De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Zonnepaneelbezitters hadden in 2015 een goed jaar

door Jeanet Woldring

Zonnepaneelbezitters hebben geprofiteerd van een zonnig jaar. In 2015 was de opbrengst van zonnepanelen zeven procent hoger dan in een gemiddeld jaar, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Dat komt doordat de zoninstraling en het aantal zonuren hoger waren dan voorgaande jaren.

Het afgelopen jaar telde 1785 zonuren. Dit waren er ongeveer 145 meer dan gemiddeld. Voor een set van zes zonnepanelen van 1500 watt-piek (met optimale plaatsing) leveren de extra zonuren een meeropbrengst op van 100 kWh. Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 20.000 huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.

Zoninstraling belangrijker dan zonuren

In 2014 waren er 55 zonuren meer dan in 2015 en toch leveren zonnepanelen in 2015 iets meer opbrengst dan in 2014. De zoninstraling - de kracht van direct en diffuus zonlicht - speelt een belangrijker rol dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van het KNMI was in 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger dan het langjarige gemiddelde in De Bilt. Naast zoninstraling en zonuren speelt de temperatuur een rol. Hoe hoger deze is in de zomer, hoe lager de opbrengst. Een koele, zonnige zomer geeft meer opbrengst dan een hete zomer. In de winter heeft de temperatuur minder invloed.

Btw terugvragen

Ook als de zon in 2016 wat minder fel schijnt, zijn zonnepanelen een goede keuze. Volgens Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. En ook in 2016 geldt dat consumenten die zonnepanelen kopen, de btw op aanschaf en installatie kunnen terugvragen van de Belastingdienst. De aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1500 watt-piek) met een prijs van 3000 euro levert ruim 600 euro teruggave van de btw op.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 4 januari 2016
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie