De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

5 tips om energie te besparen met isolatie

Naast een lagere energierekening levert isolatie een beter wooncomfort op, draagt het bij aan de waarde van uw woning en wordt uw uitstoot van CO2 lager.

Subsidie voor woningisolatie eigen huis

Vanaf 15 september 2016 was het mogelijk subsidie te krijgen voor energiebesparing in uw eigen koopwoning. De subsidiepot zou open blijven tot 1 januari 2018. Deze landelijke subsidieregeling voor woningisolatie was echter zo populair dat de pot voor particulieren sinds 26 april 2017 op is. Als huiseigenaar is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen. Alleen VvE’s kunnen nog een aanvraag indienen voor subsidie energiebesparing eigen huis.

Spouwmuurisolatie

spouwmuur-isolatie.jpg

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. U verdient de kosten in ongeveer 4 jaar terug door een lagere energierekening. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Volgens berekeningen van MileuCentraal bespaart u zo’n 210 euro per jaar (prijspeil 2016). In 4 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! 

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd: die hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Woningen van voor 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.

Mogelijke besparing met spouwmuurisolatie:

Type woning Gemiddelde besparing op het gasverbruik
Tussenwoning 10 tot 12%
Hoekwoning 20 tot 22%
Vrijstaande woning 22 tot 24%

Er zijn verschillende typen spouwmuurisolatie, de meest gebruikte zijn minerale wol (steen- en glaswol), PUR en UF parels. Minerale wol wordt het meest toegepast in de bestaande bouw en heeft een zeer goede isolatiewaarde en een goede kierdichting. De minimale spouwdiepte voor het aanbrengen van minerale wol is 6 cm. PUR (polyurethaan) wordt toegepast in woningen met een zeer smalle spouw en/of smalle voegen. De isolatiewaarde is iets minder goed dan minerale wol en het aanbrengen is bewerkelijker waardoor het relatief duur is. Heeft een woning bouwkundige beperkingen dan is isoleren met UF parels een goed alternatief.

Vloerisolatie

Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Volgens MilieuCentraal scheelt dat 210 euro per jaar op uw energierekening en 600 kilogram CO2-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan uw voeten, uw huis is ook gelijkmatiger warm, u voelt minder tocht en u heeft geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer vloerisolatie.jpg1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als u een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van je vloer mogelijk. Lees de tips op MilieuCentraal.

Dakisolatie

Dak isolatieEen gemiddelde woning verliest zo'n 30% van zijn warmte via het dak. Met dakisolatie kunt u dus aanzienlijke besparingen realiseren. Een isolatielaag op of onder het dak functioneert als een deken. In de winter gaat er minder warmte naar buiten en in de zomer komt er juist minder warmte de woning in. Bijkomende voordelen zijn dat de isolatielaag geluiden dempt en voor minder vochtplekken zorgt.

Een dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Bij een schuin (pannen)dak kun je aan de binnen- of buitenzijde van het dakbeschot isolatiemateriaal aanbrengen. Heeft je huis een plat dak, dan kun je dit aan de buitenkant isoleren.
Om condensvorming voor te zijn is het van belang met de juiste materialen en op de juiste manier het dak te isoleren. Uw energie adviseur helpt u graag bij de keuze van het juiste materiaal. Op MilieuCentraal staan meer nuttige tips over dakisolatie.

Dubbel glas, HR++ glas en triple glas

Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas en verbetert uw wooncomfort. U zult minder last hebben van koudevallen en tocht. Ook houdt isolerend glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel of hoog rendement glas al rendabel zijn. Een gemiddelde woning kan tussen de 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen met dubbel glas.

Dubbel glas aanbrengen.jpgEr zijn verschillende soorten dubbel glas. Naast 'gewoon' dubbel glas kunt u kiezen voor HR++ glas of triple glas. Als uw kozijnen aan vervanging toe zijn, zijn nieuwe kozijnen met triple glas de beste keuze. Wilt u alleen het glas vervangen, dan is triple glas of HR++ dubbel glas in uw bestaande kozijnen een goede keuze. Triple glas wordt ook wel HR++ triple glas genoemd, of HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas. HR++ glas wordt meestal gebruikt om HR++ dubbel glas aan te duiden.

MilieuCentraal geeft advies op maat over dubbel glas.

Ventileren

Ventileren is onderdeel van isoleren. Het is belangrijk dat een woning kan blijven ademen.

Vervuilde en vochtige lucht moet worden afgevoerd en vervangen door verse (buiten)lucht. Zo voorkomt u de vorming van schimmels en werkt u aan een gezond binnenklimaat. Een luchtvochtigheid van veertig tot zestig procent is ideaal.

U kunt op vele manieren uw woning ventileren. Van het aanbrengen van van regelbare luchtroosters in buitendeuren en ramen tot het plaatsen van elektronische ventilatiesystemen die de aanwezige CO2 detecteren en afzuigen. Ook zijn er systemen die warmte winnen uit de wegstromende lucht en die vervolgens gebruiken om de aangezogen verse lucht mee te verwarmen.

Meer weten?

Regelmatig zijn er subsidies en financiële regelingen voor energiebesparing. Kijk op Subsidie woningisolatie voor landelijke regelingen van MilieuCentraal of check Energiesubsidiewijzer voor subsidies in uw woonplaats. Meer weten over het maken van afspraken met een aannemer, over garanties, betalingen of overeenkomsten? Ga dan naar Consuwijzer

Geactualiseerd: 12-05-2017

Navigatie