De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

11 tips bij het overstappen van energieleverancier

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Denkt u net als veel mensen al de beste energiedeal te hebben? Bijvoorbeeld omdat uw leverancier als goedkoopste uit de bus komt op Gaslicht.com? Het hangt er echter maar net van af welke prijs zij met u hebben afgesproken in uw contract...

Het kan dus goed zijn dat uw leverancier u een veel hogere prijs rekent dan een nieuwe klant. Wellicht kunt u besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Waar moet u dan op letten? In deze video geven wij 11 tips om het overstappen van energieleverancier nóg makkelijker te maken.

Tip 1: Weet wat uw jaarverbruik voor stroom en/of gas is

Vul uw postcode in en de hoeveelheid stroom en/of gas die u per jaar verbruikt. Deze gegevens kunt u terugvinden op uw jaarafrekening.

Tip 2: U bespaart alleen op leveringskosten 

In de energiemarkt zijn uitsluitend prijsverschillen tussen de energieleveranciers qua leveringskosten. Energiebelasting en netwerkkosten zijn bij alle leveranciers gelijk. 

Tip 3: De leveringskosten bestaan uit een vast en een variabel deel

Sommige leveranciers hebben lage verbruikstarieven en hoge vaste leveringskosten. Ook kan het zijn dat dit precies omgekeerd is. Verbruikt u veel energie? Dan kan een laag tarief en een hoog vast recht aantrekkelijk zijn. 

Tip 4: Vaste of variabele tarieven?

Als u overstapt kunt u kiezen uit vaste en variabele tarieven. Kies voor een energiecontract met vaste tarieven, dan heeft u meer zekerheid over de prijs gedurende de looptijd én bent u het voordeligste uit. 

Tip 5: Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstpremie kunt u vaak het meest besparen. Maar let op! Na het jaar gaat u automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd met hogere variabele tarieven. Stap daarom ongeveer twee maanden voordat uw contract afloopt, over. 

Tip 6: Enkel of dubbel tarief?

Bij een enkel tarief zult u altijd hetzelfde betalen, ongeacht het tijdstip. Dubbel tarief? Dan betaalt u in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Gebruikt u overdag veel stroom? Dan is een enkel tarief voordeliger. 

Tip 7: Grijze of groene stroom?

Wilt u een bijdrage leveren aan het milieu, kies dan voor groene stroom. Via het strooketiket kunt u een goede vergelijking maken. Wilt u alleen stroom die opgewekt is in Nederland? Geen probleem, dit kan worden aangevinkt in onze energievergelijker

Tip 8: Wekt u zelf energie op?

In onze energievergelijker kunt u aangeven hoeveel stroom u opwekt of hoeveel zonnepanelen u heeft. Gaslicht.com rekent automatisch uit wat de goedkoopte energieleverancier is als u zelf stroom opwekt. 

Tip 9: Let altijd goed op de actievoorwaarden 

Krijgt u een welkomstpremie? Deze ontvangt u rond de einddatum van uw contract van uw energieleverancier.  

Tip 10: Vergelijk energieleveranciers op prijs en kwaliteit

Lees voordat u een beslissing maakt de reviews van consumenten die al eerder zijn overgestapt. De beoordelingen op Gaslicht.com zijn gecontroleerd en afkomstig van echte overstappers.

Tip 11: Stap op het juiste moment over

Niet te vroeg en niet te laat. Gebruik de ContractWekker en u bent altijd op tijd om de overstap te regelen. Nog makkelijker? Vink op het aanmeldformulier aan: ‘Ja, ik word graag door Gaslicht.com herinnerd wanneer mijn contract bijna afloopt’. Dan mist u de boot nooit!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 24 september 2018

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ikink ()

Een gedeelte van de stroom die ik zelf opwek met zonnepanelen wordt direct verbruikt, dus zonder de meter te passeren. Ik wek dus meer energie op dan dat ik teruglever. Tip 8 zou dus moeten luiden: geef aan hoeveel u teruglevert qua dal- en normaalstroom.
Dus gewoon de standen van de slimme meter doorgeven. Dat lijkt mij duidelijker.

Opmerking van de redactie op 04-10-2018
Bedankt voor uw feedback. Het is inderdaad de bedoeling dat u teruglevering dat geregistreerd staat op de meter, invult in onze vergelijker. Want de opwekking die u direct gebruikt, wordt niet geregistreerd op de meter.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie