Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Voorkom bijbetaling op jaarafrekening energie

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 4 minuten

Bijbetalen als de jaarafrekening van uw energieleverancier op de mat valt. Het schijnt jaarlijks een kwart van alle Nederlandse huishoudens te overkomen. Wat is de oorzaak en hoe kunt u deze financiële tegenvaller bij uw jaarafrekening voorkomen?

Maandelijks voorschot

Met een voorschotnota betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. De energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel energie u heeft gebruikt en hoeveel dat kost. U ontvangt dan een jaarafrekening. Uw energieleverancier kan vrij nauwkeurig de hoogte van uw voorschot bepalen. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar de hoeveelheid energie die u in de afgelopen jaren heeft verbruikt en de verwachting rondom de prijs van de energie.

Veranderingen in energieverbruik

In de loop van het jaar kan er echter van alles gebeuren waardoor uw jaarlijkse energieverbruik verandert.Dat kan ervoor zorgen dat het voorschot niet toereikend of juist te hoog is. Het is daarom verstandig dat u bij ingrijpende wijzigingen van uw energieverbruik de hoogte van het voorschot aanpast.

Wanneer is het zinvol het voorschot te wijzigen?

Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is uw voorschotbedrag te verhogen om financiële tegenvallers bij uw jaarafrekening te voorkomen.

Strenge winter en koud voorjaar
U verstookt tijdens de wintermaanden gemiddeld 75 procent van de energie die u jaarlijks verstookt. Bij een strenge winter stijgt dit percentage. Houdt de winter bovendien lang aan, zoals dit jaar, dan stijgt het percentage zelfs nog meer. U doet er dan verstandig aan uw voorschot te verhogen. U betaalt dan weliswaar in de zomermaanden wat meer, maar u voorkomt dat u daardoor later in één keer honderden euro's moet bijbetalen.

Meer elektrische apparaten
Ook wanneer u in een jaar veel extra elektrische apparaten aanschaft, kunt u uw voorschot beter laten verhogen. Hoewel airco’s, waterkokers en wasdrogers steeds energiezuiniger op de markt worden gebracht, verbruiken ze nog altijd veel energie. Denk ook aan grote energieslurpers als een tropisch aquarium, elektrische boiler of een sauna.  

Gezinsuitbreiding
Gezinsuitbreiding is een andere oorzaak van veelal hogere energiekosten. Vaak zorgt de komst van een kind voor een verhoging van het energieverbruik. 

Verhuizing naar slecht geïsoleerde woning
Verhuisd naar een oude woning? Houd er dan rekening mee dat deze niet altijd energiezuinig zijn. Oude woningen kunnen tochtig zijn en warmte verliezen via ramen, muren, het dak en de vloer. Een slecht geïsoleerd huis slurpt energie. Verhoog ook in dat geval uw voorschotbedrag om een fikse navordering van uw energieleverancierte voorkomen.

Hoe kunt u uw voorschot wijzigen?

Dat is afhankelijk van de aanbieder. Bij sommige energieleveranciers kunt u het zelf online aanpassen. Bij anderen kunt u het voorschotbedrag op verzoek (telefonisch of per mail/brief) laten verhogen of verlagen. Sommige leveranciers stellen limieten aan het verhogen of verlagen van het voorschot energie, waardoor u minder vrij bent om het zelf aan te passen. Verder verschilt ook de frequentie van het wijzigen per leverancier. Bij de één mag het voorschot eenmaal per maand worden gewijzigd, terwijl het bij anderen eenmaal per jaar kan. Op Gaslicht.com kunt u de mogelijkheden per leverancier terugvinden onder pakketdetails. Zie onderstaand voorbeeld.


Meten is weten

Door online uw meterstanden bij te houden, krijgt u een goed inzicht in uw energieverbruik. Bij sommige leveranciers kunt u de meterstanden online bijhouden. Ook Gaslicht.com biedt die mogelijkheid met behulp van de Online Meterkaart. Door uw verbruik goed bij te houden, kunt u zelf besparingsacties uitvoeren en merkt u ook direct wanneer uw verbruik toeneemt. Heeft u al een slimme meter, dan krijgt u om de twee maanden een verbruiks- en kostenoverzicht. Meten is weten!

U betaalt wat u verbruikt

Bedenk wel dat u uiteindelijk gewoon de energie betaalt die u gebruikt. Ook al betaalt u een te hoog voorschotbedrag. Want alles wat u te veel betaalt, krijgt u aan het eind van het jaar weer terug. Als u uw voorschot iets hoger inschat, uw meterstanden goed bijhoudt en op tijd ingrijpt bij veranderingen in uw energieverbruik, voorkomt u in ieder geval onaangename verrassingen op uw jaarafrekening.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: I daalder ()

Nuon berekende een maandbedrag,de voorschotbetaling.Veel te laag dus!Systematische verleiding met en laag voorschotbedrag maar als de jaarafrekening komt weet je je werkelijke energiekosten

Geplaatst door: Paul ()

Ben vorig jaar overgestapt naar collectieve deelname via de Consumentenbond naar Energie Direct. Ook ik moest fors bijbetalen. Niet alleen dor de strenge winter en het hogere gasverbruik, maar ook omdat men automatisch de nachtstroomtarieven heeft gehanteerd! Zonder te vragen of ik dat wel wilde. Het feit dat er twee meters zijn (uit een grijs verleden of de vorige bewoner), wil nog niet zeggen dat er automatisch de bijbehorende hoge tarieven voor dagstroom gewenst zijn! Daar m,ag wel eens naar gekeken worden. Viel niet meer te herstellen want 'stond in het contract'….

Opmerking van de redactie op 25-09-2013
Leveranciers nemen automatisch de gegevens over zoals deze bij de netbeheerder bekend zijn. Als u een dubbele meter heeft dan wordt dit automatisch overgenomen en zal de leverancier u inderdaad op dubbel tarief zetten. U dient dus zelf bij de leverancier aan te geven (op het moment dat u het contract aangaat) dat u liever het enkel tarief ontvangt.
Geplaatst door: Woudenbergj ()

Op de on line meterstanden staan rode en groene getallen. Ik neem aan dat groen een teken van zuinigheid inhoud?

Opmerking van de redactie op 25-09-2013
Dat klopt inderdaad. De groene standen geven aan dat u minder heeft verbruikt dan uw gemiddeld verbruik.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.