Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Isolatie: soorten isolatie en subsidies

Is uw huis al goed geïsoleerd? Grote kans dat er nog genoeg te verbeteren is, want twee op de drie huishoudens in Nederland kunnen flink op de energierekening besparen door hun woning goed te isoleren. Met een goed geïsoleerd huis kan de energienota honderden en soms wel duizenden euro’s per jaar omlaag. Hoe isoleert u uw huis, wat is goede isolatie en wat kost het? Lees alles over het isoleren van uw woning en maak een begin met energiezuinig wonen.

Ga snel naar:

Isolatie

Uw huis isoleren: de voordelen 

Om kort te gaan: een huis dat niet goed is geïsoleerd, lekt warmte. U kunt de verwarming nog zo hoog zetten, maar door het enkel of dubbel glas van de woning en de niet of slecht geïsoleerde muren, vloeren en het dak bent u de warmte ook zo weer kwijt. Wilt u een warm en behaaglijk huis, maar geen torenhoge energierekening? Uw huis beter isoleren is de eerste stap naar een milieuvriendelijker huis en een lagere energienota. Volgens berekeningen van Milieu Centraal bedraagt de jaarlijkse besparing in 2023 door het verbeteren van de isolatie van uw hoekwoning €1600. Dat maakt isolatie echt de moeite waard. Ook mooi meegenomen: isoleert u uw huis, dan stijgt uw woningwaarde.

Is mijn huis al geïsoleerd? 

Of uw huis al is geïsoleerd, hangt af van het bouwjaar en of er in de tussentijd door eerdere bewoners misschien al het een en ander is aangepakt. Ga er over het algemeen vanuit dat huizen gebouwd voor 1975 niet of nauwelijks zijn geïsoleerd. Huizen gebouwd tot halverwege de jaren 80 hebben matige spouwmuur- en dakisolatie en alleen dubbelglas (geen HR+++) op de begane grond. Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot 2000 hebben redelijke isolatie van dak, gevel en vloer.

Woningen die vanaf 2000 zijn gebouwd, hoeft u niet extra te laten isoleren, behalve als u uw huis energieneutraal wilt maken.

Soorten isolatie 

Bij (thermische) isolatie van uw huis moet u vooral kijken naar waar de warmte ‘wegglipt’ uit uw huis, dus via het dak, de muren, vloer en ramen. Dat zijn dan ook de plekken waar na isolatie de meeste winst te behalen valt.

Dak isoleren

Door uw dak te isoleren kunt u jaarlijks honderden euro’s op de energierekening besparen.  De meeste warmte verliest u namelijk via het dak. Door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder bespaart u elk jaar 800 m3 gas. Bij een gasprijs van € 1,20 per kuub betekent dit een besparing van € 960 (gasprijs lange termijn, peildatum oktober 2023). Zowel bij een schuin als een plat dak kunt u het beste de binnenkant isoleren, bijvoorbeeld door isolatieplaten of -rollen tegen het dak te plaatsen. Dakisolatie is vervolgens netjes weg te werken.

dakisolatie

Vloer isoleren

U zou het misschien niet denken, maar uw (betonnen) vloer isoleren is een echte winstpakker. De winst van vloerisolatie en kruipruimte isolatie kunt u vergelijken met een rente van 7 procent op uw spaarrekening. Er lekt na vloerisolatie minder warmte weg, dus u hebt (letterlijk) meteen warme voeten. Het isoleren van de onderkant van de vloer op de begane grond is het meest efficiënt. Voor vloerisolatie worden veelal isolatieplaten gebruikt of de vloer wordt aan de onderkant ingespoten met isolatieschuim. Bij houten vloeren worden isolatieplaten aangebracht tussen de vloerbalken. Lukt het niet om aan de onderkant van de vloer te isoleren, dan is het isoleren van de bovenkant een optie of het vervangen van de bestaande vloer door een isolerende vloer.

