Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Aanbieders verhogen tarieven groene stroom

Leestijd: 2 minuten

Enkele aanbieders van groene stroom hebben hun tarieven verhoogd. Shell en Energiestunter besloten de prijzen te verhogen vanwege de hogere inkoopprijzen.

Energiestunter heeft zijn prijzen flink verhoogd, gerekend op jaarbasis ongeveer € 60  voor een gemiddeld huishouden. De verhoging houdt verband met de gestegen inkoopprijs en de grote toeloop van klanten na de ondergang van nieuwkomer EnergyXS. De  tarieven zijn vorige week aangepast op onze vergelijkingssite.

Shell besloot eveneens tot flinke verhoging, naar eigen zeggen € 10 per jaar, nadat de inkoopprijs fors was gestegen. De prijsverhoging geldt alleen voor nieuwe klanten; bestaande klanten zijn een jaar lang verzekerd van de afgesproken tarieven. Daarna krijgen ze de dan geldende tarieven berekend.

Ter vergelijking de huidige tarieven per kWh van Shell* en Energiestunter (incl. BTW; excl. REB):

enkel tarief  dagtarief  nachttarief
Energiestunter   € 0,0891  €0,1131  € 0,0500
Shell  € 0,1250  €0,1370  € 0,1030

*Indicatieve prijzen zoals die weergegeven worden op hun website, waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.

Energiestunter hanteert dus nog steeds aanmerkelijk lagere tarieven dan Shell. Wie nu echter onze Stroomwijzer invult met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh zal kunnen concluderen dat er aanbieders zijn die met goedkopere tarieven 'stunten' dan Energiestunter! Het is echter de vraag hoe lang deze energieleveranciers de goedkope tarieven blijven hanteren.

Aanbieders van groene stroom hebben sinds 1 juli te maken met minder fiscale subsidies. Zoals gemeld zit op dit moment op geïmporteerde groene stroom bijna geen subsidie meer, en vervalt die per 1 januari 2005 helemaal.

De wijzigingen in de subsidieregels zijn ingevoerd om oneigenlijk gebruik van Nederlands subsidiegeld tegen te gaan. Een voorbeeld van dit oneigenlijk gebruik was, dat een groot deel van de groene importstroom uit Scandinavië kwam, opgewekt met behulp van kleinschalige waterkrachtcentrales en biomassa. De Zweden zelf gebruikten veel gewone ("grijze stroom"). Zweden verdiende dus veel geld aan de Nederlandse subsidie.

Bovendien werd door enkele energiebedrijven groene stroom gemengd met gewone ("grijze") stroom. Dit had ondermeer als doel om het groene imago te vergroten, maar zeker ook om daarmee het algemeen prijsniveau te drukken en de concurrentiepositie te verbeteren. 

Een andere reden van de aanpassing was,  dat het Nederlandse systeem van stimulering van groene stroom uit de pas liep met de gangbare Europese regelgeving.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie