Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

5 tips om energie te besparen met isolatie

Goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening, prettiger wooncomfort en is beter voor het klimaat. Wat kunt u doen om de isolatie van uw huis te verbeteren?

Hoeveel u in uw huis kunt besparen hangt vooral van twee dingen af: 1. hoe goed is de isolatie van uw woning nu al en 2. hoe zuinig verwarmt u uw huis. Milieu Centraal geeft een schatting van hoeveel u kunt besparen in een tussenwoning, hoekwoning of twee-onder-één kap woning en vrijstaande woning. 

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. Bij een tussenwoning kost het isolatie.pngisoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Volgens berekeningen van MileuCentraal bespaart u zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2020). In 3 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! 

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Woningen van voor 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Bijna driekwart van de huizen in Nederland heeft al geïsoleerde buitenmuren.

Vloerisolatie

vloerisolatie.pngMet vloerisolatie gaat uw energierekening omlaag. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan uw voeten, uw huis is ook gelijkmatiger warm, u voelt minder tocht en u heeft geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als u een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van je vloer mogelijk. Als u een kruipruimte heeft, kan het makkelijk aan de onderkant. In een gemiddelde hoekwoning bespaart u zo’n € 210 per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Als u het laat doen door een isolatiebedrijf kost het ongeveer € 1500. Gaat u zelf aan de slag? Dan betaalt ucirca € 800 aan materiaalkosten (prijspeil 2020).Lees de tips op MilieuCentraal.

Dakisolatie

dakisolatie.pngEen gemiddelde woning verliest zo'n 30% van zijn warmte via het dak. Met dakisolatie kunt u dus aanzienlijke besparingen realiseren. Een isolatielaag op of onder het dak functioneert als een deken. In de winter gaat er minder warmte naar buiten en in de zomer komt er juist minder warmte de woning in. Bijkomende voordelen zijn dat de isolatielaag geluiden dempt en voor minder vochtplekken zorgt.

Een dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Bij een schuin (pannen)dak kunt u aan de binnen- of buitenzijde van het dakbeschot isolatiemateriaal aanbrengen. Heeft uw huis een plat dak, dan kunt u dit aan de buitenkant isoleren. Om condensvorming voor te zijn is het van belang met de juiste materialen en op de juiste manier het dak te isoleren. Uw energie adviseur helpt u graag bij de keuze van het juiste materiaal. Op MilieuCentraal staan meer nuttige tips over dakisolatie.

Dubbel glas, HR++ glas en triple glas

dubbel-glas-hr-plus-plus.pngDubbel glas isoleert beter dan enkel glas en verbetert uw wooncomfort. U zult minder last hebben van koudevallen en tocht. Ook houdt isolerend glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel of hoog rendement glas al rendabel zijn. Een gemiddelde woning kan tussen de 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen met dubbel glas.

Er zijn verschillende soorten dubbel glas. Naast 'gewoon' dubbel glas kunt u kiezen voor HR++ glas of triple glas. Als uw kozijnen aan vervanging toe zijn, zijn nieuwe kozijnen met triple glas de beste keuze. Wilt u alleen het glas vervangen, dan is triple glas of HR++ dubbel glas in uw bestaande kozijnen een goede keuze. Triple glas wordt ook wel HR++ triple glas genoemd, of HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas. HR++ glas wordt meestal gebruikt om HR++ dubbel glas aan te duiden.

MilieuCentraal geeft advies op maat over dubbel glas.

Energiezuinig ventileren

ventilerenmilieucentraal.pngVentileren is onderdeel van isoleren. Het is belangrijk dat een woning kan blijven ademen. Vervuilde en vochtige lucht moet worden afgevoerd en vervangen door verse (buiten)lucht. Zo voorkomt u de vorming van schimmels en werkt u aan een gezond binnenklimaat. Een luchtvochtigheid van veertig tot zestig procent is ideaal. 

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid. Door slim te ventileren kunt u stappen zetten om het energieverlies zo klein mogelijk houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in uw huis: natuurlijke ventilatie, mechanische afvoer of balansventilatie.

Subsidies en leningen voor isolatie

  • Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als u 2 isolatiemaatregelen combineert, dan kunt u ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen, tot € 10.000. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van uw dak, spouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten), ramen of vloer. Om de subsidie te krijgen, moet u dus 2 van dit soort isolatiemaatregelen nemen. 

Tip: de subsidie is tijdelijk verhoogd naar zo'n 30% van de kosten. Als u vóór 31 december 2020 isoleert, krijgt u zo'n 30% van de kosten terug. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie energiebesparing eigen huis

  • Bij het afsluiten van uw hypotheek mag u extra lenen voor energiebesparende maatregelen: maximaal € 9000, tot 6 procent van de waarde van uw woning. Check: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing
     
  • Ook kunt u vaak een voordelige lening krijgen voor maatregelen waarmee u energie bespaart, bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie. Check de mogelijkheden in uw gemeente op: Energiesubsidiewijzer of kijk op Subsidie Woningisolatie en Duurzame Energie voor een overzicht van alle subsidiepotjes.

 Meer weten over het maken van afspraken met een aannemer, over garanties, betalingen of overeenkomsten? Ga dan naar Consuwijzer

Geactualiseerd: 03-08-2020


Direct naar:


Gepubliceerd: donderdag 6 januari 2011
Geactualiseerd: maandag 3 augustus 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie