De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

40 miljoen megawattuur groene stroom


Er  zijn voor meer dan 40 miljoen megawattuur aan certificaten voor groene stroom uitgegeven door CertiQ. Deze hoeveelheid duurzame elektriciteit is geproduceerd tussen juli 2001 en januari 2005.

De groene stroom is echter niet alleen in Nederland geproduceerd, maar het betreft ook  veel geïmporteerde stroom. Opmerkelijk wordt genoemd dat vooral de productie door middel van biomassa sinds het begin van het laatste kwartaal van 2004 flink is gestegen.
 
De eerste certificaten voor duurzame elektriciteit werden in 2001 uitgegeven onder de naam groencertificaten. Op 1 januari 2004 zijn de groencertificaten vervangen door garanties van oorsprong.

CertiQ is een dochteronderneming van landelijk netbeheerder TenneT. Ze kent certificaten toe die het bewijs vormen dat elektriciteit milieubewust is opgewekt. Om onderscheid te kunnen maken tussen milieubewust opgewekte elektriciteit en ‘gewone’ elektriciteit, heeft de overheid deze certificaten ingevoerd. Op basis hiervan wordt de zogeheten MEP-subsidie uitgekeerd (Milieukwaliteit van de Elektriciteitsproductie).

De garantie van oorsprong komt voort uit een Europese richtlijn die erop is gericht dat alle landen van de Europese Unie een vergelijkbaar systeem invoeren waarmee elektriciteitscertificaten kunnen worden verhandeld. Ze worden in het land van herkomst afgegeven voor elektriciteit geproduceerd in een windturbine, waterkracht installatie, photovoltaïsche installatie (zonne-energie) of een biomassa installatie.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 2 maart 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie