De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

1 op 6 zonnepaneelbezitters krijgt foutieve energierekening

door Jeanet Woldring

Energieleveranciers hebben nog altijd moeite met het opstellen van de jaarafrekening van zonnepaneelbezitters. Uit onderzoek van energievergelijkingssite Gaslicht.com blijkt dat 16 procent van de nota’s fouten bevat. 
 
De gemaakte fouten zijn divers. Zo ontvingen sommige consumenten niet de beloofde terugleververgoedingen. Ook werd er regelmatig te veel belasting geheven. Verder haalden enkele energieleveranciers de opgewekte en verbruikte stroom door elkaar en maakten ze fouten bij het verrekenen van energieverbruik en teruglevering tegen dal- en piektarief. Ten slotte werd door foutieve tussentijdse schattingen van de meterstanden niet de volledige saldeerruimte, de mogelijkheid om eigen opwek tegen verbruik weg te strepen, benut.  

Foutje van 500 euro

Gaslicht.com onderzocht in totaal 133 jaarafrekeningen. 1 op de 6 energierekeningen bevatte een fout. De ‘schade’ voor zonnepaneelbezitters varieerde van enkele tientjes tot ruim vijfhonderd euro. In een paar gevallen sneden energieleveranciers zichzelf in de vingers: zij lieten zonnepaneelbezitters minder belasting betalen dan zou moeten. Opvallend is dat vrijwel alle energieleveranciers de fout in gingen.

Energieleveranciers nog niet klaar

De jaarafrekeningen waren opgestuurd voor controle na een oproep door de vergelijkingssite, die sinds vorig jaar als eerste in Nederland zonnepaneelbezitters de mogelijkheid biedt om de opbrengst van panelen mee te nemen in de vergelijking. ,,Dit bevestigt ons vermoeden dat het opmaken van de jaarafrekening van zonnepaneelbezitters nog altijd niet past in de geautomatiseerde processen van energieleveranciers. Hierdoor worden onnodige fouten gemaakt”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.

Energierekening moet duidelijker

De vergelijkingssite roept energieleveranciers op om snel aan de slag te gaan met de uitkomsten van het onderzoek. ,,De fouten moeten eruit en de rekening moet veel inzichtelijker. Voor de meeste consumenten zijn de verschillende saldeerwijzen en terugleververgoedingen ingewikkelde materie. Als de energierekening dan ook nog eens onduidelijk is opgemaakt, wordt het voor consumenten lastig om fouten te ontdekken en is de kans groot dat ze ongemerkt gedupeerd worden.” 

Advies: controleer je energierekening

Gaslicht.com raadt zonnepaneelbezitters aan om hun energierekening goed na te kijken en bij twijfel uitleg te vragen aan de leverancier. ,,Controleer of de juiste meterstanden voor alle telwerken zijn gebruikt. Heb je meer verbruikt dan opgewekt? Kijk dan of er alleen over het restantverbruik energiebelasting en opslag duurzame energie in rekening gebracht is. Heb je meer opgewekt dan verbruikt? Dan is het belangrijk dat je de juiste terugleververgoeding krijgt en niet per ongeluk energiebelasting of opslag duurzame energie betaalt.” 
 
Gaslicht.com blijft de komende tijd kosteloos jaarafrekeningen controleren. Zonnepaneelbezitters die twijfelen over de juistheid van hun nota, kunnen die laten checken door de nota te sturen naar info@gaslicht.com.

Lees ook onze blog: Jaarafrekening bij zonnepanelen foutgevoelig

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 14 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie