Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

17 energiebespaartips voor de winter

23 reacties Leestijd: 3 minuten

bespaartips-herfst-winter-blog.pngAlle energie die je niet verbruikt? Die hoef je ook niet af te rekenen. De energieprijzen zijn momenteel hoog en de meteorologische winter is begonnen. Een mooi moment om te kijken hoe je energie kunt besparen. 

Sommige energietips zijn vandaag nog uit te voeren en kosten geen geld. Zo bespaar je direct. Mis je nog goede bespaartips in ons overzicht? We horen het graag in de reacties. 

Erg makkelijk, kost geen geld 

TIP 1: Zet de verwarming een of twee graden lager. Je lichaam went na verloop van tijd vanzelf aan een lagere binnentemperatuur. Door ‘s avonds een trui aan te trekken of een dekentje op de bank te gebruiken, hoeft de thermostaat niet of pas later op de avond omhoog. 

TIP 2: Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al omlaag. De ruimte waar je zit blijft nog wel even warm. 

TIP 3: Doe tussendeuren in huis dicht. Zo voorkom je dat er dure warmte naar boven lekt. 

TIP 4: Probeer korter te douchen (gebruik daarbij bijvoorbeeld een klokje of wekker) of zet de temperatuur van de douche een of twee graden lager. 

TIP 5: Stook alleen in ruimtes die je gebruikt.

TIP 6: Haal stekkers van apparaten die je maar af en toe gebruikt uit het stopcontact. Zo verbruiken ze geen energie als ze stand-by staan.  

TIP 7: Verplaats meubels als ze voor een radiator staan. Zo kan de warmte optimaal de ruimte in stromen. 

TIP 8: Open overdag gordijnen of binnenzonwering om de warmte van de zon zoveel mogelijk het huis in te laten. Sluit ‘s avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. 

Goed te doen, beperkte investering 

TIP 9: Dicht kieren onder deuren, bijvoorbeeld met isolatiestrips. Zo lekt er geen warmte weg en hoef je minder energie te stoken. 

TIP 10: Vervang gewone lampen in huis door energiezuinige ledverlichting. 

TIP 11: Gebruik een kruik of elektrische deken om op te warmen in bed. Dit is voordeliger dan het verwarmen van je volledige slaapkamer. 

TIP 12: Plaats radiatorfolie achter je verwarming. Het folie weerkaatst de warmte en zorgt er zo voor dat er minder warmte door de buitenmuur weglekt. 

TIP 13: Isoleer leidingen met buisisolatie. Hierdoor gaat er minder warmte verloren voor het hete water aankomt bij de radiator in de ruimte die je wilt verwarmen. 

TIP 14: Gebruik stand-by killers. Het verbruik van apparaten die stand-by staan kan oplopen tot 100 euro per jaar. Met stand-by killers dring je dit verbruik terug. Een stand-by killer schakelt de netspanning automatisch uit als een apparaat 5 tot 10 minuten stand-by staat.

Even sparen of plannen, groot effect 

TIP 15: Vervang oude apparaten, zoals koelkasten of vriezers. Het verbruik van een moderne koelvriescombinatie ligt zo’n 50 euro lager dan van een apparaat dat al vijftien jaar oud is. 

TIP 16: Schaf een slimme thermostaat aan en programmeer je dag- en leefritme in. Zo verwarm je de woning niet per ongeluk op momenten dat je toch niet thuis bent. Let op: als je de verwarming al een uur voordat je uit je werk of bed komt laat aangaan, kan je energierekening juist oplopen. Denk er ook aan om de standaardplanning aan te passen wanneer je er niet bent. 

TIP 17: Isoleer de gevel, spouwmuur, het dak en/of de vloer van je woning. Ook met hoogrendementsglas houdt je veel warmte binnen. Je ontvangt een Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) als je twee of meer van deze maatregelen neemt. 

Energie besparen levert nu nog meer op 

In de afgelopen maanden zijn de energieprijzen sterk gestegen. De energie die je bespaart levert jou dus nu nog meer op. Over elke kuub gas of kWh stroom die je verbruikt, betaal je bovendien belastingen. Als je minder verbruikt, betaal je dus ook minder belasting. Wil je meer weten over energiebesparing? Bekijk dan het uitgebreide online bespaardossier van Gaslicht.com. 

17 energiebespaartips voor de winter
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 22 mei 2023

Reacties (23)

Geplaatst door: Pieter Katuin ()

Mijn ervaring is dat een nieuwe HR ketel niet veel zuiniger is als een oude HR ketel zonder boiler natuurlijk, ik hou al jaren de meterstanden bij dus al is je ketel al wat ouder maar nog goed functioneert gewoon laten zitten totdat het echt moet.

