Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiezuinig Kerstmis vieren

Bij de ultieme kerstsfeer horen natuurlijk lampjes. In de boom, aan de voordeur en bij uitbundige kerstversierders ook in een arrenslee met rendieren. Gezellig al die lampjes, maar wat kosten ze eigenlijk aan elektriciteit? Lees welke verlichting het best uitpakt voor uw stroomrekening en het milieu. Bereken het stroomverbruik en de kosten van uw kerstverlichting met behulp van onze calculator onderaan deze website.

Led of gloeilampjes?kerstverlichting

Kerstverlichting belast het milieu vooral doordat de lampjes stroom verbruiken. En bij het opwekken van stroom komen broeikasgas (CO2) en vervuilende stoffen vrij. Veel kerstverlichting bestaat nog uit  gloeilampjes; die zetten een groot deel van de elektriciteit om in warmte. Kerstverlichting met ledlampjes heeft een laag energieverbruik en pakt daardoor het best uit voor uw elektriciteitsrekening en het milieu. Het energieverbruik ligt gemiddeld zo'n 85% lager dan dat van gloeilampen!

Stroomrekening kerstverlichting

De Consumentenbond zocht uit wat kerstverlichting nu eigenlijk aan stroom kost. 'Door alle kerstverlichting met gloeilampjes te vervangen door die met led, dalen de stroomkosten met maar liefst € 114,75!' Dit geldt voor uitbundige kerstversierders met een feeërieke tuin die de verlichting een maand laten branden. Mensen met een 'standaard' kerstverlichting buiten betalen € 15,15 aan stroomkosten. Vervangen zij de gloeilampjes in de kerstboom en lichtsnoer langs de dakrand door ledverlichting dan zijn ze € 2,20 kwijt (prijspeil december 2015).

Kerstverlichting vergelijken

Ook MileuCentraal ging kerstverlichting vergelijken. Onderstaande tabel laat zien dat kerstverlichting met ledlampjes veel zuiniger is dan die met gloeilampjes.

Bron: MileuCentraal

Voorkom onnodig stroomverbruik

Sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning en zijn daarom voorzien van een transformator. Zo'n transformator verbruikt echter stroom als het licht uit staat. U stopt dit sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen, of door een schakelaar te plaatsen tussen de transformator en het stopcontact.

Bespaartip: timer aansluiten

Plaatst u een timer op de stekker, dan kunt u instellen op welk moment de kerstverlichting automatisch aan en uit moet gaan. Zo voorkomt u dat de verlichting onnodig blijft branden.

Bespaartip: laat de lampjes niet dag en nacht branden

Door de lampjes alleen 's avonds te laten branden, kunt u enorm besparen. Vooral een lichtslang en lichtgordijn met gewone gloeilampjes zijn echte energievreters. In de calculator hieronder kunt u uw verbruik per uur en per dag invullen en zien hoeveel het uitmaakt aan stroomkosten! Ook ziet u het verschil tussen ledlampjes en gloeilampjes.

Wat kost uw kerstverlichting aan stroom?

Hoelang brandt uw kerstverlichting?

Uur / Dag
Dagen

Hoeveel energie verbruikt uw kerstverlichting?

Watt

Wat betaalt u per kWh?

€ / kWh
all-in tarief per kWh gebaseerd op gemiddelde prijs van de grote 3 leveranciers per 1-12-2015.
Energiekosten:    € 7440,00

Voorbeelden bij het zelfde aantal dagen en uren

Kosten gloeilampjes en led verlichting

Verbruik
Tarief Tarief is het all in tarief.
Bedrag
Lichtslang gloeilampjes
16 Watt
€ 60,00 / kWh
€ 476,16
Lichtslang led
2 Watt
€ 60,00 / kWh
€ 59,52
Snoerverlichting kerstboom 100 gloeilampjes
50 Watt
€ 60,00 / kWh
€ 1488,00
Snoerverlichting kerstboom 100 ledlampjes
16 Watt
€ 60,00 / kWh
€ 476,16

Geactualiseerd: woensdag 7 september 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.