Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vergelijk energie in Noord-Holland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

In Noord-Holland is Vattenfall de standaard energieleverancier. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mag u overstappen naar een energieleverancier naar keuze. Als u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, dan is Vattenfall op dit moment uw energieleverancier.

Verschillen in prijzen tussen de energie aanbieders

Er bestaan verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers, omdat energieleveranciers zelf de prijzen voor stroom en gas mogen bepalen. Door de energieleveranciers met elkaar te vergelijken kunt u mogelijk besparen op uw energierekening. Vergelijk alle energieaanbieders in Noord-Holland via deze website.

Verzekerd van energie: Netbeheer in Noord-Holland

In Noord-Holland wordt het leidingennetwerk voor stroom en gas beheerd door Liander. U kunt niet overstappen van netbeheerder, deze is wettelijk bepaald in uw regio. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk. De leidingen in dit netwerk zijn daarom ook eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder vraagt jaarlijks uw meterstanden op en geeft deze door aan uw energieleverancier. Ook wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier houdt u dezelfde netbeheerder. Hierdoor bent u er zeker van dat uw huis verwarmd wordt en het licht blijft branden.

Regio Haarlem: andere netbeheerder

In Noord-Holland is Liander de netbeheerder en Vattenfall de standaard energieleverancier. De regio rond Haarlem vormt hierop een uitzondering. De netbeheerder in regio Haarlem is namelijk Stedin. Natuurlijk kunt u ook in regio Haarlem uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Afschaffing gasregio's

Voorheen was de hoogte van de gastoeslag afhankelijk van de locatie waar u gas afnam. Hoe verder deze locatie van het gaswingebied (Slochteren, Groningen) was, hoe meer gastoeslag u moest betalen. 1 januari 2020 zijn de gasregio’s afgeschaft. Sindsdien maakt het niet meer uit waar u gas afneemt. Er geldt één gasprijs afhankelijk van het gekozen energiecontract.

Gasregio's in Nederland: regio 1

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Noord-Holland

Als u een slimme meter heeft, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met het dubbeltarief betaalt u in de daluren een lagere stroomprijs. In Noord-Holland zijn de daluren van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. Buiten deze daluren betaalt u een hogere stroomprijs. Twijfelt u of een dubbeltarief voor u voordelig is? U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat het voordelig is wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Stadsverwarming in Noord-Holland

In bepaalde delen van Noord-Holland is stadswarmte beschikbaar. Dit is een manier om uw huis te verwarmen en water te verwarmen, zonder gebruik van gas.In Noord-Holland komt in de volgende steden of stadsdelen stadsverwarming voor.

Stad - wijk/stadsdeel

  • Alkmaar - Boekelermeer
  • Amsterdam - Zuidoost, IJburg
  • Amstelveen - stadshart, Bankras
  • Heerhugowaard
  • Hilversum
  • Purmerend
  • Zandvoort

Als u stadsverwarming heeft, kunt u niet kiezen voor een andere leverancier van stadswarmte. U kunt mogelijk wel besparen op uw stroomrekening, door tarieven en pakketten voor elektriciteit te vergelijken met de Stroomvergelijker


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.