Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Hoe hoog is het gemiddeld energieverbruik?

Op basis van uw gemiddeld energieverbruik (gas- en stroomverbruik) kunt u met onze energievergelijker de goedkoopste energieleverancier laten berekenen. De hoogte van het gas- en elektriciteitsverbruik is van een groot aantal factoren afhankelijk: grootte en ligging van het huis, aantal bewoners, gedrag, wijze van verwarming en mate van isolatie. Het is niet eenvoudig om daar indicaties voor te geven. Ook energiedeskundigen verschillen van mening. Zo wijken cijfers m.b.t. het gemiddeld energieverbruik van het CBS soms sterk af van die van het NIBUD of van energiebedrijven zelf.

Vergelijk energie op basis van gemiddeld energieverbruik

Onderstaande opsomming geeft het gemiddeld energieverbruik per gezinssamenstelling weer. Kies de samenstelling van uw huishouden om energie te vergelijken met het genoemde verbruik.

Hoe hoog is mijn stroomverbruik?

Het gemiddeld stroomverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En natuurlijk de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten. Volgens het NIBUD is het gemiddeld verbruik per huishouden zo'n 3000 kWh per jaar.

stroomverbruik-nibud-2019.PNG

We betalen in Nederland energiebelasting en ieder huishouden krijgt hiervan een deel terug. Het bedrag wordt verrekend met de jaarlijkse energierekening. Voor 2018 was dit € 373,33 en voor 2019 wordt dit verlaagd naar € 311,62. In 2020 gaat het bedrag fors omhoog en krijgt u € 527,17 terug. U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarafrekening die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.

In onderstaande tabel een globale indicatie van verbruikscijfers voor gas van het NIBUD:

Gemiddeld gasverbruik 
Woningtype 2019 2018 2017 2016 2014 2013 2009
Vrijstaande woning 2410 m³ 2410 m³ 2430 m³ 2440 m³ 2650 m³ 2220 m³ 2516 m³
2-onder-1-kap 1800 m³ 1800 m³ 1860 m³ 1870 m³ 2025 m³ 1670 m³ 1733 m³
Hoekwoning 1580 m³ 1580 m³ 1570 m³ 1580 m³ 1625 m³ 1590 m³ 2079 m³
Tussenwoning 1350 m³ 1350 m³ 1300 m³ 1310 m³ 1425 m³ 1350 m³ 1469 m³
Flat 1000 m³ 1000 m³ 940 m³ 940 m³ 1025 m³ 900 m³ 845 m³
Totaal gemiddeld 1470 m³  1470 m³  1410 m³ 1430  1525 m³ 1440 m³ 1576 m³


Hoe hoog is mijn gasverbruik?

De hoogte van het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van het woningtype. Ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Daarnaast bepalen de gastarieven van uw energieleverancier én de gasaansluiting de hoogte van uw rekening.

U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarlijkse afrekennota die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen. Volgens Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden In 2019 ongeveer 1470 m³ per jaar. Pakt uw gasverbruik veel hoger uit? Wellicht is uw huishouden groter dan gemiddeld (2,2 personen). Is dat het niet, dan heeft u misschien een onzuinige cv-ketel, stookt u vaker en hoger dan gemiddeld of heeft u een te duur energiecontract.

Een andere oorzaak kan de gasaansluiting zijn. Duizenden huishoudens hebben namelijk een te grote gasaansluiting in huis. Zij betalen jaarlijks tot 900 euro te veel aan hun netbeheerder. 

gasverbruik-nibud-2019.PNG

Waaraan besteedt u uw aardgas?

De bestemmingen van aardgas in huishoudens zijn vrij beperkt. Het is voornamelijk de centrale verwarming, de gaskachel, geiser, boiler en het koken. De verwarming van uw huis is veruit de grootste kostenpost. En bovendien vindt dit verbruik grotendeels plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt om die reden een groot verschil in uw aardgasrekening.

Wat zijn graaddagen?

Graaddagen worden berekend op basis van de gemiddelde etmaaltemperatuur gemeten bij 16 weerstations van het KNMI. Het aantal graaddagen op een dag is gelijk aan 18 graden Celsius minus de gemiddelde etmaaltemperatuur. Indien de gemiddelde etmaaltemperatuur hoger of gelijk aan 18 graden dan is het aantal graaddagen nul. De 18 graden Celcius wordt de stookgrens genoemd. Bij een gemiddelde buitentemperatuur van 18 graden of hoger wordt verondersteld dat de verwarming niet aanslaat.

Met behulp van graaddagen wordt een relatie gelegd tussen de buitentemperatuur (uitgedrukt in aantal graaddagen) en het (huishoudelijk) gasverbruik. Omdat graaddagen op zich geen rekening houden met andere weersinvloeden zoals zonnestraling en wind, worden de graaddagen afhankelijk van het seizoen vermenigvuldigd met een wegingsfactor. Zo ontstaan 'gewogen graaddagen' waarmee het gasverbruik beter kan worden verklaard. Energiebedrijven gebruiken de gewogen graaddagen o.a. voor het verwerken van tariefwijzigingen zonder tussentijdse meteropname en het corrigeren van (jaar)verbruiken naar een normaal temperatuurniveau voor het berekenen van een zo goed mogelijke nota. Graaddagen zijn ook te gebruiken om het eigen verbruik te monitoren. (bron: Energiened)

Hoe hoog is het verbruik per apparaat?

Niet alle apparaten van dezelfde soort gebruiken evenveel stroom. En niet ieder huishouden gebruikt een apparaat even vaak. Een elektrische boiler van 80-100 liter verbruikt de meeste stroom: gemiddeld 1900 kWh per jaar. Een tropisch aquarium en een waterbed lusten er ook wel wat: circa 1200 kWh op jaarbasis. Wasdrogers, 2-deurs koelkasten, keramische, inductie en elektrische kookplaten zijn eveneens grote huishoudelijke stroomslurpers, maar ook... de thuistap. Deze blijkt volgens de Consumentenbond meer energie te gebruiken dan een wasmachine! Een gemiddelde desktop computer met LCD-scherm verbruikt ongeveer 230 kWh per jaar. Een plasma tv van 42 inch verbruikt ongeveer 425 kWh per jaar (bron: NUON). De computer en de tv zijn daarmee de grootste verbruikers in de categorie audio- en videoapparatuur. Meer over verbruik per apparaat: Mileucentraal.

Hoeveel kan ik met ledlampen besparen?

Ledlampen verbruiken ongeveer 85 procent minder energie dan gloeilampen. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaalt u op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Milieu Centraal geeft tips om energie te besparen met verlichting, helpt u stap voor stap op weg om de juiste lamp te kiezen én vertelt waar u oude lampen kunt inleveren.

Hoe kan ik op gaskosten besparen?

Gemiddeld energieverbruikZet uw verwarming 1° lager en bespaar ongeveer 7% op uw energierekening voor verwarmen! Zo gaat uw gemiddeld energieverbruik fors naar beneden. Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer 65 euro per jaar. En het komt nog regelmatig voor dat ramen openstaan terwijl de verwarming aanstaat. Dat kost veel energie.

Besparen door te isoleren

Wilt u het gemiddeld energieverbruik verder verlagen? U kunt dit doen door uw huis goed te isoleren. Dubbel glas plaatsen bijvoorbeeld is in verwarmde kamers altijd rendabel. Nog meer energie bespaart u met BesparenHR++ glas. Dit isoleert beter dan 'gewoon' dubbel glas. U verdient hiermee een paar honderd euro per jaar aan een lagere energierekening in een eengezinswoning. Hoe hoger het rendement van een verwarmingsketel, des te minder gas er nodig is om het huis te verwarmen. Het meest efficiënt zijn hr-ketels (hoog rendement).

Bent u al goed bezig met energiebesparing? Ontdek uw eigen energiescore met de EnergieBespaarWijzer van Milieu Centraal. Met handige tips op maat om uw energiescore te verbeteren.

Gepubliceerd: 23-09-2009
Geactualiseerd: 28-09-2020

Navigatie