De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Vergelijk energie in Noord-Holland

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard leverancier in de provincie Noord-Holland is energieleverancier Nuon. De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien mag u zelf uw energie vergelijken en een betere of goedkopere energieleverancier kiezen. Bent u echter nog nooit overgestapt, dan heeft u op dit moment nog een contract voor de levering van gas en/of elektriciteit bij Nuon.

Energieprijzen: grote verschillen tussen de energie aanbieders

Energieleveranciers bepalen zelf de prijzen voor stroom en gas. Er bestaan grote verschillen tussen de energieprijzen van alle leveranciers in Nederland.
Door de energieprijzen van alle energie aanbieders in de provincie Noord-Holland te vergelijken via deze website, kunt u flink besparen op uw jaarlijkse energierekening. Bovendien bieden de verschillende leveranciers vaak aantrekkelijke welkomstpremies als u direct overstapt vanuit de vergelijking op onze website. Op deze manier kunt u met een overstap tot ruim 300 euro besparen.

Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Noord-Holland

Het leidingennetwerk in Noord-Holland voor stroom en gas wordt beheerd door Liander. Het is niet mogelijk om zelf uw netbeheerder te kiezen. De netbeheerder in uw regio is wettelijk bepaald. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het uitgebreide elektriciteits- en gasnetwerk. De meters voor stroom en gas zijn ook eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder vraagt jaarlijks uw standen op en geeft deze door aan uw leverancier.
Ook bij het overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier blijft uw netbeheerder hetzelfde. Zo bent u er dus altijd zeker van dat het licht blijft branden en uw huis verwarmd wordt.

Regio Haarlem; andere netbeheerder

In Noord-Holland is Liander de netbeheerder en Nuon de standaard energieleverancier.
De regio rond Haarlem vormt hierop een uitzondering. De netbeheerder in regio Haarlem is namelijk Stedin. Natuurlijk kunt u ook in regio Haarlem uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier.

Energie vergelijken in de provincie Noord-Holland: gasregio 1

Gasregio in Noord-Holland

Voor het transport van gas via het landelijke transportnet van de Gasunie wordt een toeslag gerekend. Dit is de zogenaamde regiotoeslag of transporttoeslag. Het belangrijkste gaswingebied van Nederland ligt in Groningen, in Slochteren. Hoe dichter u bij het gaswingebied in Groningen woont, des te lager uw regiotoeslag voor gas is. Nederland is verdeeld in 10 gasregio's. Noord-Holland bestaat uit één gasregio; regio 1. 

Regiotoeslagen vergelijken van energieleveranciers

Ondanks dat de gasregio van uw woonplaats vast ligt, loont het de moeite om de tarieven van uw energie te vergelijken. De regiotoeslag is namelijk een onderdeel van het leveringstarief en energieleveranciers mogen de hoogte van de regiotoeslag zelf bepalen. Het ene leveringsbedrijf rekent hier meer voor dan het andere.
De regiotoeslagen van alle energieleveranciers voor de provincie Noord-Holland zijn verwerkt in de gasprijzen op deze vergelijkingssite.

Lagere stroomprijs: dubbeltarief in Noord-Holland

Heeft u een elektriciteitsmeter met 2 telwerken, dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Met dit tarief betaalt u een lagere stroomprijs in de zogenoemde daluren; van 23:00u 's avonds tot 7:00u 's ochtends, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief, een iets hogere prijs per elektriciteits-eenheid.
Afhankelijk van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt, kan een dubbeltarief u besparingen opleveren. U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.

Stadsverwarming in Noord-Holland

In delen van Noord-Holland komt stadsverwarming voor. Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. In Noord-Holland komt in de volgende steden of stadsdelen stadsverwarming voor:

Stad - wijk/stadsdeel:

  • Alkmaar - Boekelermeer
  • Amsterdam - Zuidoost, IJburg
  • Amstelveen - stadshart, Bankras
  • Heerhugowaard
  • Hilversum
  • Purmerend
  • Zandvoort

Heeft u stadsverwarming in uw woning, dan is overstappen naar een andere warmteleverancier niet mogelijk. U kunt natuurlijk wel nog steeds eenvoudig besparen door de tarieven en pakketten voor elektriciteit te vergelijken met de Stroomwijzer.

Energie vergelijken en direct overstappen

In 2016 is een recordaantal mensen overgestapt van energieleverancier. Deze huishoudens hebben zich gerealiseerd dat energie vergelijken loont en er op die manier bespaard kan worden op de jaarlijkse energierekening. Overstappers kunnen tot wel 300 euro besparen op hun energienota. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor over 2016.

Door bovenaan deze pagina aan te geven wat uw gezinssamenstelling is, kunt u uw energie vergelijken. U ziet direct hoeveel u kunt besparen. Zo profiteert u van scherpe actietarieven en hoge welkomstpremies die u alleen krijgt als u overstapt via deze website.

Heeft u op dit moment een langlopend contract met een opzegtermijn? Maak dan gebruik van de Contractwekker.

Geactualiseerd: 18-05-2017