vloerisolatie

Spouwmuren isoleren

De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Als deze niet is geïsoleerd, lekt er een hoop warmte weg. Spouwmuurisolatie levert een enorme energiebesparing op. Het is een van de snelste en goedkoopste manieren om uw huis te isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Geen spouwmuur, maar wel uw muren isoleren? Dan is er sprake van gevelisolatie. Dit is het gemakkelijkst door een isolerende voorzetwand tegen de binnenkant van de bestaande muren te plaatsen. Er zijn zelfs kant-en-klare systemen te koop van panelen met isolatie- en plaatmateriaal.

isolatie van spouwmuren

HR++ glas 

Het vervangen van enkel of dubbel glas is een flinke investering, maar kan uw energierekening ook met honderden euro’s per jaar naar beneden brengen. Tegenwoordig wordt veel enkele en dubbele beglazing vervangen door HR++ glas of zelfs triple glas (HR+++). HR++ glas is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de ramen, waardoor het een hoge isolatiewaarde heeft. Triple glas bestaat zelfs uit drie glasplaten met coating en een isolerend gas. Wilt u enkel glas of dubbelglas vervangen door HR++ glas of zelfs triple glas? Overleg dan met een gecertificeerde glaszetter. De kans bestaat namelijk dat HR++ glas niet in uw bestaande kozijnen past, dus zoek eerst uit of uw kozijnen het nieuwe glas kunnen dragen of dat u ook moet investeren in nieuwe kozijnen. Wilt u weten wat voor soort glas u heeft? Bekijk het filmpje van Glaspunt op Youtube.

dubbel-glas-hr-plus-plus

Extra tip: kieren dicht en ventileren 

Uw woning isoleren? Dan stopt u natuurlijk de meeste naden en kieren dicht. Dat is fijn, want zo ontsnapt er ook geen warmte. Maar er is ook geen natuurlijke ventilatie meer, waardoor er vocht in huis kan komen. Na het isoleren van uw woning, moet u deze actief ventileren. Alleen een raampje openzetten is niet genoeg. Zorg bijvoorbeeld voor ventilatieroosters in uw nieuwe beglazing, als u HR++ glas of triple glas plaatst, of kies voor een ventilatie-unit in één van de buitenmuren.

Isolatie: kosten 

Uw huis isoleren is een flinke investering. U bent meestal in één keer duizenden euro’s kwijt. Maar een goed geïsoleerd huis levert u jaarlijks ook weer honderden tot duizenden euro’s op, in de vorm van een veel lagere energierekening. Om de kosten wat te drukken, zou u sommige isolatieklussen zelf kunnen uitvoeren. Zo is het isoleren van een schuin dak meestal goed zelf te doen. Toch is het aan te raden om voor woningisolatie een vakman in te schakelen. Deze klaart de klus meestal sneller en zonder al te veel rommel.

Subsidie isolatie 

Voor het isoleren van uw woning kunt u subsidie krijgen. Als u de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvraagt, krijgt u sinds 1 januari 2022 ongeveer 30% van uw investering vergoed. De isolatie subsidie geldt voor dakisolatie, gevelisolatie, plaatsen van HR++ glas of triple glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, bodemisolatie en het plaatsen van isolerende deuren.

Om de subsidie te krijgen moet u binnen een jaar 2 isolatiemaatregelen nemen, of  één isolatiemaatregel combineren met een andere energiebesparende maatregel, zoals het plaatsen van zonneboilers of een hybride warmtepomp. Daarnaast is het de bedoeling dat u een minimaal aantal vierkante meters isoleert. U vraagt de isolatie subsidie aan op de website van RVO.nl. Ook in 2024 kunt u gebruikmaken van deze subsidie om uw woning te verduurzamen. Er is in 2024 600 miljoen euro beschikbaar. Naast goed isoleren loont energie vergelijken ook altijd. 


Geactualiseerd: woensdag 18 oktober 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.