Geplaatst door: Cor ()

Heb heel veel van wat er hier getipt wordt. Twee aanvullingen: stralingswarmte door overdag stelselmatig temperatuur kort te verhogen. Voelt bij lagere temperatuur als wanneer je van schaduw in de zon gaat. Als je veel de computer gebruikt? Zet deze in de woonkamer. Een desktop geeft best wel wat extra warmte.

Geplaatst door: R van Hierop ()

Ik ben van plan een open haard te gaan plaatsen. Op die mannier stook ik hout en verbruik nog nauwelijks gas. Oude weggooi pallets zijn er in overvloed. Tel uit je winst

Geplaatst door: Star Siewertsen ()

Mijn tip is, om in kleine ruimtes ,geen cv te gebruiken, maar een elektrisch kacheltje. Ik heb er afgelopen maanden 1 (met OLIE ,niet met water erin!) in de huiskamer s avonds een uurtje aangezet en het was voldoende om 18 m meter warm te houden(20 graden) Aangezien ik een 2 kamer appartement heb, ben ik zo erg goedkoop uit. Als het vriest, zet ik wel de CV aan; ik betaal maar 30 euro voor gas en nog minder voor elektra (greenchoice- windmolen-systeem) Nu moet ik erbij zeggen dat de huiskamer op het zuiden ligt, wat wel gunstig is en ik ik heb ook dikke gordijnen.

Geplaatst door: E.G. Dijkstra ()

Wanneer je folie achter paneelradiatoren monteerd met de alu zijde naar de radiator toe dan beïnvloed het terugstralen van de warmte de afgifte van de paneelradiatoren.
Voorbeeld. Een 1plaats radiator heeft een warmte afgifte van 1000 W , dan zal een 2plaats radiator geen 2000 W afgeven maar ca. 1650 W dit komt door het tetugstralen.
Dus folie heeft invloed op de warmteafgifte.

Geplaatst door: W. Schuitemaker ()

Ik heb een opmerking over TIP 10: "Vervang gewone lampen in huis door energiezuinige ledverlichting. " De besparing is kleiner dan veelal wordt gedacht. Iedere keer dat een lamp sneuvelt zal er trouwens normaliter al een ledlamp worden gekocht.

Er staat in de tip de lampen IN huis te vervangen. Hoewel het meestal gaat om 1 of 2 buitenlampen, vaak 1 voor en 1 achter en deze ook nog vaak op beweging reageren leveren UITSLUITEND BUITENLAMPEN 100% besparing als er een energiebesparende lamp wordt opgehangen.
In huis, in ruimten waar de thermostaat hangt die de cv stuurt is de besparing minder. Een ouderwetse gloeilamp, ook halogeen lampen, vragen meer energie om te branden maar produceren daarbij veel warmte. De energiebesparing van energiezuinige lampen wordt in het stookseizoen deels teniet gedaan doordat de thermostaat in de kamer de gas-cv bij koelere led verlichting iets langer zal laten werken. Het verschil is niet zo groot maar wel aanwezig. NB: elekticiteitsverbruik daalt maar gasverbruik stijgt. De warmtebehoefte in het huis verandert niet.

Geplaatst door: Jan Medema ()

Ik zal de nieuwsbrieven cancelen

Geplaatst door: Jan Medema ()

Mijn tip is verwijderd. Bizar! Toedeledokie

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste meneer Medema,

Bedankt voor uw reactie. Er ging even wat mis in ons systeem waardoor uw eerste reactie offline stond. Uw reactie staat er inmiddels weer samen met uw tip!

Onze excuses voor het ongemak!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Vincent ()

Er ontbreekt een héél belangrijke: WATERZIJDIG INREGELEN van de c.v.-installatie.

Google daar maar eens op, of zoek filmpjes op YouTube.

Wie een heel klein beetje handig is kan het zelf, meestal in een dagdeel.

Geplaatst door: hanstarren@upcmail.nl ()

overweeg aanschaf rolluiken voor heel je huis. Vergt redelijke investering maar met dubbel voordeel als resultaat: in de zomer blijft je huis koel; in de winter scheelt het warmteverlies.

Geplaatst door: priscilla out ()

ik heb een vraag over tip 8.
Sluit in de avond de gordijnen om de warmte binnen te houden. Als ik mijn overgordijnen sluit dan hangen ze voor de radiator word mijn huis dan nog wel verwarmt?

Heeft iemand ervaring met ventilatoren voor onder je radiator die de warme de ruimte in blazen?
Hierdoor zouden de ruimtes sneller verwarmen en dus sneller profijt.

