Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Voorschotbedrag energieleverancier

Met een termijnbedrag of voorschotbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. De energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel energie u heeft gebruikt en hoeveel dat kost. U ontvangt dan een jaarafrekening. Van deze rekening betaalt u vooraf iedere maand een deel: het termijnbedrag. De hoogte van de voorschotnota (of voorschotrekening) noemen we voorschotbedrag. In 2015 is de term voorschotnota gewijzigd in termijnbedrag.

Wanneer berekent uw energieleverancier uw termijnbedrag?

Als u klant wordt, verhuist, en na elke jaarafrekening berekent uw energieleverancier uw termijnbedrag. Ze berekenen hoeveel energie u komend jaar waarschijnlijk nodig gaat hebben en wat dit gaat kosten. Dit totaalbedrag wordt verdeeld over 12 termijnen en zo ontstaat uw termijnbedrag. U betaalt dus een voorschot. Hierdoor betaalt u zomer en winter hetzelfde vaste termijnbedrag. 

Waaruit bestaat het termijnbedrag?

Het termijnbedrag is opgebouwd uit verschillende elementen: 
◦ Verbruik elektriciteit (leveringstarief, belastingen en btw)
◦ Verbruik gas (leveringstarief, belastingen en btw)
◦ Netbeheerkosten gas en/of elektriciteit
◦ Vaste leveringskosten gas en/of elektriciteit (vastrecht)
◦ Vermindering energiebelasting (heffingskorting)

Een eventuele welkomstpremie wordt niet meegenomen in de berekening van het termijnbedrag, maar wordt doorgaans verrekend op uw eerste jaarafrekening. 

opbouw-termijnbedrag-gaslicht-2020.png

Termijnbedrag vooraf of achteraf betalen?

Het termijnbedrag wordt door de meeste energieleveranciers maandelijks geïncasseerd. Het incassomoment van het termijnbedrag kan aan het begin of eind van de betreffende maand van levering liggen. Bijvoorbeeld: op de 27e van de maand incasseert Engie het termijnbedrag voor de maand maart. U betaalt dus niet vooraf maar aan het eind van de maand. 

Er zijn echter ook leveranciers die vooraf incasseren. Wij adviseren de contractvoorwaarden goed door te lezen op dit punt! Wanneer u overstapt naar een leverancier die vooraf incasseert, kan het dus voorkomen dat u in de eerste maand dubbel betaalt. Uiteraard wordt dit naderhand verrekend.


 

overzicht-incassomomenten-gaslicht-1-0.png

Hoe wordt uw termijnbedrag berekend?

Er zijn verschillende manieren waarop energieleveranciers een termijnbedrag berekenen:

a. Op basis van uw ingevulde verbruik

De meeste leveranciers nemen het verbruik over dat u in de energievergelijker invult en baseren daar uw termijnbedrag op.

b. Op basis van uw eerdere verbruik

Andere leveranciers kijken naar het historisch verbruik van de woning van de laatste drie tot vijf jaar. Dit ontvangen ze van uw netbeheerder. Op basis van dat jaarverbruik bepalen zij uw termijnbedrag. Bent u nieuw in de woning dan gebruikt de leverancier het verbruik van de vorige bewoners.

c. Schatting

In een nieuwbouwwoning is natuurlijk geen historisch verbruik op het adres. De netbeheerder geeft dan de capaciteit van de meter door en het geschatte jaarverbruik. Dat heeft hij mede bepaald aan de hand van de grootte van de woning, de ligging en de mate van isolatie. Aan de hand van al die gegevens berekent de leverancier het termijn- of voorschotbedrag.

Ook het weer is van invloed op uw energieverbruik. Energieleveranciers gebruiken hiervoor een rekenmodel op basis van graaddagen. Daarnaast wordt gekeken naar ontwikkelingen op de energiemarkt. Elk jaar, in januari en in juli kunnen de variabele leveringstarieven wijzigen. Soms is het nodig uw termijnbedrag hierop aan te passen. Heeft u een energiecontract met een vaste prijs dan geldt dit natuurlijk niet. Ook netbeheerders en overheid  kunnen hun tarieven wijzigen. Dat gebeurt 1x per jaar op 1 januari. Daardoor kan uw termijnbedrag ook omhoog gaan. 

Net verhuisd naar een nieuwe woning?

Als u net een nieuwe woning hebt, is het lastig om uw verbruik en dus termijnbedrag van tevoren te bepalen. Daarom raden wij aan om na een aantal maanden te kijken wat uw verbruik is geweest en of het termijnbedrag dat u betaalt aansluit bij dit verbruik. Dan kunt u tijdig uw termijnbedrag aanpassen, zodat u aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

 Termijnbedrag aanpassen 

Uw energieleverancier probeert de hoogte van het termijnbedrag zo goed mogelijk in te schatten. Hij probeert ervoor te zorgen dat u bij de jaarafrekening zo min mogelijk hoeft bij te betalen. Soms stijgen de prijzen van energie sneller dan de energieleverancier gedacht had. Dan kan hij het termijnbedrag tussendoor verhogen. U gaat dan per maand meer betalen. Dit is met name in 2019 gebeurd, vanwege de forse stijging van de energiebelasting.

Oneens met verhoging termijnbedrag (voorschotnota)?

Vraag uw energieleverancier dan om het maandelijkse termijnbedrag weer te verlagen naar het oude bedrag. Bedenk wel dat u uiteindelijk gewoon de energie betaalt die u gebruikt. Dus als het termijnbedrag te laag is, dan moet u bij de jaarafrekening meer bijbetalen. Bij een te hoog termijnbedrag krijgt u later geld terug.

