Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

5 tips om energie te besparen met isolatie

Goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en is beter voor het klimaat.  Wat kunt u doen om de isolatie van uw huis te verbeteren?

Ga snel naar:

5 tips om energie te besparen met isolatie

Hoeveel u in uw huis kunt besparen hangt vooral van twee dingen af: 1. hoe goed is de isolatie van uw woning nu al en 2. hoe zuinig verwarmt u uw huis. Milieu Centraal geeft een schatting van hoeveel u kunt besparen. Bijvoorbeeld: een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1200 m³ gas voor verwarming.  Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 2600 m³ gas per jaar nodig. Dat is ruim 2 keer zo veel! Van slechte naar goede isolatie kan met de gasprijs van € 1,45 per kuub dus wel € 2030 per jaar schelen aan energiekosten (peildatum december 2023). Door energietarieven te vergelijken en een gunstig contract af te sluiten, kunt u nog meer besparen.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. Bij een hoekwoning kost het Energie besparen isolatieisoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld € 2400.  Volgens berekeningen van MileuCentraal bespaart u zo’n € 480 per jaar (prijspeil 2023). In ongeveer 5 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Woningen van voor 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Bijna driekwart van de huizen in Nederland heeft al geïsoleerde buitenmuren. 
Met de Isolatie-zelfscan van Milieu Centraal kunt u checken of uw woning -en vooral uw gevel- al geïsoleerd is.

Vloerisolatie

vloerisolatieMet vloerisolatie gaat uw energierekening omlaag. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan uw voeten, uw huis is ook gelijkmatiger warm, u voelt minder tocht en u heeft geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1800. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als u een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van uw vloer mogelijk. Als u een kruipruimte heeft, kan het makkelijk aan de onderkant. Milieu Centraal geeft advies op maat hoe u uw vloer het beste kunt isoleren. Ook wat het kost en oplevert. Doe de check.

Dakisolatie

dakisolatieEen gemiddelde woning verliest zo'n 30% van zijn warmte via het dak. Met dakisolatie kunt u dus aanzienlijke besparingen realiseren. Een isolatielaag op of onder het dak functioneert als een deken. In de winter gaat er minder warmte naar buiten en in de zomer komt er juist minder warmte de woning in. Bijkomende voordelen zijn dat de isolatielaag geluiden dempt en voor minder vochtplekken zorgt.

Een dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Bij een schuin (pannen)dak kunt u aan de binnen- of buitenzijde van het dakbeschot isolatiemateriaal aanbrengen. Heeft uw huis een plat dak, dan kunt u dit aan de buitenkant isoleren. Om condensvorming voor te zijn is het van belang met de juiste materialen en op de juiste manier het dak te isoleren. Uw energieadviseur helpt u graag bij de keuze van het juiste materiaal. Voor het aanbrengen van dakisolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op uw energierekening. Op Milieu Centraal staan meer nuttige tips over dakisolatie.

Dubbel glas, HR++ glas, triple glas en vacuümglas

Heeft u nog ramen met enkel glas? Dat isoleert niet en is niet meer van deze tijd. Milieu Centraal adviseert al het enkel glas in huis meteen te vervangen verschillende-soorten-glas.pngdoor HR++ glas of triple glas. U bespaart daarmee veel energie, het blijft warmer en u hoort minder geluid van buiten. Volgens hun is de winst die u maakt als u enkel glas vervangt door HR++ glas vergelijkbaar met een rente van 6 procent op uw spaarrekening. Bovendien is het ook goed voor de waarde van uw woning en het klimaat.

Er zijn verschillende soorten glas. Enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. 

Zijn uw kozijnen nog goed? Dan hoeft u in principe alleen het glas te vervangen. Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet u ook uw kozijnen vervangen. Er bestaat ook vacuümglas, dat is dubbel glas dat heel goed isoleert. Het is wel een stuk duurder dan HR++ glas, maar kan bijvoorbeeld in monumenten of smalle kozijnen een goede oplossing zijn.

Zijn uw kozijnen ook aan vervanging toe? Milieu Centraal adviseert dan triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heeft u in één klap de beste isolatie voor uw ramen. Isolerende kozijnen met triple glas zijn zo’n 15 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas (exclusief de subsidie). Dat lijkt misschien veel, maar u bespaart ook een stuk meer op uw energierekening. En omdat de subsidie op triple glas in nieuwe kozijnen 3 keer zo hoog is als die op HR++ glas, betaalt u er uiteindelijk bijna hetzelfde voor. 

Heeft u weinig geld of zoekt u een tijdelijke oplossing? Dan kan kozijnfolie een oplossing zijn. Het geeft hetzelfde resultaat als een voorzetraam, maar is goedkoper. Een nadeel is dat het eerder beschadigt. Milieu Centraal geeft advies op maat over het vervangen van glas. Wat het kost, wanneer u het glas vervangt en waardoor. Lees meer over de voorwaarden en aanvragen van subsidie op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Energiezuinig ventileren

Energiezuinig ventileren

Ventileren is onderdeel van isoleren. Het is belangrijk dat een woning kan blijven ademen. Vervuilde en vochtige lucht moet worden afgevoerd en vervangen door verse (buiten)lucht. Zo voorkomt u de vorming van schimmels en werkt u aan een gezond binnenklimaat. Een luchtvochtigheid van veertig tot zestig procent is ideaal. 

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid. Door slim te ventileren kunt u stappen zetten om het energieverlies zo klein mogelijk houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in uw huis: natuurlijke ventilatie (raam of rooster), mechanische afvoer of balansventilatie.  Het belang van ventileren en tips voor energiezuinig ventileren vindt u op Milieu Centraal.

Terugverdientijd verduurzamingsmaatregelen

Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op de energierekening. Bovendien stijgt de waarde van uw woning. Op de korte termijn lijkt het dus duur, maar op de lange termijn is isoleren vaak een goede besteding van uw geld. Maar hoe berekent u de voordelen op de lange termijn? Om u daarbij te helpen heeft Milieu Centraal een methode ontwikkeld waarmee u de winst na 25 jaar kunt berekenen. Voor spouwmuurisolatie is de winst vergelijkbaar met een rente van 9 procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat 5,5 procent, bij vloerisolatie 3,5 procent en bij HR++ glas 4,5 procent.

Subsidies en leningen voor isolatie

  • Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als u 2 isolatiemaatregelen combineert, dan kunt u ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van uw dak, spouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten), ramen of vloer. Om de subsidie te krijgen, moet u binnen een jaar 2 van dit soort isolatiemaatregelen nemen. Of één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.  De isolatiesubsidie voor woningeigenaren staat in de ISDE-regeling. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie. U kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). U kunt ook in 2024 weer subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw woning. Het budget is verhoogd naar 600 miljoen euro.
  • Bij het afsluiten van uw hypotheek mag u extra lenen voor energiebesparende maatregelen: maximaal € 9000, tot 6 procent van de waarde van uw woning. Uw hypotheeklasten worden hoger, maar dat compenseert u met lagere energiekosten. Voor € 9000 heeft u in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Vraag uw adviseur of hypotheekverstrekker naar de regeling 'extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen' of 'financiering van EBV'.
  • Ook kunt u vaak een voordelige lening krijgen voor maatregelen waarmee u energie bespaart, bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidies. Check de mogelijkheden in uw gemeente op: Energiesubsidiewijzer.

Op de website van ConsuWijzer vindt u nog meer informatie over duurzame subsidies, leningen en acties

Geactualiseerd: donderdag 21 december 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.