallatie loopt geen belasting betaalt. Deze stroom loopt niet door de elektriciteitsmeter en kan dus niet gemeten worden. Ik kan hier meteen aan toevoegen dat bij invulformulieren voor energieleverancierskeuze soms onterecht de vraag "opwek" ....kWh wordt gesteld. De totale opwek kan meestal wel in de inverter worden afgelezen, maar men bedoelt hiermee "teruglevering" en dat is "opwek - eigen verbruik van de opwek" Ook gaslicht.com gebruikt de onjuiste term: "opwek".

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.