In welke gevallen termijnbedrag aanpassen?

Alleen als u duidelijk minder of meer energie gaat gebruiken, is het zinvol om uw termijnbedrag te (laten) veranderen. Verhoog uw termijn- of voorschotbedrag in de volgende situaties om financiële tegenvallers bij uw jaarafrekening te voorkomen:

1. Strenge winter

Tijdens de wintermaanden verstookt u gemiddeld 75 procent van de energie die u jaarlijks verbruikt. Bij een strenge winter stijgt dit percentage, ook als er een koud voorjaar volgt. U doet er dan verstandig aan uw termijnbedrag te verhogen. U betaalt dan weliswaar tijdens de zomermaanden wat extra, maar u voorkomt dat u de rekening een paar maanden later in één keer gepresenteerd krijgt.

2. Verhuizen naar slechter geïsoleerd huis

Houd er bij dit soort huizen rekening mee dat deze niet altijd energiezuinig zijn. Oude woningen kunnen tochten en warmte verliezen via ramen, muren, het dak en de vloer. Een slecht geïsoleerd huis slurpt energie. Verhoog uw voorschotnota, isoleer uw huis grondig en verlaag uw termijnbedrag daarna pas weer.

3. Gezinsuitbreiding

Bij de geboorte van een kind gaat u meer energie verbruiken. Dat komt vooral door intensiever gebruik van uw wasmachine.

4. Extra apparaten

Hoewel apparaten als airco’s, waterkokers, tv’s en wasdrogers steeds energiezuiniger op de markt worden gebracht, verbruiken ze nog altijd veel energie. Koopt u in een jaar veel extra apparaten? Dan kan een verhoging van uw termijnbedrag verstandig zijn.

5. Zonnepanelen

Als u zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, kunt u uw termijnbedrag verlagen. Gemiddeld wekt een paneel 240 kWh stroom per jaar op. Die stroom hoeft u niet meer in te kopen. Bovendien bespaart u ook op de belastingen die bovenop de kale stroomprijs komen. Uw energieleverancier registreert wel dat u teruglevert, maar past uw termijnbedrag niet automatisch aan. Dat moet u dus zelf even doen. Bedenk wel dat u uiteindelijk gewoon de energie betaalt die u gebruikt. Ook al betaalt u een te hoog termijnbedrag. Want alles wat u te veel betaalt, krijgt u aan het eind van het jaar weer terug.

Hoe kan ik het termijnbedrag wijzigen?

Dat is afhankelijk van de aanbieder. Bij sommige energieleveranciers kunt u het onder bepaalde voorwaarden zelf online aanpassen. Bij anderen kunt u het termijnbedrag op verzoek (telefonisch of per mail/brief) laten verhogen of verlagen. Sommige leveranciers stellen limieten aan het verhogen of verlagen van het termijnbedrag, waardoor u minder vrij bent om het zelf aan te passen. Verder verschilt ook de frequentie van het wijzigen per leverancier. Bij de één mag het termijnbedrag eenmaal per maand worden gewijzigd, terwijl het bij anderen eenmaal per jaar kan.

Een hoger termijnbedrag is meestal geen probleem. Wilt u een lager termijnbedrag gaan betalen? Misschien wil uw energieleverancier dat niet. Hieronder leest u wat u dan kunt doen.

Als uw energieleverancier uw voorschotnota niet wil verlagen, dan kunt u 'een bezwaar indienen'. Kijk in de Algemene Voorwaarden van de energieleverancier. Hierin staat hoe u een bezwaar kunt indienen. En hoe snel u dat moet doen.

In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: u stuurt een brief aan uw energieleverancier. In de brief staan de volgende dingen:

  • Waarom u het niet eens bent met de beslissing van het energieleverancier. U schrijft dus waarom u vindt dat u wél minder energie gebruikt. En dus een lager termijnbedrag mag betalen.
  • Wanneer u een reactie van het energieleverancier wilt. Bijvoorbeeld binnen vier weken.

Verstuur uw brief per aangetekende post, dan heeft u een bewijs dat u de brief gestuurd heeft. De energieleverancier zal binnen vier weken op uw bezwaar reageren. Het bedrijf beslist dan nog een keer hoe hoog het termijn- of voorschotbedrag zal worden.

De geschillencommissie

Heeft u bezwaar gemaakt? En bent u het niet eens met de beslissing die het energieleverancier daarna heeft genomen? Dan kunt u naar de geschillencommissie gaan. Dit is een groep mensen die bij een meningsverschil beslist wie er gelijk heeft. De meeste energiebedrijven horen bij de Geschillencommissie Energie en Water. Kijk in de detailinformatie op Gaslicht.com of uw energieleverancier daar ook bij hoort. Het werk van een geschillencommissie is niet gratis. U betaalt klachtengeld. Op de website van de geschillencommissie leest u hoeveel dat is. U kunt er ook lezen wanneer de geschillencommissie u kan helpen. En hoe u uw meningsverschil kunt aanmelden. Dat kan via de website van de geschillencommissie, maar ook per post. Op de website van ConsuWijzer staan voorbeeldbrieven.

Naar de rechter

U kunt er ook altijd voor kiezen om naar de rechtbank te gaan met uw meningsverschil. Het nadeel is dat dat lang duurt en veel geld kost.

Wat doet de ACM?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een organisatie die controleert of de energiebedrijven zich aan de wet houden. Maar de ACM kan niets doen bij een meningsverschil tussen u en een energieleverancier.

Geactualiseerd: 26-08-2020

Navigatie