De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energie besparen? Bekijk onze handige tips

Gas, licht en warmte zijn een eerste levensbehoefte. Dat wil zeggen dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. De energiekosten kunnen helaas wel erg oplopen. Uiteraard is dit afhankelijk van uw energieverbruik en energiecontract. In 2021 betaalt een gemiddeld huishouden ongeveer € 2010 per jaar voor energie. Wie overstapt via de Gaslicht.com energievergelijker bespaart gemiddeld ruim 150 euro op jaarbasis. Met onderstaande bespaartips kan uw energierekening nog meer omlaag! Hierdoor bespaart u niet alleen honderden euro’s per jaar op uw energiekosten, maar draagt ook een steentje bij aan een beter milieu.

Minder energiebelasting betalen?

Blijft u in 2020 net zoveel energie verbruiken als in 2019? Dan gaat u fors meer betalen door de belastingverhoging op gas. Als u minder energie gaat verbruiken, betaalt u natuurlijk wel minder belasting. Alle Nederlanders krijgen van de overheid korting op energie. Dit krijgen we omdat gas en elektriciteit nodig zijn om te leven, oftewel een eerste levensbehoefte. Vanaf januari 2020 krijgen we gelukkig weer meer korting dan een jaar eerder, waardoor het belastingdeel van de energierekening van een gemiddeld huishouden circa 66 euro daalt. Naar verhouding gaan bewoners van goed geisoleerde nieuwe huizen er het meest op vooruit. Bewoners van van oude, grote vrijstaande huizen gaan er daarentegen op achteruit. Zij gaan juist méér energiebelasting betalen. Bekijk daarvoor de huishoudprofielen in onderstaande infographic. Daarom is het des te belangrijker om bewust om te gaan met energie.

Infographic energiebelasting 2019-2020

Hoe kan ik minder stroom gebruiken?

Het elektriciteitsverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En natuurlijk de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten.

 • Was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden;
 • Zet apparaten helemaal uit; laat de stekkers niet in het stopcontact zitten als u deze niet gebruikt;
 • Wanneer er iets uit de vriezer ontdooid moet worden, zet dit dan in de koelkast;
 • Vervang gloeilampen voor ledlampen;
 • Hang was aan de lijn. Gebruikt u toch een droger?
  Doe dan verschillende wassen achter elkaar. Zorg dat de droger niet afkoelt tussendoor. 

Als u een nieuw elektrisch huishoudelijk apparaat koopt, kijk dan ook naar het bijbehorende energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met energielabel A+++ zijn het zuinigst, en met energielabel G het minst zuinig. Energielabel A en B zijn vaak duurder, maar u verdient in het algemeen geld terug omdat ze voordeliger zijn in gebruik.

Hoe kan ik minder gas verbruiken?

De verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer 1 van de 5 huishoudens gebruikt minder dan 1000 m³; 1 van de 6 huishoudens gebruikt meer dan 2400 m³. Daar zijn meerdere redenen voor. Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog. De hoogte van uw gasverbruik is ook afhankelijk van de isolatiewaarde van uw woning, de weersomstandigheden en uw comfortbehoefte. Energie besparen

 • Zet de verwarming 1 graad lager, dit bespaart 7% op uw gasrekening;
 • Zet thermoststaat 's nachts op 15 graden, bij vloerverwarming op 17 of 18 graden; 
 • Schaf een douchekop aan die water bespaart;
 • Probeer korter en kouder te douchen: maximaal 5 minuten;
 • Investeer in vloerisolatie of of HR++ glas.

Bekijk wat u kunt besparen op energie

Veel huishoudens verlagen hun energierekening door hun woning te isoleren, een zuinige verwarmingsinstallatie aan te schaffen, of zonnepanelen op het dak te leggen. Kijk op Verbeterjehuis voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in uw huis. 

Stap elk jaar over

Door jaarlijks over te stappen via Gaslicht.com kunt u ook flink besparen. Controleer de einddatum van uw huidige energiecontract en stap 6 tot 8 weken voor die einddatum over. Met behulp van onze energievergelijker vindt u het voordeligste pakket voor uw persoonlijke situatie. Vul altijd uw eigen verbruik in bij het vergelijken van energiepakketten. Deze gegevens vindt u op uw jaarafrekening. En staar u niet blind op de hoogste korting; kijk naar het totaalpakket en of dat op basis van uw postcode en verbruik voordelig is. 

Nog een laatste tip: Laat u niet telefonisch of aan de deur verleiden door energieverkopers met een vlotte babbel. U krijgt dan zelden het scherpste aanbod.


Direct naar:


Gepubliceerd: donderdag 6 januari 2011
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie