Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Groningen

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaardleverancier in de provincie Groningen is Essent. Als u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, is Essent nog steeds uw energieleverancier. Sinds de energiemarkt in 2004 geliberaliseerd is, mag u zelf uw energieleverancier kiezen. U kunt dus zelf voor een andere energieleverancier kiezen.

Verschillen in energieprijzen

Energieleverancier mogen zelf de prijzen voor stroom en gas bepalen, hierdoor kunnen verschillen tussen leveranciers ontstaan. Daarom is het verstandig om de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. U kunt alle energieleveranciers in de provincie Groningen op deze website eenvoudig met elkaar vergelijken en direct overstappen.

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Groningen

Het leidingennetwerk in Groningen voor stroom en gas wordt beheerd door netwerkbeheerder Enexis. Om te verzekeren dat u altijd uw huis kunt verwarmen en er licht brandt in uw huis, is de netbeheerder wettelijk bepaald. Zo is er één verantwoordelijke voor de aanleg en onderhoud van het netwerk. Omdat de netbeheerder wettelijk bepaald is, kunt u niet zelf uw netbeheerder kiezen. Ook als u wisselt van energieleverancier blijft de netbeheerder gelijk.

Gasregio's afgeschaft

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Dit was de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter je bij het gaswingebied in Groningen woonde, des te lager de regiotoeslag voor gas. Per 1 januari 2020 mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar in Nederland je gas afneemt.  Dat houdt in dat overal in Nederland hetzelfde tarief geldt (net als voor een postzegel) en dat er daarmee geen gasregio’s meer zijn. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Gasregio's in Nederland: regio 4

Dubbeltarief: lagere stroomprijs

Als u veel stroom gebruikt in de daluren (tussen 23.00 uur en 07.00 uur) en een slimme meter heeft, kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Hiermee betaalt u een lagere stroomprijs voor de stroom die u in de daluren verbruikt. De overige uren betaalt u het normale tarief, dit is iets hoger dan het dalurentarief. Doorgaans is het dubbeltarief voordelig als u meer dan de helft van de energie verbruikt in de daluren.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.