Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Aardgas minder sterk gestegen dan olieprijs

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Energiebedrijven betaalden in juni  een paar procent minder voor aardgas dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor aardolie betaalden zij echter bijna een kwart meer. Hieruit blijkt dat de gasprijs niet meer eenzijdig gekoppeld is aan de olieprijs. De prijs van aardgas wordt steeds meer bepaald door vraag en aanbod op de wereldmarkt. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Koppeling gasprijs aan olieprijs
De koppeling tussen de gasprijs en de olieprijs is in 1959 in Nederland uitgevonden, na de vondst van de Groningse gasbel. Kleine gebruikers betaalden voor gas een prijs vergelijkbaar met de prijs van huisbrandolie, grote gebruikers betaalden de prijs van stookolie. De methodiek werd overgenomen door de rest van continentaal Europa. Later is die koppeling wat verfijnd. De energiebedrijven hebben toen afgesproken om de gasprijs één keer per half jaar vast te stellen: op 1 januari en 1 juli. 

GasTerra, de verkoper van het in Nederland geproduceerde aardgas, bepaalt voor een groot deel de tarieven die de consument betaalt. Zij zijn de grootste aanbieder van gas aan de Nederlandse energiebedrijven.

Vraag en aanbod hebben meer invloed op gasprijs
De meer onafhankelijke ontwikkeling van de gasprijs komt door een andere situatie van vraag en aanbod, stelt het CBS. 'Sinds 2005 is aardgas ook verkrijgbaar op een dagmarkt zonder een rechtstreekse koppeling met de olieprijs. Deze zogenoemde spotmarkt brengt vraag en aanbod in Europa bij elkaar. Tevens wordt er meer aardgas aangeboden op de wereldmarkt. Er wordt meer gas via schepen vanuit het Midden-Oosten aangevoerd en in de Verenigde Staten zijn recent nieuwe grote gasbronnen aangeboord.'

Gering herstel gasprijs na dieptepunt in 2009
Volgens het CBS daalde de gasprijs in het eerste halfjaar van 2009  tot iets onder het niveau van 2005. Na dit dieptepunt krabbelde de prijs licht op tot 10 procent boven het niveau van 2005. De aardolieprijs bereikte een dieptepunt eind 2008 en is sindsdien weer flink aangetrokken. In juni 2010 was aardolie circa 60 procent duurder dan in 2005.

Vergelijk gasprijzen op Gaslicht.com en Energiewereld.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.