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste mevrouw Out,

Bedankt voor uw reactie. Dat is inderdaad een goede vraag! Door de gordijnen dicht te doen, houdt u kou achter de gordijnen in de avond. Als er gordijnen voor de radiatoren hangen, zou dit wel wat warmte tegen kunnen houden.

Een ventilator plaatsen onder de verwarming, is wellicht niet een gek idee. Zoals u zegt komt de warmte snellen door de ruimtes heen. Of dit echt een besparing oplevert, is wel de vraag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marielle ()

Ik mis wel de informatie over vloerverwarming. Deze kun je beter constant op dezelfde temperatuur houden. Het kost veel meer gas en energie als je de temperatuur steeds aanpast

Geplaatst door: Rianne ()

Je was buiten drogen. Ook in de winter wil dat prima! Een beetje buienradar in de gaten houden en je was is heel vaak droog!

Geplaatst door: Jan Medema ()

Zet 'm op 60 https://zetmop60.nl/ Een initiatief van Urgenda. Waarin je ook wegwijs wordt gemaakt, hoe dit te doen! Merk en type CV ketel

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

Hoe lager, hoe minder gasverbruik. Zelf heb ik de CV op 50 graden ingesteld. Met hetzelfde comfort. Dit is voor een ieder persoonlijk afhankelijk van het soort CV ketel. Het loont de moeite om dit uit te proberen. Desnoods schakel je weer terug naar 60 graden

Geplaatst door: Hans van der Bilt ()

Niet zozeer een winter bespaartip maar wel eentje die continue geld oplevert, namelijk zonnepanelen. Ik kocht in maart 2015 10 panelen (2600 KwH ). Prijs toen €3500 netto. De prijzen zijn in de loop der tijd gedaald, en de rendementen van de panelen verbeterd. Om een lang verhaal kort te maken, de terugverdiend tijd was "maar" 5 jaar en 3 maanden. Daarna is het gewoonweg pure winst. Jaarlijks is mijn elektra verbruik ongeveer gelijk aan de opbrengst. Soms wek ik meer op, en krijg ik geld terug! De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. De omvormer gaat ongeveer 10 jaar mee.
De panelen tegenwoordig gaan ruim 25-30 jaar mee. Al met al een aanrader, en ook goed voor het milieu (minder CO2 uitstoot).

Geplaatst door: Josephine Wieringa ()

oudere apparaten, zoals koelkasten en vriezers, vervangen levert per jaar een besparing op van ca. EUR 50,==, maar je moet dan wel in 1 keer een flink bedrag uitgeven (zeker een inbouwkoelkast is flink aan de prijs) en dan duurt het jaren, voordat je dat hebt terug verdiend!
Geen goede tip dus. Je kunt beter wachten, totdat het oude apparaat stuk gaat en vervangen echt nodig is.

Geplaatst door: jan nijmeijer ()

Neem vloerverwarming hart op hart 10cm diepte slangen 2a3cm

Geplaatst door: jan nijmeijer ()

CV ketel niet op 60/65 graden maar op 50 GRADEN!!

als je een oude ketel hebt? Denk dan eens aan hybride warmtepomp

Geplaatst door: Alwin Boes ()

Ook handig is, om wanneer je een moderne airco hebt en dat hebben veel mensen tegenwoordig, deze te gebruiken als warmtebron in de kamer. Lucht lucht warmtepomp. Scheelt mij zo'n 100 kuub gas per maand in deze winterperiode. Stroom is vele malen goedkoper

Geplaatst door: Drent H ()

Stel je cv ketel op 60 / 65 graden retour warmte in. Standaard staat die op 80 / 85 graden.

Zet de comfort stand uit op de cv.
Voordeel: minder gas verbruik gedurende de hele dag en nacht.
Nadeel : langer wachten op warm water en meer waterverbruik.

Geplaatst door: Kees van Seters ()

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar toch goed om de punten nog even na te gaan en waar nodig de tip uit te voeren.

Geplaatst door: Rien janssen ()

Als je cv ketel meer dan 20 jaar oud is overweeg dan een nieuwe aan te schaffen ook al is die nog niet versleten of kapot nieuwere types gaan veel beter om met de energie bij mij daalde het gasverbruik van 2500 kuub naar 1200 hoofdoorzaak geen boiler die constant op temperatuur blijft nu hebben we een soort geiser in de cv ketel die Heeft wel iets meer water verbruikt voor het water echt warm is maar dat weegt niet op tegen het gasverbruik

Geplaatst door: Bonninga H. ()

Goede en voordelige en betaalbare tips. Ga zo door.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.