De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoe hoog is het gemiddeld energieverbruik?

Op basis van uw gemiddeld energieverbruik (gas- en stroomverbruik) kunt u met onze energievergelijker de goedkoopste energieleverancier laten berekenen. De hoogte van het gas- en elektriciteitsverbruik is van een groot aantal factoren afhankelijk: grootte en ligging van het huis, aantal bewoners, gedrag, wijze van verwarming en mate van isolatie. Het is niet eenvoudig om daar indicaties voor te geven. Ook energiedeskundigen verschillen van mening. Zo wijken cijfers m.b.t. het gemiddeld energieverbruik van het CBS soms sterk af van die van het NIBUD of van energiebedrijven zelf.

gemiddeld energieverbruik

Vergelijk energie op basis van gemiddeld energieverbruik

Onderstaande opsomming geeft het gemiddeld energieverbruik per gezinssamenstelling weer. Kies de samenstelling van uw huishouden om energie te vergelijken met het genoemde verbruik.

Hoe hoog is mijn stroomverbruik?

Het gemiddeld stroomverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten. Verder maakt het natuurlijk uit of u zonnepanelen heeft of een elektrische auto of warmtepomp die stroom verbruikt. Volgens het NIBUD is in 2021 het gemiddeld verbruik per huishouden 2730 kWh per jaar. In 2019 was dat nog zo'n 3000 kWh.

 We betalen in Nederland energiebelasting en ieder huishouden krijgt hiervan een deel terug. Het bedrag wordt verrekend met de jaarlijkse energierekening. Voor 2018 was dit € 373,33 en voor 2019 werd dit verlaagd naar € 311,62. In 2020 ging het bedrag fors omhoog en kreeg u € 527,17 terug en in 2021 krijgt u € 559 terug. U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarafrekening die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.

Hoe hoog is mijn gasverbruik?

De hoogte van het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van het woningtype. Ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Daarnaast bepalen de gastarieven van uw energieleverancier én de gasaansluiting de hoogte van uw rekening.

U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarlijkse afrekennota die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen. Volgens Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden in 2020 ongeveer 1340 m³ per jaar en in 2021 zo'n 1254 m³. Pakt uw gasverbruik veel hoger uit? Wellicht is uw huishouden groter dan gemiddeld (2,2 personen) of woont u in een groot, oud huis. Is dat het niet, dan heeft u misschien een onzuinige cv-ketel of stookt u vaker en hoger dan gemiddeld. Een andere oorzaak kan de gasaansluiting zijn. Duizenden huishoudens hebben namelijk een te grote gasaansluiting in huis. Zij betalen jaarlijks tot 900 euro te veel aan hun netbeheerder. 

Waaraan besteedt u uw aardgas?

De bestemmingen van aardgas in huishoudens zijn vrij beperkt. Het is voornamelijk de centrale verwarming, de gaskachel, geiser, boiler en het koken. De verwarming van uw huis is veruit de grootste kostenpost. En bovendien vindt dit verbruik grotendeels plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt om die reden een groot verschil in uw aardgasrekening.

Ook het soort huis bepaalt in grote mate het gasverbruik. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog. Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren 70 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. Vanaf 1992 zijn huizen goed of zeer goed geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Ontdek hoeveel u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen

Wat zijn graaddagen?

Graaddagen worden berekend op basis van de gemiddelde etmaaltemperatuur gemeten bij 16 weerstations van het KNMI. Het aantal graaddagen op een dag is gelijk aan 18 graden Celsius minus de gemiddelde etmaaltemperatuur. Indien de gemiddelde etmaaltemperatuur hoger of gelijk aan 18 graden dan is het aantal graaddagen nul. De 18 graden Celcius wordt de stookgrens genoemd. Bij een gemiddelde buitentemperatuur van 18 graden of hoger wordt verondersteld dat de verwarming niet aanslaat.

Met behulp van graaddagen wordt een relatie gelegd tussen de buitentemperatuur (uitgedrukt in aantal graaddagen) en het (huishoudelijk) gasverbruik. Omdat graaddagen op zich geen rekening houden met andere weersinvloeden zoals zonnestraling en wind, worden de graaddagen afhankelijk van het seizoen vermenigvuldigd met een wegingsfactor. Zo ontstaan 'gewogen graaddagen' waarmee het gasverbruik beter kan worden verklaard. Energiebedrijven gebruiken de gewogen graaddagen o.a. voor het verwerken van tariefwijzigingen zonder tussentijdse meteropname en het corrigeren van (jaar)verbruiken naar een normaal temperatuurniveau voor het berekenen van een zo goed mogelijke nota. Graaddagen zijn ook te gebruiken om het eigen verbruik te monitoren. (bron: Energiened)

Hoe hoog is het verbruik per apparaat?

Niet alle apparaten van dezelfde soort gebruiken evenveel stroom. En niet ieder huishouden gebruikt een apparaat even vaak. Een elektrische boiler van 80-100 liter verbruikt de meeste stroom: gemiddeld bijna 1900 kWh per jaar. Dat kost 421 euro (prijspeil 2021). Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Een tropisch aquarium, een tuinvijverpomp en een waterbed lusten er ook wel wat. Wasdrogers, 2-deurs koelkasten, kookplaten en grote televisieschermen zijn eveneens huishoudelijke stroomslurpers, maar ook... de thuistap. Deze blijkt meer energie te gebruiken dan een wasmachine! Andere grote energieverbruikers zijn een elektrische kachel, airconditioner, infraroodsauna, terrasverwarmer en vaatwasser. Meer over verbruik per apparaat: Mileucentraal.

Hoeveel kan ik met ledlampen besparen?

Ledlampen verbruiken ongeveer 90 procent minder energie dan gloeilampen. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaalt u op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Milieu Centraal geeft tips om energie te besparen met verlichting, helpt u stap voor stap op weg om de juiste lamp te kiezen én vertelt waar u oude lampen kunt inleveren.

Hoe kan ik op gaskosten besparen?

Zet uw verwarming 1° lager en bespaar ongeveer 7% op uw energierekening voor verwarmen! Zo gaat uw gemiddeld energieverbruik fors naar beneden. Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer 65 euro per jaar. En het komt nog regelmatig voor dat ramen openstaan terwijl de verwarming aanstaat. Dat kost veel energie.

Besparen door te isoleren

Wilt u het gemiddeld energieverbruik verder verlagen? U kunt dit doen door uw huis goed te isoleren. Dubbel glas plaatsen bijvoorbeeld is in verwarmde kamers altijd rendabel. Nog meer energie bespaart u met HR++ glas. Dit isoleert beter dan 'gewoon' dubbel glas. U verdient hiermee een paar honderd euro per jaar aan een lagere energierekening in een eengezinswoning. Hoe hoger het rendement van een verwarmingsketel, des te minder gas er nodig is om het huis te verwarmen. Het meest efficiënt zijn hr-ketels (hoog rendement).

Bent u al goed bezig met energiebesparing? Ontdek uw eigen energiescore met de EnergieBespaarWijzer van Milieu Centraal. Met handige tips op maat om uw energiescore te verbeteren.


Direct naar:


Gepubliceerd: woensdag 23 september 2009
Geactualiseerd: vrijdag 22 oktober 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie