Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Hoe werken zonnepanelen: kunt u zonnepanelen stroom direct gebruiken?

Steeds meer mensen wekken zelf elektriciteit op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Als uw dak groot genoeg is, kunt u net zoveel stroom opwekken als u verbruikt, of zelfs meer. Stroom die u niet zelf gebruikt, kunt u terugleveren aan het net. Hoe werkt dat eigenlijk en levert het nog wat op?

Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen stroom direct gebruiken

Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen. Maar wat als de zon volop schijnt, terwijl u niet thuis bent? Dan is de kans groot dat u stroom opwekt die u niet verbruikt. Uw elektriciteit wordt dan automatisch 'ingevoed' op het openbare net. Dit heet teruglevering. Het wordt dan via het net naar anderen gebracht, die op dat moment wel stroom nodig hebben. Maar als de zon niet schijnt, heeft u ook stroom nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze elektriciteit krijgt u van uw energieleverancier. De door u teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit mag u op jaarbasis tegen elkaar wegstrepen. Dat noemen we salderen. U betaalt dus alleen uw netto verbruik per jaar.

Redelijke terugleververgoeding

Blijkt na deze verrekening dat u meer elektriciteit heeft teruggeleverd dan verbruikt (overschot aan teruglevering) dan ontvangt u voor de extra teruggeleverde elektriciteit een 'redelijke' terugleververgoeding van uw energieleverancier. U vindt hier een overzicht van de vergoedingen per energieleverancier.

Geschikte meter nodig

Wilt u stroom terugleveren, dan heeft u een meter nodig die registreert hoeveel stroom u verbruikt én levert. Een slimme meter maakt niet inzichtelijk wat zonnepanelen opbrengen, maar wel hoeveel stroom er teruggeleverd wordt aan het net. Uw netbeheerder kan u vertellen of uw meter geschikt is. Uw netbeheerder registreert naast uw verbruik ook uw levering en stuurt de meterstanden door naar uw energieleverancier.

Niet alle meters registreren de teruggeleverde elektriciteit apart. De meter kan bijvoorbeeld ook ‘achteruitlopen’ als u teruglevert aan het net. Uw jaarlijkse meterstand is dan meteen uw netto verbruik.

Watt? Wattpiek!

Bij zonnepanelen hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die erop valt. Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling zou kunnen worden opgewekt. Een gangbaar paneel heeft nu een vermogen van 400 Wattpiek. Maar u kunt ook zonnepanelen kopen met meer of minder vermogen.. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom. 

Bronnen

De volgende bronnen zijn gebruikt bij het samenstellen van deze pagina:
Milieu Centraal
Geactualiseerd: vrijdag 10 maart 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.