De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Maatwerkadvies energiebesparing met een onafhankelijke energieadviseur

Wilt u ook energie besparen maar weet u niet goed hoe? Of wilt u weten met welke maatregel u het beste kunt beginnen? Vraag dan een Maatwerkadvies energiebesparing. Een onafhankelijke energieadviseur komt bij u langs voor een persoonlijk advies.

maatwerkadvies energiebesparing met energieadviseur

Wat houdt Maatwerkadvies energiebesparing in?

Het maatwerkadvies is een advies op maat en heette vroeger Energieprestatieadvies (EPA). Het geeft voor uw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren. U kunt ook advies krijgen over het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. 

In het advies staan verder de kosten en de tijd die het duurt voordat u de investering heeft terugverdiend via een lagere energierekening (de terugverdientijd). De adviseur is onafhankelijk: hij werkt niet voor een leverancier of isolatiebedrijf en verkoopt geen energiebesparende maatregelen. Het rapport geeft aan wat het officiële Energielabel van uw woning is. 

Een maatwerkadviseur is geen bouwkundige. De maatwerkadviseur kan aangeven wat interessante besparingsmogelijkheden zijn in uw woning, en wat dat ongeveer gaat kosten en opleveren. Voor de uitvoering van de klus en specificaties daarvan kunt u vervolgens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Waar vind ik een energieadviseur met Maatwerkadvies?

Een goed advies opstellen kost tijd. Vraag daarom van te voren hoe lang een adviseur nodig heeft om uw woning goed op te meten en uw specifieke situatie met u te bespreken. Volgens Mileu Centraal kunt u een vakbekwame en betrouwbare energieadviseur vinden via QBIS.nl. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat.

Aangeraden wordt om 2 of 3 offertes te vragen van gecertificeerde adviseurs. Geef duidelijk uw wensen aan. Wilt u alleen advies over isolatie, of ook over duurzame energie? En wilt u begeleiding van de adviseur bij het uitvoeren van de maatregelen?

Tip van Milieu Centraal: Doe van tevoren de woningcheck op Verbeterjehuis.nl. Daar krijgt u al een overzicht van maatregelen die u kunt nemen en wat dit u kost en oplevert. De uitkomst kunt u gebruiken voor uw vragen aan de maatwerkadviseur.

Hoe werkt het?

Een gecertificeerd adviseur komt bij u langs en bekijkt hoeveel energie u kunt besparen met de verschillende energiebesparende maatregelen. Vervolgens ontvangt u een rapport met daarin de mogelijke energiebesparende maatregelen voor uw woning, een raming van de kosten en de besparing die het u uiteindelijk oplevert. Tip: Doe van te voren de woningcheck op Verbeterjehuis.nl. Daar krijgt u al een overzicht van maatregelen die u kunt nemen en wat dit u kost en oplevert. De uitkomst kunt u gebruiken voor uw vragen aan de maatwerkadviseur. 

Wat kost een maatwerkadvies energiebesparing?

Een Maatwerkadvies Energiebesparing houdt rekening met specifieke aspecten voor uw woning, zoals het aantal bewoners en uw persoonlijke wensen. De kosten van maatregelen en de besparingen zijn echter altijd indicatief. De exacte kosten van de maatregelen weet u pas als u de offertes van de uitvoerders ontvangt.

Het maatwerkadvies geeft een advies over uw woning, maar niet over het gedrag van de bewoners. Dit heeft invloed op de precieze besparingen. Laat u bijvoorbeeld apparatuur dag en nacht op stand-by staan, of laat u de lichten altijd branden, dan bestaat de kans dat de mogelijke besparingen minder hoog uitvallen. 

Prijskaartje

Adviseurs mogen zelf de prijs bepalen voor hun maatwerkadvies. Gemiddeld kost het 200 tot 300 euro, afhankelijk van de betrokken adviseur en de omvang van uw woning. Een rijtjeshuis is immers gemakkelijker en sneller te beoordelen dan een grote vrijstaande woning. 

Geactualiseerd: dinsdag 11 januari 2022
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie